solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

CBAM: obaveza koja čeka bh. izvoznike već u januaru 2024.

CBAM: Mehanizmi za prekogranično poravnanje emisije ugljika
CBAM: Mehanizmi za prekogranično poravnanje emisije ugljika
Sadržaj

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa EU4Energy projektom, započela je trening program pod nazivom „Mehanizmi za prekogranično poravnanje emisije ugljika (CBAM) i usklađivanje sa EU Pravilnikom“. Trening radionice su do sada održane u Sarajevu i Tesliću, a danas se održava radionica u Banja Luci, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH.

Naredne edukacije na ovu temu Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa EU4Energy projektom planira realizirati u januaru, u Mostaru, Zenici, Tuzli i Tešnju i to po sljedećem rasporedu.

11.01.2024. godine, Mostar (rok za prijave: 09.01.2024. godine)

16.01.2024. godine, Zenica (rok za prijave: 14.01.2024. godine)

18.01.2024. godine, Tuzla (rok za prijave: 16.01.2024. godine)

Tačna lokacija održavanja radionica će biti dostavljena svim prijavljenim učesnicima.

Učešće na radionici je besplatno. Ukoliko ste zainteresirani za učešće, prijavu na edukaciju možete izvršiti ispunjavanjem ONLINE PRIJAVNOG OBRASCA prema gore navedenim rokovima u ovisnosti od mjesta u kojem želite prisustvovati edukaciji.

Šta je CBAM?

CBAM mehanizam, kao dio Evropskog zelenog dogovora, kako je istaknuto na edukaciji održanoj u Sarajevu, direkno utječe na ublažavanje klimatskih promjena i pomaže ostvarenje cilja da Evropska unija do 2050. godine postane klimatski neutralna. Donošenje CBAM uredbe ima direktan utjecaj na kompanije u Bosni i Hercegovini koje imaju obavezu izvještavanja emisija za pojedine industrije. CBAM propis stupio je na snagu u maju 2023. godine. Zvanična primjena u prelaznoj fazi počela je 1. oktobra 2023. i traje do decembra 2025. Kompanije iz industrije cementa, željeza i čelika, aluminijuma, vještačkih đubriva, električne energije i vodonika su obavezne da svoje izvještaje o emisijama ugljika dostave već do 31.1.2024. godine za posljedenji kvartal 2023. godine.

Kompanije koje izvoze na EU tržište iz navedenih industrija i čiji se proizvodi nalaze na listi CN kodova imaju obavezu prijave emisija stakleničkih plinova (GHG) ugrađenih u njihov proizvod (direktne i indirektne emisije), bez ikakvih finansijskih plaćanja ili prilagođavanja tokom prijelaznog perioda.

Plaćanje CO2 emisija

Plaćanje CO2 emisija (kupovina CBAM certifikata) počinje 01. januara 2026. godine. U toku edukacije, predstavljeni su CBAM zahtjevi za industrije cementa, željeza i čelika, aluminijuma, vještačkih đubriva i električne energije.

CBAM će utjecati na zemlje poput Bosne i Hercegovine koje nisu u sastavu Europske unije u smislu unaprjeđenja zakonodavstva vezano za klimatske promjene, a cilj mu je motivirati kompanije da što više ulažu u obnovljive izvore energije, energijsku efikasnost, cirkularnost proizvoda i sl.

Kako izbjeći plaćanje CBAM-a?

Zemlje koje u EU izvoze struju i sirovine uključene u sistem mogu da izbjegnu plaćanje poreza na CO2 ako i same uvedu naplaćivanje emisija karbona, a prihod bi se koristio za dekarbonizaciju. Takvi mehanizmi treba da budu ekvivalent Sistemu EU za trgovanje emisijama (EU ETS). Ugovorne strane Energetske zajednice, među kojima su sve zemlje Zapadnog Balkana, moraju da ispune stroge uslove da bi do 2030. bile izuzete iz CBAM-a za električnu energiju (link). Naša zemlja do danas nije ispunila te obaveze.

Drugi način da kompanije koje izvoze poboljšaju svoj karbonski otisak jeste instalacija solarne elektrane. Primjer preduzeća koje je na krovu poslovne zgrade instaliralo solarnu elektranu od 54 pokazuje da će ta kompanija smanjiti svoj karbonski otisak na godišnjem nivou za 225 tona CO2.

Mnoge kompanije su već prepoznale zahtjevne obaveze koje su pred njih postavili novi propisi i opredijeljenost države za dekarbonizaciju.

Granične vrijednosti CO2 emisija će u perspektivi postati sastavni dio tendera u poslovanju, a moraće se uzeti u obzir i sve veće cijene za emisiju CO2, kao i obaveza kompanija da od 2024. dostavljaju dokazive podatke, pa su mnoge već započele proces edukacije svojih kadrova za izračun karbonskog otiska.

Početni korak u tom procesu bh. poduzetnicima nudi firma EMT SOLAR, specijalizovana za izračun karbonskog otiska koji će u mnogim sektorima predstavljati važnu konkurentsku prednost.

Ukoliko ste zainteresovani za izračun karbonskog otiska, vaša adresa je EMT SOLAR. Javiti se možete putem elektronske adrese info@solarno.net ili popunjavanjem pristupne ankete koja se nalazi na ovom linku.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.