solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Mjesečni index cijena panela: oktobar 2023

index cijena solarnih panela oktobar 2023
index cijena solarnih panela oktobar 2023
Sadržaj

Ovaj oktobar ostaće zapamćen u Bosni i Hercegovini kao najtopliji od početka mjerenja. Ali još jedan rekord je zabilježen: historijski niske cijene solarnih panela od početka razvoja solarne tehnike.

Historijski niska cijena panela u Evropi smanjile cijene i u Bosni

Geografski položaj je uslovio da i tržište solara u Bosni i Hercegovini  prilagodi cijene solarnih panela onim rekordno niskim u evropskim lukama. Name, trend pada cijena solarnih modula na širokom frontu od početka godine se nije zaustavio, iako je primjetno usporio. Proizvođači i trgovci solarnim panelima i dalje smanjuju svoje cijene, ali to čine sada sporijim tempom, pokušavajući postupno prilagoditi cijene europskim standardima koje tržište prihvaća. Već neko vrijeme na ovim cijenama nema značajnog profita, a realni troškovi skladištenja počinju opterećavati marže.

Prepuna skladišta u EU ali i u Kini

Još od početka septembra se po solarnim sajmovima spominjalo da na na skladištima EU ima više modula nego na samim krovovima. Prilog istinitosti ove tvrdnje je dalji pad cijena i sve agresivniji pristup proizvođača krajnim kupcima. Čak i u Kini nastoji se smanjiti gubitke jer neprodane zalihe stvaraju nepotrebne troškove, a opasnost od daljnjeg pada vrijednosti je uvijek prisutna. Kako bi izbjegli dodatne troškove prijevoza i skladištenja, izvoz prema Europi je u posljednjim sedmicama značajno smanjen od strane azijskih proizvođača.

Evropa upola jeftinija od SAD

Zanimljivo je da cijene solarnih panela na drugim kontinentima izvan Europe i Azije nisu toliko pogođene padom cijena. Razlika u cijenama je ponekad drastična – u SAD-u čak do 100 posto u usporedbi s europskim cijenama panela s monokristalnim PERC-ćelijama. Međutim, proizvodi proizvedeni u Kini ne mogu se lako preusmjeriti u Ameriku zbog stroge regulative uvoza. To održava cijene panela visokima i smanjuje tržišni obim. Ostaje vidjeti hoće li Inflation Reduction Act (IRA 2022) doista imati željeni i potreban utjecaj na lokalne kapacitete za proizvodnju fotonaponskih komponenti u SAD-u. Barem s trenutno visokim troškovima nabavke i instalacije u Sjedinjenim Američkim Državama, malo je vjerojatno.

Stabilizacija ili dalji pad?

index cijena solarnih panela oktobar 2023
index cijena solarnih panela oktobar 2023

Prebacivanje ovog modela na druge tržište nosi rizik, iako se neki EU proizvođači solarnih panela već sele i preusmjeravaju svoj fokus i djelatnosti prema SAD-u. Pokušaj lobiranja za uvođenje zaštitnih carina doveo je prošlog mjeseca diskusiju da samog vrha Evrposke komisije. Azijski dobavljači su uzvratili podizanjem cijena sirovina za EU tržište, pokazujući da itekako mogu zadržati igru po svojim pravilima. Takođe, ni kineski proizvođači neće moći dugo izdržati trajnu fazu niskih cijena i već sada pokušavaju stabilizirati cijene umjetnim ograničavanjem ponude. Ako se potražnja do kraja godine poveća zbog trenutačne cijene, pad bi se mogao uskoro zaustaviti. Međutim, „zimski san“ u koji radovno odlaze evropski instalateri, uslovljeni lošim vremenom, mogao bi dodatno smanjiti prodaju a time i cijene.

Najviše trpe veletrgovci

U ovoj situaciji najviše rizikuju veletrgovci. Proljećni rast potražnje solarnih panela u Evropi uvijek dovede do rasta cijena pa čak i nestašice, što su veletrgovci očekivali i ove godine. Međutim, svako gomilanje robe dovodilo je, usljed konstantnog pada cijena panela ove godine, da roba često ostane zarobljena višom nabavnom cijenom od prodajne koja je sljedeće sedmice ponuđena na tržištu. A kako je vrijeme prolazilo, gubici su postajali sve veći, što je dovelo da neki veletrgovci započnu sa rasprodajom i takvim potezom dovedu do dodatnog pada cijena panela.

bloomberg solarne instalacije

Solarni vilajet: ko sad kupi kajaće se, ko ne kupi kajaće se

Prošle sedmice (25. oktobar 2023) je u Federaciji Bosne i Hercegovina službeno objavljen dogočekani novi Zakon o OIE. Najveća novina su rezidencijalni prozjumeri (solarne elektrane za domaćinstva), koji bi, sudeći prema naglom povećanju aktivnosti u odjelu komercijale firme EMT SOLAR, mogli biti okidač za povećanje cijena panela kod lokalnih dobavljač i instalatera. Situacija umnogome podsjeća na onu iz stare bosanske priče o tamnom vilajetu koji ovog puta stavlja bosanske investitore na kušnju: kupiti sada i završiti instalaciju do početka sljedeće sezone, ili čekati sa kupovinom do proljeća, kada ugrije sunce. Koja će cijana panela vladati na tržištu, ne znaju ni proizvođači ni distributeri.

Ekrem Mušić, EMT SOLAR

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.