solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Agrosolarne elektrane: Misija Agrosolar 2024

Agrosolarne elektrane by EMT SOLAR
Agrosolarne elektrane by EMT SOLAR
Sadržaj

SolarPower Europe je lansirao Mission Solar tokom godišnjeg SolarPower Summita održanog u Briselu na kojem se govorilo o prednostima gradnje agrosolarne elektrane. Ovaj događaj okupio je 440+ učesnika sa preko 115 istaknutih govornika, uoči sljedećeg mandata EU.

Tokom konferencije na kojoj se govorilo o najvažnijim temama za agrosolar, održana je diskusija na temu „Misija Agrosolar: Žetva moći sunca“ s predstavnicima solarnog i poljoprivrednog sektora.

Agrosolar nije nov koncept – predstavljen je prije više od jedne decenije. Do 2024. godine agrosolarno tržište je značajno sazrelo, svjedočeći o razvoju različitih agrosolarnih rješenja u nekoliko dijelova Evrope. Prilagođeni okviri politike za agrosolar uvedeni su u mnogim zemljama EU, ali u većini država članica pravila ostaju nejasna.

Na sesiji, savjetnica za politiku održivosti u SolarPower Europe, Lina Dubina, moderirala je diskusiju kako bi se dobili odgovori na sljedeća pitanja: Kako možemo ubrzati uvođenje agrosolara u svim zemljama EU? Kako možemo učiniti pravila za agrosolarne elektrane koherentnijim? Kako poljoprivrednici mogu biti aktivno uključeni u proces donošenja odluka za agrosolar?

Agrosolarne elektrane kao rješenje za bolje poslovanje farmi

Učesnicima diskusije se obratio poslanik u Evropskom parlamentu Sean Kelly, koji strastveno podržava agrosolar kao sredstvo podrške poljoprivrednicima širom Evrope. Kelly je u svom obraćanju izjavio:

“Agrosolar se predstavlja kao intrigantno rješenje koje je u skladu s održivim poljoprivrednim praksama s ciljem poboljšanja ekoloških i socioekonomskih rezultata za farme i njihova okolna područja.”

Iz Evropske komisije, Tsjerk Terpstra, savjetnik za politiku za obnovljivu energiju i bioekonomiju, pridružio se diskusiji. On je naglasio pozitivnu ulogu koju agrosolarne elektrane mogu imati u pomaganju Evropi da postigne svoje ciljeve u pogledu obnovljive energije i klime.

„Postoji mnogo situacija kada instalirate Agro-PV. U Solarnoj strategiji EU posebno se spominje Agro-PV i prednosti koje ona može imati.”

Sektor poljoprivrede je predstavljao Patrick Pagani, zamjenik generalnog sekretara COPA COGECA. On je podijelio uvid u komplikovane probleme sa kojima se farmeri suočavaju na terenu; postoji osjećaj da ih ne razumiju, da nemaju pravične prihode i strah za budućnost svoje industrije.

Pagani se složio da bi agrosolar trebalo širiti širom Evrope, ističući potencijalne prednosti i navodeći da solarna energija mora biti raspoređena u skladu sa proizvodnjom hrane i pratiti najbolje prakse. On tvrdi da su potrebna jasna pravila na nacionalnom nivou, zajedno sa koherentnom strategijom za agrosolar.

Predstavljajući industriju, Alexandra Sombsthay iz Akuoa i Eva Vandest iz Amarenca, dvije vodeće kompanije u agrosolarnom svijetu, pridružile su se panelu. One su podijelile uvid u to koliko je važno da sektori poljoprivrede i solarne energije rade zajedno, komuniciraju i dijele znanje o tome kako najbolje podržati druge.

Ova vrijedna diskusija je samo jedan dio slagalice kada se okupljaju oba sektora i kreatori politike radi razmjene mišljenja o tome kako se može zajedno riješiti klimatska, energetska i prehrambena sigurnost. Cilj nam je održati ovaj međusektorski dijalog u toku, uspostavljajući plodno partnerstvo koje koristi svim stranama, saopćio je Agrisolar Europe.

Agrosolarne elektrane u regionu

Agrosolarne elektrane počinju se graditi i na Balkanu, ali je još uvijek mnogo nejasnoća. U Hrvatskoj je počela gradnja agrosolarne elektrane snage 15 megavata, a najavljeno je instaliranje još jednog  fotonaponskog postrojenja od 30 megavata. U BiH je prva agrosolarna elektrana napravljena na području Gradačca. Izgradila ju je kompanija EMT SOLAR.

Fotonaponski sistemi za agrosolarne elektrane koje projektuje EMT SOLAR predstavljaju inovativno i praktično rješenje za pretpostavljeni problem nespojivosti agrara i energije iz solarnih postrojenja. EMT SOLAR razvija različite fotonaponske sisteme koji se mogu optimalno prilagoditi različitim uslovima zemljišta i mikroklime. Usjevi su djelimično pokriveni solarnim modulima, što im pruža zaštitu od previše toplote i sunčevog zračenja, kao i oštećenja od grada, mraza i suše, te omogućava pohranu veće količine vode, smanjujući potrebu za navodnjavanjem. Rješenja koja donose inovacije za agrosolar značajno povećavaju iskoristivost zemljišta kao i prihod poljoprivrednicima.

Ukoliko planirate graditi solarnu ili agrosolarnu elektranu, stručnjaci EMT SOLAR će odgovoriti na sva Vaša pitanja. Pišite nam na info@solarno.net ili pozovite 033 444 310.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.