solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Cijene i izazovi postavljanja solarnih panela (2022.)

Sadržaj

Troškovi solarnih panela su dramatično pali u posljednjih deset godina i sada su u rangu s tradicionalnim instalacijama za proizvodnju električne energije, ali troškovi mogu varirati i zavise od mnogo faktora, poput veličine sistema, tipa krova i vrste solarnih panela.

1. Veličina sistema

Veći sistem će ukupno koštati više. Veličina ovisi o količini električne energije koju želite proizvesti što određuje broj potrebnih solarnih panela. Da biste maksimizirali uštede od vašeg solarnog sistema, izračunavanje vaše prosječne potrošnje energije u posljednja tri do četiri mjeseca daće procjenu.

Ako se proizvede višak električne energije postoji mogućnost da se ona vrati u mrežu. Prodaja viška čiste energije nazad u električnu mrežu može vam pomoći da ostvarite profit od vašeg sistema solarnih panela, a takođe i da smanjite period povrata.

2. Tip krova

Solarni paneli se mogu instalisati na gotovo sve vrste krovova. Međutim, određeni tipovi krovova zahtijevaju dodatne materijale za ugradnju — kao što su regali i sistemi za montažu. Bilo da imate asfaltni ili metalni krov, solarni paneli se mogu instalirati na skoro svaki tip krova. Asfalt je najčešća vrsta šindre koja se koristi za stanovanje, a ujedno je i najbolji krov za solarne panele. Metalni krov sa šavovima je savršen kandidat za ugradnju solarnih panela. Stojeći šavovi ne zahtijevaju nikakvo bušenje. To smanjuje cijenu rada.

Metalni krovovi reflektuju sunčevu svjetlost u atmosferu i to je dodatna prednost jer pomaže u regulaciji unutrašnje temperature, a na njih je lako instalisati i solarne panele. Troškovi ugradnje solarnih panela na krov od crijepa su skuplji jer se oni moraju ukloniti kako bi se spriječilo lomljenje. Paneli se moraju pravilno pričvrstiti na vašem krovu kako bi mogli ispravno raditi. Krovovi od katrana i šljunka su uglavnom ravni, ali se solarni paneli obično moraju učvrstiti pod određenim uglom kako bi se osigurala optimalna proizvodnja. Za to će možda biti potreban dodatni hardver.

3. Vrsta solarnih panela

Solarni paneli su kategorisani u tri različite generacije i razlikuju se po cijeni i efikasnosti. One su kategorisane kao prva, druga i treća generacija solarnih ćelija. Svaka generacija ima drugačiji proizvodni proces, različit sastav materijala i ima svoje prednosti i nedostatke. I monokristalni i polikristalni paneli mogu trajati do 25 godina zbog stabilnih i inertnih svojstava silicijuma. Solarne ćelije druge generacije su tankoslojne solarne ćelije, dizajna koji koriste minimalne materijale i jeftine proizvodne procese.

Debljina filma varira od nekoliko nanometara (nm) do desetina mikrometara (µm) mnogo tanje od solarnih ćelija prve generacije. Efikasnost ćelije nije na nivou u poređenju sa svojim kristalnim kolegama. Solarne ćelije treće generacije mogu u suštini prevazići teorijsku granicu efikasnosti od 33% za jednopojasne solarne ćelije kao što su monokristalne i polikristalne solarne ćelije.

Neki primjeri uključuju organske solarne ćelije i perovskite solarne ćelije. Iako svaki ima svoje prednosti i nedostatke, monokristalni solarni paneli se sada najčešće koriste za stambene krovne solarne instalacije jer su najefikasniji paneli dostupni na tržištu trenutno.

4. Troškovi solarnih panela

Većina solarnih panela obično dolazi sa dvogodišnjom garancijom, dok većina solarnih invertera ima petogodišnju garanciju na proizvod. To znači da ako vaši solarni paneli zahtijevaju zamjenu u garantnom roku, dok će zamjenski paneli biti dostavljeni besplatno, možda ćete i dalje morati platiti svom instalateru troškove rada povezane s radom na zamjeni.

5. Trepčići krovni sistem

Do prodora vode može doći prilikom postavljanja solarnih panela na krov. Ponekad se krovovi buše za postavljanje solarnih panela na sisteme za montažu i regale. Ove izbušene rupe mogu dovesti do nakupljanja kišnice koja može uzrokovati curenje. Razlog zašto je ovo važno je taj što ne želite da vam krov prokišnjava. Ako ova područja nisu pravilno zapečaćena, vlaga i voda mogu prodrijeti unutra, uzrokujući ozbiljna oštećenja.

6. Ugao instalacije

Smijer u kojem je okrenut vaš krov je jedan od primarnih faktora koji određuju koliko će sunca vaši solarni paneli vidjeti tokom dana. Prvi korak u određivanju optimalne orijentacije PV panela i ugla nagiba je pregled lokacije na kojoj će se instalirati PV sistem rasvjete. Većina orijentacija panela se radi pomoću kompjuterskih simulacija i matematičkih modela, ali dobro je razumjeti osnove kako se te stvari rade ako planirate instalirati solarne panele na svoje krovove.

Kada planirate instalirati solarne panele, morate shvatiti da to nije lak zadatak i da nije proces preko noći. Prelazak na solarnu energiju ima puno koraka i otprilike će trajati oko 3-4 mjeseca, međutim u nekim okolnostima može se obaviti za manje od 3 mjeseca ovisno o tome gdje živite, uslugama i još mnogo toga.

Osnovno razumijevanje izazova vezanih za instalacije u solaru je važno jer će svaki problem koji se može pojaviti imati utjecaj na investiciju vlasnika.

Sve informacije i aktuelnosti vezane za solar pratite na specijalizovanom portalu Solarno.net.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.