solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

60 miliona eura za instaliranje solarnih elektrana u Hrvatskoj

Čapljina, FNE Obrt Š*** , izrada Glavnog projekta, 30 kW
Sadržaj

Vlada Hrvatske dodijelila je firmama 60 miliona eura za instaliranje solarnih elektrana. Novac je dobila 161 firma, a ukupna vrijednost investicija u fotonaponske panele je 120 miliona eura.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u aprilu je raspisalo poziv za dodjelu sredstava iz Modernizacijskog fonda Evropske Unije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i sektoru grijanja. Firme su mogle da konkurišu za investicije u fotonaponske elektrane, postrojenja na biomasu i biogas, te u sisteme za skladištenje električne energije (baterije).

Namjera hrvatske vlade je bila da podstakne privredu da pređe na zelenu energiju i to tako što bi je proizvodila. Na taj način firme od potrošača postaju proizvođači i potrošači ili prosumeri.

Na javni poziv pristigle su prijave za 260 solarnih elektrana i za jednu na biogas. Na kraju je subvencije dobila 161 firma, prenijeli su lokalni mediji.

Podsticaji iznose od 100.000 do dva miliona eura, a ukupna ulaganja, sa sredstvima firmi, procjenjuju se na 120 miliona eura. Kod manjih firmi subvencije pokrivaju 50-60 posto ulaganja, a kod velikih i do maksimalnih 80 posto.

Najveći ukupan iznos je 3,3 miliona eura

Najviše novca dobile su firme Podravka (3,3 miliona eura) Cemex (3 miliona eura), Končar (1,3 miliona eura), Jamnica (1,2 miliona eura), Wienerberger (1,1 milion eura). Ove  kompanije u većini imaju više projekata za solarne elektrane.

Koliko je instaliranje solarnih panela za proizvodnju energije za sopstvenu potrošnju postalo popularno, pokazuje i podatak da je novac na konkursu dobila i firma koja pruža pogrebne usluge.

Firme koje su prošle na konkursu imaju obavezu da solarne panele instaliraju u roku od 24 mjeseca. Glavni kriterijumi za izbor bili su smanjenje potrošnje energije i emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.