Istraživači sa Univerziteta RMIT uporedili su električnu energiju proizvedenu iz rezidencijalnih solarnih panela u regionalnom australijskom gradu s potencijalnom proizvodnjom zelene energije 21. iznajmljenog saveznog aerodroma. Naučnici otkrivaju da ako bi se solarni paneli velikih razmjera instalirali na aerodromima, oni bi generirali 10 puta više električne energije od ukupno 17.000 panela postavljenih na stambenim objektima. Na taj način dok bi godišnje uklanjali i do 151,6 kilotona stakleničkih plinova. Istraživač dr. Chayn Sun je kazala da je analiza pokazala vrijednost usmjeravanja napora za obnovljivu energiju na velike centralizirane krovne solarne sisteme.

“Ne možemo se osloniti na male stambene solarne panele kako bi nas doveli do razvoja ekonomije bez C02 emisije, ali instaliranje velikih panela na lokacijama poput aerodroma moglo bi nas puno približiti takvim ciljevima. Nadamo se da će naši rezultati pomoći u vođenju energetske politike, a istovremeno će dopuniti buduća istraživanja o solarnoj energiji koja se odnosi na planove raspoređivanja za velike zgrade. Prisutno je mnogo potencijala za olakšavanje nacionalnog ekonomskog razvoja, te se uz pomoć takvih ciljeva doprinosi smanjenju emisije stakleničkih plinova” –  navodi dr. Sun.

Za studiju, objavljenu u JBE žurnalu, geoprostorni istraživači su procijenili sunčevu električnu energiju proizvedenu od strane 17.000 tzv. ”stambenih solarnih panela” u Bendigu, u državi Victoria, tokom jedne godine. Istraživači su odredili optimalni ugao nagiba solarnih nizova za svaki aerodrom, kako bi maksimizirali efikasnost. Aerodrom Perth bi u tom slučaju imao najviše potencijala za proizvodnju energije; postavljanjem solarnih panela tamo bi se moglo proizvesti gotovo dvostruko više solarne proizvodnje od Bendiga, što je jednako kombiniranoj proizvodnji sa aerodroma Adelaide, Sydney, Moorabbin i Townsville. Čak bi i aerodrom Melbourne sam premašio Bendigovu godišnju proizvodnju solarne električne energije za gotovo 12 gigavat sati godišnje.

Zgrade aerodroma manje pogodne za solarne panele i dalje bi mogle biti korisne za solarne sisteme na tlu, pokazalo je istraživanje. Dr. Sun tvrdi da refleksije na pločama neće predstavljati problem, jer moderni solarni nizovi apsorbiraju, a ne reflektiraju sunčevu svjetlost. Prethodne studije su aerodrome smatrale odličnim solarnim generatorima, ali istraživanje RMIT-a ide korak dalje ka preciznom modeliranju upotrebe sistema velikih razmjera. Nalazi bi se također mogli proširiti kako bi se procijenio solarni potencijal drugih lokacija, poput velikih komercijalnih zgrada, skladišta ili distributivnih centara.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime