solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Bh. izvoznici će od 2026. morati plaćati karbon-taksu

Ilustracija_karbonski_otisak
Ilustracija_karbonski_otisak
Sadržaj

Bosna i Hercegovina se potpisivanjem Sofijske deklaracije obavezala na energetsku transformaciju u skladu s pravilima Energetske zajednice. Mnogo je zadataka, a sve manje vremena do 2026. godine, kada će početi uvođenje prekogranične karbon-takse za potrošnju ugljendioksida. S druge strane, nema ni detaljnih procjena utjecaja na bh. privredu značajno uslovljenu fosilnim gorivima.

Da bi zadržala kupce na stranom tržištu, firma iz Kladnja koja proizvodi drvni namještaj, a od preostale sirovine ekološke brikete i pelet, smanjuje upotrebu fosilnih goriva, ali i električne energije – zbog većih ušteda i manjeg zagađenja.

“Radimo unapređenje na grijanju, mijenjamo određene kalolifere i cjevovode na način da koristimo manje energije“, objasnila je za Federalnu.ba, Jasminka Hadžiabdić, izvršna direktorica firme Ramex.

Ciljevi poslovne strategije usmjereni su na povećanje energetske efikasnosti korištenjem energije iz obnovljivih izvora za više od 60 posto. Tome treba doprinijeti i modernizacija pogona.

“Ako imate noviju mašinu koja ima manje motore i veću produktivnost, ona će samim tim raditi više jedinica i potrošiti kilovata, a upravo se taj karbondioksid veže za kilovat sat“, dodala je Hadžiabdić.

Korištenje obnovljivih izvora energije prioriteno je zbog očuvanja konkurentnosti, ali i zdravlja zaposlenih.

“Uveli smo led sijalice i značajno smanjili potrošnju električne energije. Također, zamijenili smo  viljuškare na dizel gorivo, u zatvorenim prostorijama koristimo električne viljuškare“, naveo je šef proizvodnje Šefkija Ćavkunović.

Neophodna proizvodnja energije iz obnovljivih izvora

Proizvodnja energije u potpunosti iz obnovljivih izvora za potrebe bh. privrede trenutno nije realna, ali je dugoročno neminovna.

“Trenutno proizvodimo 80 posto električne energije iz fosilnih goriva, dvadesetak posto iz obnovljivih – nešto malo iz vjetra i ostalo je voda“, istakao je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH.

“U prošloj godini prosječan udio ugljena u struji za Bosnu i Hercegovinu je 64 posto, toliko je struje bilo iz termolektrana“, istakao je Janez Kopač, konsultant i bivši direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Bosna i Hercegovina u EU izvozi više od 72 posto robe. Zato će plaćanje karbon takse po cijeni od 100 eura za tonu ugljendioksida najviše pogoditi firme kojima je to tržište primarno.

“U tom trenutku nećete biti baš tako konkurentni jer ste tu razliku u cijeni dodali na porez i oni mogu naći druga tržišta koja već više rade mnogo više sa zelenim izvorima energije. Drugi scenario, prihvatljiviji, bilo bi plaćanje poreza u Bosni i Hercegovini, što bi omogućilo investiranje u obnovljive izvore energije”, upozorio je Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Mnoge kompanije već imaju probleme

Mnoge kompanije već se prilikom izvoza svojih proizvoda suočavaju sa upitima o porijeklu energije koju koriste.

“Imamo upite kupaca šta smo napravili i da im priložimo certifikate o porijeklu energije kao i potvrdu o količini emisije CO2“, naveo je Denis Bešić, rukovodilac razvoja u firmi GS tvornica mašina Travnik.

Na energetsku transformaciju obavezali smo se potpisivanjem Sofijske deklaracije o zelenom planu za Zapadni Balkan, a nemamo ni približne procjene utjecaja na privredu. Zato se izvoznici samostalno pripremaju za taj proces jer čekati nadležne da naprave potrebne korake može biti pogubno za njihov opstanak na tržištu koje ih, osim kvalitetom, uslovljava i ekološkim standardima.

Najbolji način da se kompanije na vrijeme pripreme je gradnja vlastite solarne elektrane. Time ćete smanjiti troškove za električnu energiju, ali i na vrijeme osigurati karbonski otisak.

Početni korak u tom procesu bh. poduzetnicima nudi firma EMT SOLAR, specijalizovana za izračun karbonskog otiska koji će u mnogim sektorima predstavljati važnu konkurentsku prednost.

Ukoliko ste zainteresovani za izračun karbonskog otiska, vaša adresa je EMT SOLAR. Javiti se možete putem elektronske adrese info@solarno.net ili popunjavanjem pristupne ankete koja se nalazi na ovom linku.

EMT SOLAR je i firma specijalizovana za cjelokupan proces izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.