Dodjeljene premije za projekte ukupne snage 107,5 MW

Na prvoj hrvatskoj aukciji za dodjelu premija za elektrane većeg kapaciteta dodjeljene su premije za projekt ukupne snage 107,5 MW.

Hrvatski operater tržišta električne energije (u daljnjem tekstu: HROTE) je, 23.06.2022. godine, objavio da je raspisao javni natječaj za dodjelu tržišne premije u svrhu podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija, a predviđena kvota za nove projekte iznosi 648MW, natječaj je bio otvoren do 04.07.2022. godine.

Tržišna premija predstavlja sistem podsticaja u kojem HROTE isplaćuje proizvođačima električne energije tržišnu premiju kao razliku između ugovorene referentne vrijednosti postignute na natječaju i tržišne cijene električne energije.

HROTE je dobitnim proglasio 16 ponuda, dok su tri ponude ocijenjene kao neispravne. Ipak, rezultati pokazuju slabo interesovanje investitora s obzirom na to da su ponuđene premije za 638MW, pristigle ponude za 150,1MW, a dodjeljene za 107,5MW.

Za solarne elektrane ponuđena je kvota od 300MW, a na kraju je od pet ponuda proglašeno četiri sa snagom od 8MW, te je dodjeljena premija od 459,63 kune (65,98 eura/127,06 KM) po MWh. Firma Solektra dobila je premije za tri elektrane ukupne snage 3MW, a firma Java za postrojenje snage 5MW.

Dodijeljene premije za projekte
Dodijeljene premije za projekte

Energetska tranzicija prema budućnosti – projekti

Energetska tranzicija prema budućnosti bez emisija izuzetno je složen, dugotrajan i skup proces. Današnje poimanje energetike biti će promijenjeno iz korijena; energetska tranzicija prije svega će se ogledati kroz pomak prema elektrifikaciji u svim sektorima potrošnje, te kroz značajno povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora (OIE).

Ključni imperativ za sve sudionike sektora OIE biti će smanjenje finansijskog tereta za konačne kupce električne energije. Mnoge zemlje “grcaju” pod teretom dodijeljenih potpora u prošlosti i traže daljnji put kroz kompromis između ekonomske i klimatsko-okolišne održivosti.

Iako u pravim uslovima neke OIE tehnologije već danas imaju potencijal biti komercijalno održive, poput velikih solarnih i vjetroelektrana, većina OIE tehnologija – posebno manji projekti – neće moći biti realizirani na održiv način bez nekog oblika potpore.

Tranzicija energetskog sektora u uslovima kontinuiranog smanjenja emisija CO2 izazov je bez historijskog iskustva i zahvaća sve sudionike u tehnološkom lancu solarne industrije, sve građane i privredne subjekte. Na kraju procesa proizvodnja i transformacija energije, transport, prijenos, distribucija i potrošnja energije ostvarivati će se novim tehnologijama i u novim ekonomskim odnosima.

Tranzicija predstavlja dinamičan proces koji uključuje rast standarda i kvalitete života, što znači veću potrebe za energijom, te korištenje novih i učinkovitijih tehnologija. U narednih 30 godina trebalo bi izgraditi više postrojenja za proizvodnju električne energije nego u prethodnih 100 godina.

Električna energija
Energetska tranzicija prema budućnosti – dodjeljeni projekti za izgradnju solarnih elektrana

Portal solarno.net prati najnovija dešavanja u svijetu solarne industrije. Budi u toku!

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime