solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

5 preduzeća iz Bosne i Hercegovine: primjeri dekarbonizacije poslovanja

Sadržaj

Preduzeća, koja su se uključila u Izazov dekarbonizacije za mala i srednja preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini, uspjela su pronaći pametna rješenja za smanjenje uticaja njihovog poslovanja i proizvodnje na okolinu.

Cilj ove inicijative, kako je saopštio UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj), bio je podržati preduzeća u osmišljavanju konkretnog pristupa dekarbonizaciji koji će se moći dalje replicirati. Izazov dekarbonizacije dio je projekta pod nazivom “Podrška pripremi za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora”, podržanog od strane UNDP BiH i države Švedske.

“BRAVARIJA PILE” d.o.o. Trn-Laktaši: primjer napuštanja lož ulja za grijanje

Na području Laktaša, od 1989.godine, uspješno posluje preduzeće pod nazivom “BRAVARIJA PILE” d.o.o.. Ovo porodično preduzeće postalo je konkurentno na inostranom tržištu zahvaljujući kvalitetnoj izradi čeličnih konstrukcija, građevinske bravarije i suncobrana.

“BRAVARIJA PILE” d.o.o. izabrano je među 5 preduzeća za učešće u Izazovu dekarbonizacije za MSP koji je dio projekta pod nazivom “Podrška pripremi za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora”.

Nakon što je kroz projekt dobilo potrebnu podršku i stručnu pomoć za osmišljavanje konkretnog pristupa dekarbonizaciji poslovanja, danas se može pohvaliti vlastitom proizvodnjom električne energije putem fotonaponskih ćelija instaliranih na krovovima proizvodnih objekata!

“IMACO SYSTEMTECHNIK” d.o.o. Usora: primjer solarne elektrane za vlastitu potrošnju

“IMACO SYSTEMTECHNIK” d.o.o. je moderno preduzeće koje posluje u oblasti obrade metala i mašinske industrije sa 100-postotnim izvozom u Europsku Uniju. U cilju praćenja preporuka europskih energetskih politika, preduzeće “IMACO SYSTEMTECHNIK” d.o.o. Usora iniciralo je izgradnju fotonaponske elektrane za vlastite potrebe.

“Očekujemo da će elektrana u potpunosti snadbijevati preduzeće električnom energijom. Ukoliko to zakonska regulativa bude dozvoljavala, išlo bi se na prodaju električne energije za širu namjenu.”, izjavili su iz preduzeća “IMACO SYSTEMTECHNIK” d.o.o. Usora.

“FERRETTO GROUP CENTRAL EUROPE” d.o.o. Usora: primjer fotonaponske elektrane

“FERRETTO GROUP CENTRAL EUROPE” d.o.o. Usora dio je italijanske grupacije FERRETTO GROUP S.p.A. koja se može pohvaliti šezdesetogodišnjim postojanjem i djelovanjem na svjetskom tržištu. Obuhvatajući cjelokupan proces u okviru grupacije, FERRETTO GROUP S.p.A. postao je prepoznat kao pouzdan poslovni partner u oblasti skladišnih sistema s pogonima u Italiji, Kini, Indiji pružajući cjelokupna logična rješenja – od softvera, hardvera, proizvodnje do same instalacije ponuđenih rješenja.

Preduzeće “FERRETTO GROUP CENTRAL EUROPE” d.o.o. Usora dobilo je svoju fotonaponsku elektranu za vlastitu potrošnju električne energije, instaliranu na krovu proizvodne hale.

“PROFINE BiH” d.o.o. Živinice: primjer toplotne pumpe koja mijenja ugalj i gas

“PROFINE BiH” d.o.o. Živinice predstavlja preduzeće koje se bavi proizvodnjom PVC profila za prozore i vrata. Izazov dekarbonizacije za mala i srednja preduzeća pružilo je podršku preduzećima koja su pokazala spremnost za dekarbonizaciju poslovanja.

Iz tog razloga, preduzeće “PROFINE BiH” d.o.o. Živinice prešlo je na sistem grijanja putem toplotnih pumpi.

ZZ “BRKA” d.o.o. Brčko: primjer prve mljekare na zelenu energiju

ZZ “BRKA” d.o.o. Brčko bavi se organiziranom proizvodnjom i plasmanom mlijeka, voća, povrća, žitarica, ugljarica i prometom repromaterijala za poljoprivredu. Podržava razvoj pravednog društva zasnovanog na zajedničkom interesu i poštenju.

Preduzeće je uspješno završilo projekat, tako što su ugradili solarne panele od 60kW, a uz koje mogu očekivati smanjenje karbonskog otiska za otprilike 80 posto. Planiraju izgraditi još jednu elektranu na drugom objektu, kako bi u potpunosti pokrili troškove električne energije.

“Jedan od rezultata projekta odluka je zajednice da ukupne troškove električne energije – preusmjerimo na povećanje otkupne cijene mlijeka. Na taj način, povećali smo otkupnu cijenu mlijeka s prosječne 0,54KM/litar na garantovanu cijenu od 0,60KM/litar. Navedena cijena predstavljati će minimalnu cijenu mlijeka prema našim kooperantima.”, izjavio je projekt menadžer preduzeća ZZ “BRKA” d.o.o. Brčko, Adis Rahman.

5 preduzeća iz Bosne i Hercegovine kao primjeri dekarbonizacije poslovanja
5 preduzeća iz Bosne i Hercegovine kao primjeri dekarbonizacije poslovanja

Podrška preduzećima uključivala je i izradu transformacijske mape puta za sva preduzeća. Prve mape izgrađene su za preduzeća “IMACO SYSTEMTECHNIK” d.o.o. i “FERRETTO GROUP CENTRAL EUROPE” d.o.o., koja su odredila buduće korake ka dekarbonizaciji poslovnih procesa i povećanju energetske efikasnosti.

Projekat “Podrška pripremi za implementaciju Ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora” izabranim preduzećima pružio je stručnu pomoć, kao i grant u vrijednosti do 30.000,00 KM po preduzeću. Pored ukupne investicije od 150.000,00 KM granta, navedena preduzeća uložila su više od pola miliona KM u projekte, što dokazuje njihove ozbiljne namjere da promijene svoje dosadašnje poslovne modele.

5 preduzeća iz Bosne i Hercegovine kao primjer
5 preduzeća iz Bosne i Hercegovine kao primjer dekarbonizacije

Portal solarno.net prati najnovija dešavanja u svijetu solarne industrije. Budi u toku!

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.