solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Akt o industriji sa nultom stopom za sigurnost evropske energetske neovisnosti (2023.)

Table of Contents

Evropska komisija je pred kraj ove sedmice Akt o industriji sa nultom stopom, s ciljem da osigura proizvodnju čistih tehnologija u EU i spremnost na tranziciju čiste energije. Ovu inicijativu je najavila predsjednica von der Leyen kao dio industrijskog plana Green Deal-a.

Zakonom se želi ojačati otpornost i konkurentnost proizvodnje koja smanjuje emisije i osigurati održivost energetskog sistema, kroz podršku net-zero projektima i privlačenje investicija.

Cilj je da do 2030. opšti strateški kapaciteti za proizvodnju tehnologija s nultom neto stopom emisija dosegnu 40 posto potreba Unije.

Kako se navodi saopštenju Evropska komisija, time će se ubrzati napredak u postizanju klimatskih i energetskih ciljeva Evropske unije do 2030., kao i prelazak na klimatsku neutralnost, uz istovremeno poticanje konkurentnosti industrije, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i podupiranje nastojanja Unije da postane energetski neovisna.

„Potrebno nam je regulatorno okruženje koje nam omogućava da brzo povećamo tranziciju čiste energije. Akt o industriji sa nultom stopom će učiniti upravo to. To će stvoriti najbolje uslove za one sektore koji su ključni za nas da do 2050. dosegnemo nultu vrijednost: tehnologije kao što su vjetroturbine, toplotne pumpe, solarni paneli, obnovljivi vodonik, kao i skladištenje CO2. Potražnja raste u Evropi i globalno, a mi sada djelujemo kako bismo osigurali da možemo zadovoljiti više ove potražnje evropskom ponudom,” rekla je predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen.

Ona je ovu inicijativu najavila kao dio Industrijskog zelenog plana.

Iz Evropske komisije ističu da zajedno s prijedlogom Evropskog zakona o ključnim sirovinama i reformom dizajna tržišta električne energije, Akt o industriji sa nultom stopom postavlja jasan evropski okvir za smanjenje ovisnosti Evropske unije o uvozu.

Kako bi dodatno poduprla uvođenje vodika iz obnovljivih izvora unutar EU-u i uvoz od međunarodnih partnera, EK je jučer predstavila i prijedloge o ustroju i funkcijama Europske banke za vodik.

Kako bi dodatno podržala preuzimanje obnovljivog hidrogena unutar Evropske unije, Evropska komisija je također predstavlja svoje ideje o dizajnu i funkcijama Evropske banke hidrogena, čime je poslala jasan signal da je Evropa mjesto za proizvodnju hidrogena.

Kako je najavljeno u Green Deal industrijskom planu, prve pilot aukcije o proizvodnji obnovljivog hidrogena biće pokrenute u okviru Fonda za inovacije u jesen 2023., a do kraja godine svi elementi Hidrogenske banke trebali bi biti u funkciji.

O predloženoj Uredbi sada trebaju raspravljati Evropski parlament i Vijeće Evropske unije prije njegovog usvajanja i stupanja na snagu.

Solar i hidrogen kao pogon evropske energetske neovisnosti

Bosna i Hercegovina mora poštovati rokove iz evropskih direktiva na koje se obavezala, ali kasni sa donošenjem krovnih energetskih zakona i još više sa harmonizacijom regulative na državnom nivou i sa evropskim propisima.

BiH kao dio evropske budućnosti: solarne elektrane EMT SOLAR
BiH kao dio evropske budućnosti: solarne elektrane EMT SOLAR

U međuvremenu, investitori sve više shvaćaju kakve pogodnosti će imati od izgradnje vlastitih proizvodnih pogona, odnosno od proizvodnje električne energije iz obnovljiivih izvora.

U tom procesu, važno je da se oslone na kompanije sa iskustvom i referencama, koje će im garantovati isporuku kvalitetne opreme i svu podršku prilikom izgradnje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, izračuna ušteda koje će zahvaljujući tim projektima moći ostvariti u svojoj djelatnosti i slično.

Kompanija EMT SOLAR doo Sarajevo spremno će dočekati donošenje zakona koji će regulisati oblast obnovljivih izvora i tržište električne energije u BiH, s obzirom da će moći odgovoriti na sve zahtjeve klijenata, spremnih na investicije u fotonaponske sisteme.

To se odnosi na projektovanje, isporuku, izbor i instalisanje kvalitetne opreme, mjerenje, priključenja na mrežu pa čak i regulisanje potrebnih administrativih zahtjeva.

EMT SOLAR je prva u BiH dobila licencu za mjerenje DC strane, koja pokazuje svu snagu panela. Ovlašteni je, autorizovani distributer najvećeg proizvođača solarnih invertera, firme Sungrow i direktni uvoznik proizvoda jednog od najvećih proizvođača solarnih panela na svijetu, firme Canadian Solar International.

Pored toga, kako se ekonomija zelenog hidrogena razvija globalno, tako će i najbolja rješenja za proizvodnju i skladištenje ovog energenta kojim se žele zamijeniti fosilna goriva i sirovine u sektorima koje nije lako dekarbonizirati, sa Sungrowom stići i u Bosnu i Hercegovinu.

Sve novosti u ovoj oblasti pratite na Portalu Solarno.net.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.