solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Akuo Energy i Elswedy Electric među ponuđačima za 100MW solarni projekat na Kosovu

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Vlada Kosova objavila je imena šest ponuđača koji su podnijeli prijave za ugovor za izgradnju nove solarne elektrane od 100 MW, trenutno najvažniji solarni projekat u zemlji.

Među ponuđačima su firme iz cijele Evrope i šire: turski konzorcij Çalik-Limak i Guris Insaat Muhendishik i švicarski konzorcij Orllati; pored njemačke firme Notus Energy Kosovo, francuske kompanije Akuo Energy SAS i egipatske firme Elswedy Electric.

Akuo Energy je često radio kako u evropskom solarnom sektoru, tako i na tržištima u razvoju, kao što je solarni projekat od 180 MW u Portugalu i plutajuća solarna farma u Francuskoj, ali ovo je prvo učešće kompanije na Kosovu.

Vlada Kosova je prvi put objavila proces nadmetanja u maju prošle godine, a pomenuti solarni projekat će se graditi u Kramoviku, u općini Orahovac na jugu Kosova. Kao dio projekta, uspješni ponuđač će potpisati 15-godišnji ugovor o kupovini električne energije (PPA) za obezbjeđivanje električne energije proizvedene na projektu KOSTT-u, kosovskom nacionalnom operateru tržišta. KOSTT je napomenuo da bi ovaj sporazum mogao biti pretvoren u ugovor, dok Kosovo želi da dekarbonizira svoj energetski miks.

Unaprjeđenje energetske tranzicije Kosova

Prema Međunarodnoj agenciji za obnovljivu energiju, Kosovo je krajem 2022. godine imalo samo 10 MW instaliranih fotonaponskih kapaciteta, a američka administracija za međunarodnu trgovinu je u januaru izvijestila da potražnju za energijom u zemlji uglavnom zadovoljavaju “dvije depresirane i neefikasne” elektrane na ugalj . Kosovska vlada planira da do 2031. povuče najmanje jednu od ovih elektrana na ugalj, iako ostaju pitanja kako će vlada zamijeniti svoje kapacitete za proizvodnju električne energije u zemlji u kojoj je potrošnja električne energije i vršna potražnja porasla za 20% između 2018. i 2021. godine.

Vlada planira koristiti obnovljive izvore što uključuje i solarni sektor, kako bi nadomjestila izgubljeni kapacitet, a za cilj je zadovoljiti 35% potražnje za energijom obnovljivim izvorima energije do kraja decenije i smanjiti emisije stakleničkih plinova za 32%. Podrška vlade novim projektima obnovljivih izvora će biti sastavni dio ove tranzicije.

„Sa istim entuzijazmom razvijaćemo i druge konkurentne projekte u okviru ovog paketa, počevši od gradnje vjetroelektrane od 150 MW za koju će aukcije biti pokrenuta ove godine“, rekao je ministar ekonomije Artane Rizvanoli, objašnjavajući kako će se solarni projekti koji uključuju i aukcije uklopiti u šire državne ciljeve obnovljive energije.

Kosovska vlada ima za cilj da sprovede niz sličnih aukcija za druge projekte obnovljive energije u naredne dvije godine, preko kojih će se dodati 950 MW novih energetskih kapaciteta u mrežu zemlje. Vlada je takođe istakla da će za ove projekte biti potrebna ukupna investicija od 1,2 milijarde eura (1,3 milijarde dolara).

Ranije je najavljeno da Kosovo planira izgradnju solarne elektrane od 70 MW, uz finansiranje Njemačke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.