Dok u Bosni i Hercegovini RS intenzivno radi na razvijanju zakonskih podakata za novousvojeni Zakon o OIE kojima se uvode prozjumeri, u Federaciji BiH je došlo do potpunog zastoja na ovom polju.

Međutim, sve više je vijesti iz Srbije o kapitalnim investicijama na polju solara

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju s firmom PowerChina, firme Fintel Energija i MK Group zvanično su započele sa realizacijom zajedničkog projekta agrosolar u Srbiji. Projekat podrazumijeva proizvodnju poljoprivrednih usjeva i električne energije na istoj površini.  

Elektrana će se prostirati na 770 hektara zemljišta, a planirana godišnja proizvodnja solarne elektrane od 832GWh trebala bi zadovoljiti osnovne potrebe 200.000 domaćinstava. Ukupan kapacitet bi trebao da bude 660MW, što bi značilo da će se izgraditi najveća solarna elektrana u Europi. Trenutno najveća elektrana je Nunez de Balboa sa 500MW u Španiji, u Francuskoj je najavljen projekat snage 1.000MW i u Hrvatskoj je najavljen projekat snage 950MW.

Riječ je o prvom ovakvom projektu na Balkanu, o postrojenju za proizvodnju zelenog hidrogena koji će se napajati iz solarne elektrane. U sklopu navedenog projekta, zahvaljujući potrebnoj sunčevoj energiji istovremeno će nastajati dva proizvoda – električna energija u solarnim panelima i poljoprivredna kultura ispod solarnih panela.

Na ovaj način, firma doprinosi ostvarenju ciljeva Srbije – da učešće energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40 posto do 2040. godine. Prema riječima Andrije Vukovića, direktora resorsa za finansije i rizike MK Group, Agrosolar predstavljati će veliku inovaciju. Vrijednost investicije procijenjena je na 340 miliona eura.

Agrosolarna Elektrana u Europi

Agrosolarni sistemi omogućavaju efikasnije korištenje zemljišta, kroz lociranje poljoprivrede i fotonapona!

Agrosolar – budućnost poljoprivrede?

Agrosolar predstavlja određeni vid maksimiziranja iskorištavanja poljoprivrednih obradivih površina. Odnosi se na integraciju solarnih PV projekata u poljoprivredne aktivnosti. Pri tome, uključuje niz poslovnih modela dizajniranih između solarnog i poljoprivrednog sektora, kao što su Agrivoltaični sistemi, postavljanje fotonaponskih modula na krovove poljoprivrednih zgrada ili napajanje poljoprivrednih mašina solarnom energijom.

Postavljanje solarne energije iznad obradive poljoprivredne površine može doprinijeti odgovornijem korištenju vode u poljoprivredi, štiteći usjeve od toplote i smanjujući evapotranspiraciju. Osim toga, dokazano je da u zavisnosti od nivoa zasjenjenosti PV panela – ušteda vode može doći od 14 posto do 29 posto.

Život u simbiozi, poput ove zajednice agrikulture i solarnih panela, podrazumijeva da obje strane imaju određenu korist. Pojedinim vrstama voća i povrća nije neophodna direktna sunčeva svjetlost, pa u sjenci solarnih panela bilježe čak i veći rod. Osim toga, za zemljoradnike se tokom ljetnog perioda stvara potreban hlad i bezbjednije okruženje za rad.

Agrosolar donosi ekološke benefite kroz smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i smanjenim pritiskom na ekosisteme i biodiverzitet, a donosi i ekonomsku korist poljoprivrednicima – njemački istraživački otkrili su da se u 2-u-1 upotrebom sunčeve energije povećava efikasnost korištenja zemljišta za preko 60 posto. Ovo bi uzgajivačima donijelo dodatni profit, a istovremeno bi pomoglo u rješavanju problema gladnih, zato što bi se moglo kultivisati više hrane.

Solarna energija doprinosi da poljoprivreda bude održiva, konkurentnija i otpornija na klimatske promjene. Rješenje je u potpunosti korisno za poljoprivrednike s kojima solarni sektor radi na poboljšavanju poljoprivrednih prinosa uz istovremenu proizvodnju električne energije!

Agrosolarna Elektrana u Europi
Agrosolarna Elektrana u Europi

Želite li saznati kako izgledaju najveće agrosolarne elektrane na svijetu? Posjetite stranicu solarno.net i dobijte sve korisne informacije!

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime