solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Borba za patente na tržištu solarne opreme (2023.)

Proizvodnja Trina Solar
Sadržaj

Kineska kompanija Trina Solar podnijela je tužbu za patent u vezi sa nekoliko proizvoda koje je razvila Hanwha Q Cells. Objavila je da su kineske carinske vlasti neke od njih već zaplijenile.

Tužbi za kršenje patenta protiv kineskog proizvođača panela Hanwha Q Cells, podnesenoj Srednjem narodnom sudu u Suzhouu, prethodila je zabrana koju je Hanwha Q Cells zbog navodne povrede svoga patenta zahtijevala protiv kompanije Trina Solar u Njemačkoj.

“Sporni” patent se odnosi na tehnologiju pasivizacije koju je razvio i komercijalizirao Q Cells kao svoju vlasničku Q.ANTUM tehnologiju i koja, prema navodima tog proizvođača, igra ulogu u poboljšanju efikasnosti i performansi solarnih ćelija baziranih na silicijumu.

U skladu sa tom zabranom, kompaniji Trina Solar je u decembru izdata zabrana uvoza, plasmana i prodaje proizvoda koji krše njemački dio Evropskog patenta EP 2 220 689 B1 i patentiranu tehnologiju konkurentskog proizvođača fotonaponskih modula Q Cells.

Hanwha tužila nekoliko kineskih proizvođača za kršenje patentnih prava, Trina odgovara kontrotužbom

Kompanija Trina Solar je tada najavila da će osporiti njemačku sudsku odluku kojom joj je naloženo da prestane s prodajom svojih Honey i Vertex X solarnih modula u Njemačkoj i da će “agresivno braniti” svoju poziciju i da neće mirovati dok se slučaj ne odbaci.

Razvoj situacije dolazi nakon što je regionalni sud u Njemačkoj 2020. utvrdio da su tri druga proizvođača modula – JinkoSolar, REC Solar i LONGi Solar – nezakonito ugradili Q Cells patentiranu tehnologiju u svoje solarne proizvode. Tri kompanije su se žalile na presudu suda.

Prošle godine Q Cells je podnio i tužbu za kršenje patenta u Njemačkoj protiv Astronergy-a, s posebnom prijavom u Francuskoj.

Trina Solar: Zahtjev za preliminarnu zabranu

“Hanwha Q Cells nezakonito izvozi i prodaje solarne module, kršeći patent koji je za kompaniju Trina Solar odobrila Kineska nacionalna uprava za intelektualno vlasništvo 2016. godine”, rekao je kineski proizvođač solarnih modula u izjavi za pv magazin.

Ova tužba podnesena kineskom sudu uključuje tehnologiju jezgre ćelija koja se obično koristi u Hanwhinim modulima koji se proizvode u Kini i prodaju širom svijeta. Navodno, proizvodi koji krše autorska prava uključuju Q.PEAK DUO BLK M-G11A+, Q.PEAK DUO M-G11 i druge ključne proizvode.

Kompanija Trina Solar je saopštila da su carinski organi u Kini već zaplijenili nekoliko proizvoda Hanwha koji se odnose na patente koji su bili spremni za isporuku.

“Ako se utvrdi nezakonito kršenje, Hanwhi će biti zabranjeno da proizvodi i prodaje ove proizvode i vjerovatno će biti prisiljena platiti značajnu odštetu Trina Solar-u”, rekli su iz Trine.

Ako Trina Solar uspije da dokaže svoje tvrdnje u Kini, Hanwha Q Cellsu bi moglo biti zabranjeno da proizvodi i prodaje proizvode koji krše prava u Kini i drugim zemljama. Također, kompanija bi se mogla suočiti s visokom kompenzacijom za kršenje prava za proteklu proizvodnju i prodaju.

Longi i dalje zabranjen u većini EU zemalja

U međuvremenu, kineski proizvođač modula Longi najavio je svoju namjeru da ospori nedavnu odluku kojom je apelacioni sud u Hagu odlučio da produži preliminarnu prekograničnu zabranu protiv svoje holandske podružnice Longi (Holandija) Trading B.V. u patentnom sporu sa proizvođačem panela Hanwha Q Cells sa sjedištem u Južnoj Koreji.

Longi smatra da je ova presuda o predparničnim mjerama neispravna u prijavi prava u raznim aspektima.

Ova zabrana predviđa da holandska podružnica Longi Solara ne smije ohrabrivati ​​kupce da krše EP ‘689 patent u zemljama u kojima je Hanwha Solutions Corporation registrovani vlasnik. Longiju nije dozvoljeno da nudi na prodaju ili distribuira module u vezi sa patentnim sporovima u Belgiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Lihtenštajnu, Austriji, Portugalu, Španiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Švajcarskoj.

Spor oko patenta između proizvođača fotonaponskih uređaja datira još od proljeća 2019. U martu 2019. Hanwha Q Cells je podnijela tužbu za kršenje patenta u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama, a ubrzo nakon toga i u Australiji, protiv Longija, REC-a i trećeoptuženog, JinkoSolar-a.

Prema navodima kompanije, njena tri konkurenta su nezakonito koristila njenu patentiranu tehnologiju u svojim proizvodima. U junu 2020. godine, Regionalni sud u Dizeldorfu u Njemačkoj presudio je prvostepeno u korist Hanwha Q Cells-a. REC i Longi Solar su uložili žalbu na odluku, nakon čega je Hanwha Q-Cells pokrenula prethodno izvršenje rješenja. Po mišljenju Hanwha Q Cells-a, Longi Solar i REC nisu poduzeli dovoljne mjere da ispoštuju obavezu povlačenja koju je naložio sud, zbog čega je Hanwha zatražila novčanu kaznu.

Taj pravni spor, kojim Hanwha Q Cells želi spriječiti distribuciju solarnih modula kojima se krše patenti u evropskim trećim zemljama, buja od ljeta 2021. Tada je sud u Roterdamu naložio zapljenu isporuka Longi solarnih modula.

Sungrow i EMT SOLAR bez premca

Borba za patente zahuktava se na tržištu solarne opreme. Koliko je to loše zbog stvaranja konfuzije među kupcima i dobavljačima opreme, toliko je i dobro stoga što oštra konkurencija i u ovom slučaju pogoduje razvoju inovativnih rješenja u svijetu solara.

Kompanija koja je bez premca u vrhu proizvođača solarne opreme sasvim sigurno je kompanija Sungrow, čiji inverteri u najekstremnijim uslovima garantuju najbolje prinose solarnih postrojenja.

Regionalni distributer opreme Sungrowa je sarajevska kompanija EMT SOLAR, koja je i sama posvećena razvoju inovacija u solarnoj industriji i koja je poznata po posvećenosti klijentima na njihovom putu investiranja u solarne kapacitete.

Stručnjaci EMT SOLAR-a posvećeni su svojim klijentima tokom cijelog ciklusa gradnje solarnih elektrana, od analize najboljih rješenja za konkretnu lokaciju i investiciju, do praćenja rada solarnih postrojenja tokom cijelog njihovog vijeka.

Ukoliko namjeravate investirati u tehnologije budućnosti, kontaktirajte stručni tim EMT SOLAR. To možete učiniti ispunjavanjem anketnog upitnika ili direktnim kontaktom na info@solarno.net.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.