Distribuirana solarna energija bila je glavni pokretač rasta instalacija

Cijene solara u globalnim solarnim instalacijama će porasti za 20% u 2022. godini, po prvi put premašivši oznaku od 200 GWdc, uprkos visokim troškovima ulaganja, prema novom izvještaju istraživačke firme IHS Markit.

Rast instalacija u 2022. godini, što predstavlja ukupnu investiciju od 170 milijardi američkih dolara, odvija se na ključnim solarnim tržištima kao što su Kina, Indija, Evropa i SAD, pri čemu najveći rast dolazi iz distribuiranog solarnog sektora, na čelu s Kinom.

Dok su troškovi fotonaponskih sistema pali u prosjeku za 50% od 2013. do 2020. godine, ove godine su troškovi porasli za 4% u odnosu na prethodnu godinu jer su ograničenja na strani ponude i globalni logistički problemi podigli cijene.

Cijena polisilicijuma se utrostručila

Jedan od glavnih problema je cijena polisilicijuma, koja se više nego utrostručila u protekloj godini, navodi IHS Markit. Procjenjuje se da su od avgusta 2021. prosječni troškovi proizvodnje modula porasli za više od 15% i da su se cijene modula sada vratile na nivo iz 2019. godine.

PV Price Watch je izvijestio da se ne očekuje da će se cijena modula smanjiti sa raspona od 0,28 do 0,32 c/W najmanje do trećeg kvartala 2022. godine, pri čemu mnogi EPC-i odlažu velike projekte i prilagođavaju očekivanja investitora kao rezultat.

S obzirom na to, jučerašnje predviđanje IHS Markita smatrat će se blagodatima za industriju – posebno za stambeni i komercijalni i industrijski (C&I) sektor – jer se bori da prebrodi posebno nestabilno razdoblje.

Veliki solarni projekti odloženi ili otkazani

„Komunalni segment je najviše pogođen 2021. godine, s više projekata odloženih ili otkazanih. Nasuprot tome, snažan rast distribuirane proizvodnje – stambenog i C&I sektora – bio je jedna od uspješnih priča solarne PV 2021.“, rekao je Josefin Berg, menadžer istraživanja, tehnologija čiste energije u IHS Markit-u, koji predviđa da će fotonaponske instalacije i dalje će ove godine imati dvocifreni rast.

U izvještaju se navodi da će nastavak rasta sljedeće godine označiti “drugu godinu zaredom u kojoj će se doživjeti dvocifreni rast globalnih instalacija u okruženju visokih cijena”, što sugerira da rastući troškovi projekata nisu umanjili privlačnost solarne energije.

„Postoji značajan apetit na globalnim tržištima za ulaganje i razvoj solarnih instalacija, ali lanac nabavke jednostavno nije spreman da zadovolji ovaj nivo potražnje, potrebno mu je vremena da se prilagodi,“ rekao je Edurne Zoco, izvršni direktor tehnologije čiste energije u IHS-u Markit.

IHS Markit-ov izvještaj predviđa da će se visoki troškovi modula vjerovatno zadržati do 2023. godine, u kom trenutku će početi opadati kako se u Kini dodaju kapaciteti, ukidaju se energetska ograničenja i dolazi do povećanja efikasnosti modula.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime