solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Diaspora invest: Poziv za dodjelu grant sredstava do 70 000 KM

Diaspora invest
Diaspora invest
Sadržaj

U okviru projekta Diaspora invest otvoren je Poziv za dostavljanje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjen za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP) u Ljubuškom. Poziv je otvoren u saradnji sa USAID-om, s ciljem poticanja direktnih investicija uz saradnju s dijasporom.

Program osigurava grant sredstva za mala i srednja poduzeća koja su u procesu osnivanja ili su osnovana u posljednje tri godine, te koja su u (su)vlasništvu člana/ice dijaspore ili imaju poslovnu vezu sa dijasporom (uključujući i Republiku Hrvatsku). Sredstva se dodjeljuju za sufinanciranje nabavke opreme (ulaganje u stalna sredstva), a maksimalni iznos sredstava koji se može dobiti je 70.000 KM.

Uspješni kandidati za mala i srednja preduzeća će dobiti grantove kroz općinski fond za dijasporu Fonda malih grantova. Ukupna vrijednost Općinskog fonda za dijasporu je 2 miliona dolara, a finansira ga u jednakim dijelovima USAID Diaspora Invest Project i jedinice lokalne samouprave koje učestvuju. U projektu učestvuju općine: Berkovići, Bihać, Bosanska Krupa, Brčko distrikt BiH, Bratunac, Cazin, Centar Sarajevo, Gračanica, Goražde, Istočna Ilidža, Jablanica, Jajce, Kakanj, Konjic, Livno, Lopare, Lukavac, Ljubinje, Ljubuški, Maglaj, Modriča , Mostar, Posušje, Tešanj, Tomislavgrad, Travnik, Tuzla, Zavidovići, Zenica i Žepče.

Svi grantovi dodijeljeni u okviru ovog APS-a podržat će zajedničke ciljeve:

  • Povećati direktne investicije dijaspore
  • Podržati otvaranje novih radnih mjesta
  • Promovirati rast poslovanja, na što ukazuje prodaja i/ili izvoz
  • Uvesti nove proizvode i usluge na domaća i međunarodna tržišta

​Obrazac za prijavu je dostupan na http://www.grant.diasporainvest.ba/.

U toku se prezentacije projekta u općinama kojima mogu prisustvovati zainteresirani privrednici.

U okviru projekta Diaspora invest, prošle godine su dodijeljena sredstva i kompanijama koje su investirale u obnovljive izvore energije, odnosno u gradnju solarne elektrane.

Diaspora invest: tehnička podrška kompanijama

U okviru redovnih aktivnosti USAID Projekta “Diaspora Invest”, komapanije se mogu prijaviti za tehničku podršku i poslovno savjetovanje. Ovaj Projekat pruža podršku firmama koje su mlađe od šest godina i koje imaju dokazivu poslovnu vezu sa bh. dijasporom, s fokusom na kompanije iz sektora proizvodnje i razvoja vlastitih usluga/rješenja.

“Brojne kompanije suočavaju se s izazovima u vezi pripreme za proces certifikacije, a mi im pružamo tehničku podršku kako bismo im pomogli da prepoznaju što treba unaprijediti i promijeniti u svojoj poslovnoj praksi prije nego što se upuste u taj proces koji je potreban radi ispunjavanja uvjeta potrebnih za izvoz proizvoda i usluga na inostrana tržišta kao i povećanje prodaje. Također, kroz angažman eksperata pružamo obuku za novozaposlene i pomažemo u razvoju različitih rješenja za unapređenje prakse poslovanja. Pored ovoga također nudimo stručno savjetovanje potrebno za optimizaciju poslovanja, povećanje proizvodnje i digitalizaciju poslovnih procesa. U kompanijama koje se bave komunikacijskim tehnologijama, naša tehnička podrška obuhvata razvoj uspješnih priča, promociju putem društvenih medija i unapređenje web stranica i prodajnih platformi. Kompanije koje se bave e-prodajom često traže optimizaciju web stranica kako bi poboljšale prisutnost u pretrazi potencijalnih korisnika. Na ovaj način, brze intervencije mogu rezultirati porastom prodaje i novih klijenata”, objašnjavaju iz Projekta.

USAID Projekat “Diaspora Invest” je kroz program tehničke asistencije podržao kompanije u razvoju planova za različite standarde u proizvodnji, čime su olakšali implementaciju istih i otvorili vrata za izvoz u zemlje Evropske unije.

“Pozivamo kompanije u Bosni i Hercegovini koje imaju suvlasnički udio građana BiH koji žive i rade u inostranstvu, članove bh. dijaspore, ili lica koja su se vratila iz inostranstva u posljednje tri godine da se prijave. Također, podržavamo preduzeća koja imaju dokazivu poslovnu vezu s bh. dijasporom kroz saradnju na stranim tržištima i razmjenu znanja. Potrebno je da dokažete da članovi bh. dijaspore igraju aktivnu ulogu u povezivanju vaše usluge ili proizvoda sa drugim zemljama i tržištima širom svijeta”, zaključuju iz USAID Projekta “Diaspora Invest”. Sve zainteresovane kompanije trebaju popuniti aplikaciju na linku: http://www.bit.ly/ta-diasporainvest.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.