solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

CWP Global gradi prvu veliku solarnu elektranu u Srbiji

Sadržaj

Kompanija CWP Global u blizini Sjenice početkom 2023. godine započet će gradnju solarne elektrane snage 50 megavata (MW) u koju će investirati 40 miliona eura. Projekat Kima Solar prvi je veliki solarni projekat u Srbiji i predstavlja početak dugo očekivanog solarnog buma. Srbija je nedavnim usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima energije stvorila uslove za ubrzani razvoj projekata u oblasti zelene energije, što se posebno odnosi na solarne elektrane jer ukupan instalirani kapacitet u cijeloj zemlji iznosi oko 20 MW, dok je potencijal mnogo veći. Informacija o projektu na Pešteru potvrda je najave investitora iz aprila mjeseca da imaju velike planove za gradnju solarnih elektrana u Srbiji. Najveća solarna elektrana u Srbiji trenutno ima kapacitet od 2 MW, a ukupna instalirana snaga u ovakvim postrojenjima je 20 MW.

“Sada ulazimo u proceduru dobijanja svih potrebnih dozvola i odobrenja za početak gradnje. Radovi su planirani za početak 2023., a elektrana bi na mreži trebalo da bude do početka 2024. Solarna elektrana u Pešteru bit će ubjedljivo najveća solarna elektrana u Srbiji sa kapacitetom od 50 MW, s obzirom da sada najveća elektrana ima snagu od 2 MW, a postojeći solarni kapaciteti će se uvećati za skoro 150 %”, kazao je Nikola Stamenov, direktor firme Kima Solar. Solarna elektrana bit će locirana na području sela Kamešnica.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.