Crna Gora aktiviranjem podmorskog elektroenergetskog kabla prema Italiji ima mogućnost da postane energetsko čvorište regiona, a korištenjem te infrastrukture može postati značajan izvoznik električne energije, ocijenjeno je iz PKCG.

“Korištenjem infrastrukture, uz povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora, možemo postati značajan izvoznik električne energije.”, izjavili su iz PKCG, te dodali: “Kabl će doprinijeti elektroenergetskoj sigurnosti Crne Gore, iskorištenosti mreže, rastu prihoda, smanjenju gubitka i troškova prijenosnog sistema, te krajnjem održivijem integrisanom tržištu električne energije.”

Predstavnici PKCG su izjavili i da je naveće ostvarenje u energetici bilo puštanje podmorskog elektroenergetskog kabla u rad. Podmorski energetski kabl između Italije i Crne Gore dodatni je podsticaj za ulaganje u nove vjetroelektrane i solarne elektrane, što otvara mogućnost za širenje energetskog sektora i izvoz električne energije iz države.

Crna Gora
Crna Gora može postati značajan izvoznik električne energije!

Prema podacima EPCG, tokom deset mjeseci 2021.godine prodato je 727 GWh električne energije, dok je u istom periodu kupljeno 627 GWh. Crnogorski operater tržišta električne energije COTTE od OIE u periodu od deset mjeseci otkupio je 400GWh.

“Prateći politiku Europske Unije u sektoru energetike, možemo uvidjeti da je daljnji razvoj elektroenergetskog sistema Crne Gore usmjeren na energetsku tranziciju prema zelenoj energiji.”, izjavili su iz PKCG-a.

Važan korak u energetskoj tranziciji predstavljaju projekti Solar 500+ i Solar 3000+ koje realizira EPCG u saradnji s EKO fondom. Projekti obuhvataju ugradnju 3.000 fotonaponskih sistema instalirane snage do 10kW za individualne stambene objekte, odnosno ugradnju 500 fotonaponskih sistema instalirane snage do 30kW za individualne poslovne objekte, za pravna i fizička lica.

Učešće u projektu predviđeno je za kupce koji redovno plaćaju račune za utrošenu električnu energiju, kao i za kupce koji svoja dugovanja plaćaju redovnim uplatama zaostalog duga u skladu sa Protokolom o izmirenju duga potpisanim sa FC Snadbijevanje. Međutim, isključivo vlasnici objekata (stanova, kuća, zgrada) imaju pravo da se prijave na projekte.

2. Crna Gora uvodi aukcije za obnovljive izvore energije

Uz podršku Europske banke za obnovu i razvoj, Crna Gora planira da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija. Plan je da se aukcijama, koje će privući privatne investicije u ovaj sektor, poveća učešće obnovljivih izvora u energetskom miksu.

“Cilj programa je da se Crnoj Gori pomogne da poveća korištenje energije i izgradi održivi i diversifikovani energetski sektor stvaranjem povoljnog poslovnog okruženja za privatne investicije. Crna Gora, koja ima snažan potencijal energije vjetra i sunca, moći će da koristi resurse po konkurentnim cijenama.”, izjavili su iz EBRD-a.

EBRD podržati će Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore da implementira program za uvođenje aukcija. Tehnička podrška finansirana je bespovratnim finansijskim sredstvima EBRD-a, Saveznog ministarstva finansija Austrije putem HIPCA i Italije putem “Centralnoeuropske inicijative” (CEI).

Direktor EBRD-a u Crnoj Gori, Remon Zakaria, izjavio je da im je veliko zadovoljstvo što pomažu i podržavaju Crnu Goru da uvede najbolje međunarodne standarde koje će im omogućiti da se povećaju investicije u obnovljivu energiju.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, izjavio je da s obzirom na to da Crna Gora raspolaže značajnim potencijalima obnovljivih izvora energije, prioritet je bio i ostao proizvodnja obnovljive, čiste energije.

“Želimo da klimatske i ekološke izazove pretvorimo u prilike i konkurentske prednosti, osiguravanjem pravedne i inkluzivne tranzicije prema klimatskoj neutralnosti. Crna Gora će, u skladu sa svojim prioritetima, nastaviti aktivnosti na obezbjeđenju sigurnog snadbijevanja energijom, razvoja konkurentnog tržišta energije i održivog energetskog razvoja uz aktivnu saradnju sa svima koji imaju iste ciljeve.”, izjavio je Ibrahimović.

EBRD podržava Crnu Goru u razvoju održivog i diversifikovanog energetskog sektora kroz politički dijalog, tehničku pomoć i finansijska ulaganja. Do danas je EBRD uložila više od 700 mil. EURA u Crnu Goru.  

Crna Gora može postati značajan izvoznik električne energije
EBRD podržava Crnu Goru u razvoju održivog i diversifikovanog energetskog sektora

Portal solarno.net prati najnovije vijesti i dešavanja iz svijeta solarne industrije. Budi u toku!

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime