solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Do kada će padati cijene solarnih modula? (2023)

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Pad cijena solarnih modula opterećuje evropske proizvođače, ali utjecaj na veletrgovce je drugačiji, jer uvjeti u skladištu pokazuju znakove poboljšanja.

Tamni oblaci nadvijaju se nad evropskim solarnim tržištem, a SolarPower Europe je čak govorio o “savršenoj oluji”. Cijene modula su od januara pale za skoro 30%.

Među učesnicima u evopskoj industriji solarne opreme rasplamsala se debata o potrebi za mjerama za ograničavanje uvoza kineskih modula, što je izazvalo burnu debatu na društvenim mrežama. Njemački proizvođači za sve krive nelojalnu konkurenciju i “prezasićenost modulima” zbog američke zabrane uvoza nakon optužbi za prisilni rad u fabrikama u Kini. Vjeruje se da američke zalihe koje se ne mogu prodati preplavljuju evropska skladišta, snižavaju cijene i pogoršavaju kineski “damping”. Potencijalne mjere, još nedefinirane, mogle bi uključivati ​​uvozne carine ili zabrane kao odgovor na zabrinutost zbog dampinga i prisilnog rada.

Troškovi

Međutim, analitičari smatraju da je objašnjenje pada cijena modula isključivo kao kineski damping previše pojednostavljeno. U junu su analitičari iz Rystad Energy-a prvi put uočili akumulaciju modula u luci Rotterdam, prvobitno predviđajući inventar modula na kraju godine od 100 GW. Međutim, Marius Mordal Bakke, analitičar u Rystad-u, revidirao je svoju prognozu inventara modula na kraju godine u intervjuu za pv magazin. Napomenuo je da su prilagođavanja tržišta dovela do značajnog smanjenja narudžbi. Ispitujući podatke o izvozu modula iz Kine u Evropu, primjetio je da nivoi zaliha stagniraju na oko 40 GW, što sugeriše da proizvođači odgovaraju na signale potražnje od veletrgovaca i projektanata.

Akumulacija od 40 GW rezultat je dinamike tržišta u Evropi. Konflikt u Ukrajini i energetska kriza natjerali su mnoge vlasnike kuća da ulažu u fotonaponske uređaje, toplotne pumpe i električna vozila. Istovremeno, stalni prekidi usljed pandemije u kineskim proizvodnim kapacitetima ometali su povećanje proizvodnje. Veletrgovci su se često mučili s isporukom, narudžbe su odbijene, a postojeći kupci kategorizirani na osnovu prioriteta, što je dovelo do kasnijeg pada tržišta.

„Prodavci širom Evrope primjetili su da im je zaliha pri kraju i naručili su velike količine kako bi mogli odmah da isporuče svojim kupcima“, rekao je Edurne Zoco, analitičar u S&P Global.

Kao rezultat toga, prodajni timovi proizvođača modula stalno su povećavali svoje prognoze potražnje, što je navelo proizvođače da prošire proizvodne kapacitete. Tržište je prešlo sa „tržišta distribucije“, na „tržište kupaca“, gdje je cijena postala primarna briga, a potražnja se mogla zadovoljiti.

Poučeni iskustvom iz 2022. godine, veletrgovci, pazeći da više ne razočaraju kupce, velikodušno su opskrbljivali svoja skladišta. Višak koji nije mogao stati u magacin ostao je u luci. Tokom ljeta, analitičari iz Rystad-a, BNEF-a i S&P Global-a stalno su uočavali jaz između uvoza modula i instalacija, u rasponu od 40 GW do 60 GW.

Evropsko tržište je također pretrpjelo promjene, pri čemu su se cijene energije postepeno vraćale na normalne nivoe.

„Rast krovnog tržišta u Evropi 2022. godine bio je značajan zbog energetske krize i visokih cijena električne energije, ali osjećaj hitnosti za instalacije u stambenom i komercijalnom sektoru je splasnuo kako su se cijene električne energije vratile s rekordnih cijena“, kaže Zoco.

Uz to, rastuće kamatne stope su značajno poskupile finansiranje.

Kraj zabave

Iako je potražnja u segmentu krovova ostala relativno jaka, nije ispunila očekivanja proizvođača i mnogih veletrgovaca tokom prvog tromjesečja, što je rezultiralo time da je potražnja znatno manja od očekivanja. Tako je prekomjerna ponuda modula dovela do pada cijena, što je predstavljalo ozbiljan izazov za veletrgovce koji su kupili module po višim cijenama nego što bi ih trenutno mogli prodati.

Ova situacija je dovela do toga da su se neki trgovci suočili sa finansijskim poteškoćama, što je povećalo rizik od nesolventnosti. Kako bi se izborili sa prekomjernom ponudom i kineski proizvođači modula i europski veletrgovci rade na rasterećenju svojih zaliha, čak i ako to znači prodaju ispod vrijednosti.

Debata se usredsređuje na to da li cijene padaju ispod troškova proizvodnje. Analitičari primjećuju da se većina mainstream modula prodaje za 0,14 €/W do 0,16 €/W u projektima koji prelaze 10 MW.

Istovremeno, predviđaju da bi do normalizacije nivoa zaliha moglo doći do prvog kvartala naredne godine.

Zato je sada pravo vrijeme za gradnju solarnih elektrana. Iskoristite rekordno niske cijene solarne opreme u EMT SOLAR  i izgradite vlastitu solarnu elektranu. Na specijalizovanom portalu Solarno.net potražite akcijske cijene, a za sva pitanja javiti se možete putem elektronske adrese info@solarno.net ili ispunite ovaj kratki anketni upitnik.  

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.