solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

“Diaspora Invest”: još nekoliko dana za prijave za grant sredstva (2024)

Solarna elektrana "Kokoda" sufinansirana kroz projekat "Diaspora invest"
Solarna elektrana "Kokoda" sufinansirana kroz projekat "Diaspora invest"
Sadržaj

Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog projekta “Diaspora Invest” nastavlja podržavati investicije u Bosni i Hercegovini. U toku je javni poziv za apliciranje za dodjelu bespovratnih sredstava do 50 posto vrijednosti investicije.

“Na poziv se mogu prijaviti sve kompanije koje su registrovane kao d.o.o. ili d.d./a.d. na području Bosne i Hercegovine, koje kroz suvlasništvo ili poslovno partnerstvo mogu dokazati povezanost s dijasporom. Dijaspora obuhvaća sve one koji su porijeklom iz BiH, koji su živjeli ili žive u inostranstvu najmanje 3 godine u kontinuitetu, te koji su se vratili u posljednjih pet godina. Interes za ovim programom je velik, budući da je moguće dobiti podršku kroz refundaciju sredstava za nabavku stalnih sredstava u iznosima do 70.000 KM,” pojasnili su iz projekta “Diaspora Invest”.

Poziv je otvoren do 1.4.2024. (17 sati), a aplikacija se može popuniti u 10 jednostavnih koraka na linku www.grant.diasporainvest.ba.

Sufinansiranje solarne elektrane na farmi KOKODA

Kompanije koje se učestvovale u grant podršci potvrđuju da je USAID projekat “Diaspora Invest” razvio fleksibilan program sa jednostavnom aplikacijom, u kojoj se fokus stavlja na spremnost ulagača da investira, kreira radna mjesta i daje svoj doprinos razvoju lokalne zajednice.

Jedna od njih je i farma za uzgoj i tov pilića kompanije “Kokoda” iz Breze, kapaciteta 15 000 pilića, koja je zahvaljujući ovom programu značajno modernizirala i unaprijedila svoj rad, ističe direktorica kompanije Selma Hodžić.

“Ukupna vrijednost investicije koju smo imali prošle godine na modernizaciji farme je oko 300 000 KM. “Diaspora Invest” je sa 42 000 KM sufinansirao dio podkonstrukcije za solarnu elektranu, uvođenje plinskog grijanja, rekuperatora i dizel agregata. Cilj nam je bio smanjiti račune za struju i grijanje, ali i poboljšati CO2 otisak, jer se naši pilići izvoze u EU, pa nam je poboljšanje energetske efikasnosti i briga za okoliš izuzetno važna”, naglašava Selma.

Iako je procedura dodjele sredstava i provjere koje su uslijedile nakon prijavljivanja na Javni poziv 2023. godine, trajala mjesecima, Selma ističe dobru saradnju sa predstavnicima USAID-a.

“Kompanije s kojima se susrećemo prepoznaju značaj refundiranja ulaganja u stalna sredstva koja se omogućava kroz ovaj projekat, činjenicu da su sve aktivnosti usmjerene na potrebe biznisa i da se prepoznaje značaj ulaganja naše dijaspore”, dodaju iz Projekta.

“Diaspora Invest” pomaže domaćim izvoznicima

Osim ovog Poziva, USAID je otvorio prilike i za kompanije bez obzira na starost i povezanost sa dijasporom, a koje se tiču podrške za izvoz na međunarodno tržište.

“U saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, privrednom komorom Republike Srpske i Privrednom komorom Federacije BiH, pokrenuli smo Poziv za podršku povezivanju za izvoz, kojim kompanije stječu pravo na povezivanje sa posrednicima za izvoz iz bosanskohercegovačke dijaspore. Ljudi porijeklom iz BiH, stručnjaci u različitim područjima, a prvenstveno s iskustvom u izvozu i distribuciji, pružaju pomoć domaćim kompanijama da izađu na međunarodno tržište. Riječ je o povezivanju koje može osigurati priliku za bosanskohercegovačke proizvode i usluge na stranim tržištima, te uspostaviti nove poslovne veze,” dodaju iz Projekta.

Ovog mjeseca su realizovali info sesije širom zemlje, čiji je cilj podići svijest o prilikama koje se nude za ulagače povezane s bosanskohercegovačkom dijasporom.

Ovaj poziv je otvoren do 15. aprila.

Dodijeljeno više od 1,3 miliona KM

Od oktobra 2022. godine do danas USAID je kroz projekat “Diaspora Invest” podržao 29 kompanija kroz grant program u ukupnoj vrijednosti podrške od 1,306,730 KM. To će donijeti  5 i po miliona očekivanih investicija i otvaranje preko 150 novih radnih mjesta.

Nakon izuzetnih rezultata u periodu od 2017. do 2022. godine, kada je USAID realizirao prvu fazu “Diaspora Invest” projekata, svi podaci upućuju da se trendovi ulaganja bh. iseljeništva nastavljaju, uprkos svim izazovima na globalnom tržištu.

Zašto domovina ne bi bila vaša naredna poslovna destinacija“, poručuju iz Projekta i pozivaju našu dijasporu da ulaže i pokreće biznise u BiH.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.