solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Danska od 2025. uvodi zeleni porez na putnike u zračnom saobraćaju

Foto:Getty Images
Foto:Getty Images
Sadržaj

Danska uvodi porez na putnike u zračnom saobraćaju kako bi pomogla u finansiranju prijelaza avio industrije na zelenije prakse, koje će se postupno uvoditi od 2025. godine, saopćila je danska vlada.

Vlada je u novembru predložila uvođenje prosječnog poreza od 100 danskih kruna, odnosno 13.14 eura, na putovanja avionom kako bi pomogla finansiranju zelene tranzicije zračnog saobraćaja, čiji je cilj omogućiti potpuno korištenje održivih goriva na svim domaćim letovima do 2030. godine.

Prema dogovoru, porez će do 2030. godine iznositi oko 50 danskih kruna po putniku na evropskim letovima, 310 kruna za letove na srednjim udaljenostima i 410 za letove na velikim udaljenostima, stoji u saopćenju danskog ministarstva javnih financija.

Tranzitni letovi, koji polaze nakon što su se zaustavili na danskom aerodromu, bit će izuzeti plaćanja ovog poreza, stoji u saopćenju.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.