solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Američka carina zaplijenila 40 MW Longi panela zbog veze sa prisilnim radom Ujgura

Sadržaj

Longi Green Energy je prošle sedmice podnio izvještaj Šangajskoj berzi u kojem se navodi da je američka carina i granična zaštita (CBP) zadržala ukupno 40,31 MW modula koje su izvezli u Sjedinjene Države između 28. oktobra i 3. novembra. Mjere na granici su preduzete prema nalogu za zadržavanje (WRO) koji je izdao CBP krajem juna.

Longi je rekao da su zadržani moduli činili otprilike 1,59 posto ukupnog obima izvoza u 2020. na američko tržište. Rečeno je da je prošle godine uspostavio protokol praćenja i da će moći dokazati da su zadržani moduli koristili silicijum koji ispunjava zahtjeve SAD-a. Također je rečeno da se isporuka modula u SAD odvija normalno.

“Američka Carina za sada nije imala značajan negativan uticaj na poslovanje kompanije”, rekao je Longi. “Kompanija će nastaviti da prati i procjenjuje uticaj WRO-a na isporuke kompanije u SAD.”

Longi optužen da koristi materijal iz fabrika koje prisiljavaju Ujgure i druge muslimanske manjinske grupe na rad

U prijavi Longi na Šangajskoj berzi pazilo se da se ne pominju navodi o prisilnom radu u lancu snabdijevanja silicijumom, koji je u fokusu WRO-a. Umjesto toga, pomenute su nepovezane tarife iz 2011. godine i kao i da je nedavno zadržavanje bilo samo privremeno.

Peking je dugo poricao da u Kini postoji bilo kakav prisilni rad, čak je donio zakon koji kažnjava kompanije zbog saradnje sa naporima američkih i drugih vlada da zabrane uvoz robe proizvedene prisilnim radom. U Sjedinjenim Državama, zakoni koji su namijenjeni za borbu protiv prisilnog rada datiraju iz 1930-ih.

Bidenova administracija je 24. juna naredila zabranu uvoza iz SAD-a iz kineske kompanije Hoshine Silicon Industry Co. zbog optužbi za prisilni rad. Američko ministarstvo trgovine zasebno je ograničilo izvoz Hoshineu, Xinjiang Daqo New Energy, Xinjiang East Hope Nonferrous Metals i Xinjiang GCL New Energy Material, spomenuvši paravojni Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC), rekavši da su bili uključeni u prisilni rad Ujgura i drugih muslimanskih manjinskih grupa u Xinjiangu.

Još uvijek su aktuelni izvještaji o prisilnom radu Ujgura i drugig muslimanskih manjina u ovom dijelu Kine.

https://en.wikipedia.org/wiki/Uyghur_genocide

U augustu Jinko Solaru zadržano 100 MW panela, Trina i Canadian na testiranju uzoraka

Industrijski analitičari vjeruju da Hoshine osigurava oko 60% svjetskog metalurškog silicija (MG-Si) koji se koristi u solarnoj industriji. Silicijum obezbeđuje sirovinu koja se koristi u procesu rafinacije polisilicijuma.

Longi je rekao da je počevši od druge polovine 2020. godine uspostavio i poboljšao mjere upravljanja kako bi odgovorio na naredbe o privremenom zadržavanju (WRO), uključujući “sljedivost proizvoda i konstrukciju sistema, certifikaciju vanjske agencije i upravljanje dobavljačima”.

U avgustu su se prvi put pojavili izvještaji da CBP zadržava solarne module za koje su sumnjali da sadrže materijal koji podliježe WRO. U izvještajima se navodi da je Jinko Solar imao oko 100 MW proizvoda koji su zadržali granični agenti. Za Canadian Solar je također rečeno da su zadržana četiri uzorka za testiranje, a da je Trina Solar imala šest uzoraka za testiranje u julu.

Epilog tužbe koja može djelovati i u BiH

Firma Longi je jedan od najvećih svjetskih proizvođača solarnih modula. Bloomberg je proteklih godina ocjenjivao ovu firmu sa najvećim ocjenama, često i nekoliko kvartala zaredom. Nedavni za ovog proizvođača panela negativni epilog tužbe a zatim i žalbe za povredu patentnih prava u Evropi, a zatim i u SAD i Australiji, ozbiljno narušavaju poziciju ovog kinskog proizvođača.

Naime, Longi je zajedno sa još nekoliko proizvođača tužen u Njemačkoj da je neovlašteno koristio tehnologiju firme Hanwha Q-Cells, pa je njemački sud donio presudu u korist Hanwhe, a prošle sedmice i izrekao mjere zabrana i obaveza koje su dovele do ozbiljnih poremećaja u lancu isporuke ovih proizvođača.

Longi je dobio obavezu da pozove sve regionalne distributera da vrate panele koji su rađeni ovom tehnologijom. Još nije jasno ima li ova odluka snagu i na teritoriji Bosne i Hercegovine, gdje se nekoliko trgovaca predstavlja kao ovlašteni distributeri Longi Solara.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.