solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Agro solar budućnost za poljoprivredu BiH (2022.)

Table of Contents

Solarna energija je jedina alternativa fosilnim gorivima, koja bi mogla dati rezultate u srednjem roku i tako suzbiti klimatske promjene

Inovacije u poljoprivrednoj proizvodnji donosi agro solar

Klimatske promjene i njihove posljedice već se osjećaju širom svijeta, posebno u poljoprivrednom sektoru. To je zato što ekstremne temperature i druge posljedice klimatskih promjena na mnogim mjestima otežavaju proizvodnju hrane, dok rast stanovništva povećava potražnju. Istovremeno, potražnja za obnovljivom energijom, kakva je solarna, raste širom svijeta.

Agrar je jedna od oblasti koje najviše trpe posljedice klimatskih promjena. Očito je to i po kretanjima vezanim za poljoprivrednu proizvodnju i sigurnost snabdijevanja hranom na svjetskom tržištu. Kriza hrane ili nesigurnost ishrane, ne samo u siromašnim zemljama nego i u zemljama Evrope, godinama se pogoršava i to zbog nekoliko faktora, među kojima klimatske promjene, pored sukoba u Ukrajini, zauzimaju istaknuto mjesto.

Kriza s hranom mogla bi se ublažiti rješenjima koje donosi agro solar

Često se ističe kako su poljoprivreda i ruralni razvoj najveći razvojni potencijal i značajan dio ekonomije Bosne i Hercegovine. Pristupanjem Evropskoj uniji, domaćim proizvođačima otvara se tržište koje čini 500 miliona potrošača, ali uz uslov ispunjavanja standarda koji se odnose na sigurnost hrane, fitosanitarne standarde, kao i tehnološka rješenja za smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Ovi standardi u velikoj su mjeri vezani za potrebu uključivanja u procese dekarbonizacije. Stoga je karbonski otisak pojam koji zanima i izvozno orijentisane firme u agraru. Uspostavljanje održivih pristupa za buduće poslovne operacije kroz konkretne intervencije doprinijet će poboljšanju njihovog položaja na tržištu Evropske unije. Agro solar mogao bi biti odgovor na probleme poljoprivrednih proizvođača.

Pristup koji bi doveo do značajnih energetskih ušteda i smanjenja emisija zagađivača zraka iz njihovih poslovnih operacija, kao što je transfer sa neobnovljivih na obnovljive izvore energije, ujedno bi firmama u agraru obezbijedio značajno bolju poziciju na evropskom tržištu. Proizvodnja čiste – vlastite energije za ovu branšu je pun pogodak.

Agro solar za održivu budućnost

Fotonaponske elektrane za vlastite potrebe, agro solar za poljoprivredu

Potrebne su velike površine zemlje i za poljoprivredu i za izgradnju konvencionalnih fotonaponskih sistema. Kao rezultat toga, poljoprivreda i solarna energija su do sada često bile u konkurenciji jedna drugoj.

Agro-fotonaponski sistemi, koje nudi lider u solarnoj industriji Bosne i Hercegovine, firma EMT SOLAR iz Sarajeva, inovativno su i praktično rješenje za ovaj problem. Ono podrazumijeva harmonizaciju između žetve hrane i energije, čak omogućava značajno povećanje efikasnosti korištenja zemljišta.

EMT SOLAR razvija različite fotonaponske sisteme koji se mogu optimalno prilagoditi različitim uslovima zemljišta i mikroklime. Usjevi su djelimično pokriveni solarnim modulima, što im pruža zaštitu od previše toplote i sunčevog zračenja, kao i oštećenja od tuče, mraza i suše i omogućava pohranu veće količine vode, smanjujući potrebu za navodnjavanjem.

Prva agro-solarna elektrana na području Gradačca

EMT SOLAR najavljuje izgradnju prve bosansko-hercegovačke agro-solarne elektrane. Projekat je planiran na području Gradačca i biće to pionirski poduhvat koji je već ohrabrio druge firme iz oblasti agrara da počnu razmišljati o inovativnim rješenjima uz pomoć kojih će se bolje prilagoditi konkurenciji na evropskom tržištu, u vremenu kada sigurnost snabdijevanja hranom postaje prioritetom u politici zemalja Evropske unije.

Zajedno sa inovativnim subjektima iz poljoprivrednog sektora, firma EMT SOLAR razvija i usavršava agro-solarne sisteme, koji su precizno prilagođeni potrebama agrara, opredjeljujući se za održivu, klimatski prihvatljivu budućnost i sigurno snabdijevanje hranom i električnom energijom, svijet u kojem mali poljoprivrednici nastavljaju hraniti našu planetu na profitabilan i održiv način.

Rješenja koja obuhvata agro solar povećavaju prihod poljoprivrednicima, a njihova farma je klimatski otporna za generacije koje dolaze.

Agro solarni sistemi iz EMT SOLAR inteligentno kombinuju poljoprivredu sa obnovljivim izvorima energije. Solarni moduli su podignuti iznad i između poljoprivrednih područja na način da se površine i dalje mogu iskorištavati. Tako su na dobitku ne samo klima i sigurnost snabdijevanja hranom, nego i sami poljoprivrednici. To je zato što „dvostruka žetva“ omogućava diversifikaciju prihoda i time doprinosi jačanju održivosti farmi i ruralnih područja.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.