solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Borba za patente na tržištu solarne opreme (2023.)

Proizvodnja Trina Solar
Table of Contents

Kineska kompanija Trina Solar podnijela je tužbu za patent u vezi sa nekoliko proizvoda koje je razvila Hanwha Q Cells. Objavila je da su kineske carinske vlasti neke od njih već zaplijenile.

Tužbi za kršenje patenta protiv kineskog proizvođača panela Hanwha Q Cells, podnesenoj Srednjem narodnom sudu u Suzhouu, prethodila je zabrana koju je Hanwha Q Cells zbog navodne povrede svoga patenta zahtijevala protiv kompanije Trina Solar u Njemačkoj.

“Sporni” patent se odnosi na tehnologiju pasivizacije koju je razvio i komercijalizirao Q Cells kao svoju vlasničku Q.ANTUM tehnologiju i koja, prema navodima tog proizvođača, igra ulogu u poboljšanju efikasnosti i performansi solarnih ćelija baziranih na silicijumu.

U skladu sa tom zabranom, kompaniji Trina Solar je u decembru izdata zabrana uvoza, plasmana i prodaje proizvoda koji krše njemački dio Evropskog patenta EP 2 220 689 B1 i patentiranu tehnologiju konkurentskog proizvođača fotonaponskih modula Q Cells.

Hanwha tužila nekoliko kineskih proizvođača za kršenje patentnih prava, Trina odgovara kontrotužbom

Kompanija Trina Solar je tada najavila da će osporiti njemačku sudsku odluku kojom joj je naloženo da prestane s prodajom svojih Honey i Vertex X solarnih modula u Njemačkoj i da će “agresivno braniti” svoju poziciju i da neće mirovati dok se slučaj ne odbaci.

Razvoj situacije dolazi nakon što je regionalni sud u Njemačkoj 2020. utvrdio da su tri druga proizvođača modula – JinkoSolar, REC Solar i LONGi Solar – nezakonito ugradili Q Cells patentiranu tehnologiju u svoje solarne proizvode. Tri kompanije su se žalile na presudu suda.

Prošle godine Q Cells je podnio i tužbu za kršenje patenta u Njemačkoj protiv Astronergy-a, s posebnom prijavom u Francuskoj.

Trina Solar: Zahtjev za preliminarnu zabranu

“Hanwha Q Cells nezakonito izvozi i prodaje solarne module, kršeći patent koji je za kompaniju Trina Solar odobrila Kineska nacionalna uprava za intelektualno vlasništvo 2016. godine”, rekao je kineski proizvođač solarnih modula u izjavi za pv magazin.

Ova tužba podnesena kineskom sudu uključuje tehnologiju jezgre ćelija koja se obično koristi u Hanwhinim modulima koji se proizvode u Kini i prodaju širom svijeta. Navodno, proizvodi koji krše autorska prava uključuju Q.PEAK DUO BLK M-G11A+, Q.PEAK DUO M-G11 i druge ključne proizvode.

Kompanija Trina Solar je saopštila da su carinski organi u Kini već zaplijenili nekoliko proizvoda Hanwha koji se odnose na patente koji su bili spremni za isporuku.

“Ako se utvrdi nezakonito kršenje, Hanwhi će biti zabranjeno da proizvodi i prodaje ove proizvode i vjerovatno će biti prisiljena platiti značajnu odštetu Trina Solar-u”, rekli su iz Trine.

Ako Trina Solar uspije da dokaže svoje tvrdnje u Kini, Hanwha Q Cellsu bi moglo biti zabranjeno da proizvodi i prodaje proizvode koji krše prava u Kini i drugim zemljama. Također, kompanija bi se mogla suočiti s visokom kompenzacijom za kršenje prava za proteklu proizvodnju i prodaju.

Longi i dalje zabranjen u većini EU zemalja

U međuvremenu, kineski proizvođač modula Longi najavio je svoju namjeru da ospori nedavnu odluku kojom je apelacioni sud u Hagu odlučio da produži preliminarnu prekograničnu zabranu protiv svoje holandske podružnice Longi (Holandija) Trading B.V. u patentnom sporu sa proizvođačem panela Hanwha Q Cells sa sjedištem u Južnoj Koreji.

Longi smatra da je ova presuda o predparničnim mjerama neispravna u prijavi prava u raznim aspektima.

Ova zabrana predviđa da holandska podružnica Longi Solara ne smije ohrabrivati ​​kupce da krše EP ‘689 patent u zemljama u kojima je Hanwha Solutions Corporation registrovani vlasnik. Longiju nije dozvoljeno da nudi na prodaju ili distribuira module u vezi sa patentnim sporovima u Belgiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Lihtenštajnu, Austriji, Portugalu, Španiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Švajcarskoj.

Spor oko patenta između proizvođača fotonaponskih uređaja datira još od proljeća 2019. U martu 2019. Hanwha Q Cells je podnijela tužbu za kršenje patenta u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama, a ubrzo nakon toga i u Australiji, protiv Longija, REC-a i trećeoptuženog, JinkoSolar-a.

Prema navodima kompanije, njena tri konkurenta su nezakonito koristila njenu patentiranu tehnologiju u svojim proizvodima. U junu 2020. godine, Regionalni sud u Dizeldorfu u Njemačkoj presudio je prvostepeno u korist Hanwha Q Cells-a. REC i Longi Solar su uložili žalbu na odluku, nakon čega je Hanwha Q-Cells pokrenula prethodno izvršenje rješenja. Po mišljenju Hanwha Q Cells-a, Longi Solar i REC nisu poduzeli dovoljne mjere da ispoštuju obavezu povlačenja koju je naložio sud, zbog čega je Hanwha zatražila novčanu kaznu.

Taj pravni spor, kojim Hanwha Q Cells želi spriječiti distribuciju solarnih modula kojima se krše patenti u evropskim trećim zemljama, buja od ljeta 2021. Tada je sud u Roterdamu naložio zapljenu isporuka Longi solarnih modula.

Sungrow i EMT SOLAR bez premca

Borba za patente zahuktava se na tržištu solarne opreme. Koliko je to loše zbog stvaranja konfuzije među kupcima i dobavljačima opreme, toliko je i dobro stoga što oštra konkurencija i u ovom slučaju pogoduje razvoju inovativnih rješenja u svijetu solara.

Kompanija koja je bez premca u vrhu proizvođača solarne opreme sasvim sigurno je kompanija Sungrow, čiji inverteri u najekstremnijim uslovima garantuju najbolje prinose solarnih postrojenja.

Regionalni distributer opreme Sungrowa je sarajevska kompanija EMT SOLAR, koja je i sama posvećena razvoju inovacija u solarnoj industriji i koja je poznata po posvećenosti klijentima na njihovom putu investiranja u solarne kapacitete.

Stručnjaci EMT SOLAR-a posvećeni su svojim klijentima tokom cijelog ciklusa gradnje solarnih elektrana, od analize najboljih rješenja za konkretnu lokaciju i investiciju, do praćenja rada solarnih postrojenja tokom cijelog njihovog vijeka.

Ukoliko namjeravate investirati u tehnologije budućnosti, kontaktirajte stručni tim EMT SOLAR. To možete učiniti ispunjavanjem anketnog upitnika ili direktnim kontaktom na info@solarno.net.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.