solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Dolazi val poskupljenja solarnih modula

Table of Contents

Nestašica solarnog stakla doprinijela je skokovima cijena modula. Prosječne cijene za centraliziranu nabavu solarnih modula u Kini pokazale su rast cijena, potaknute skupljim sirovinama i velikom potražnjom.

Nedavne ponude za centraliziranu nabavu solarnih modula od korporacija u Kini, ukazale su da su ponude proizvođača modula najvišeg nivoa koji nude panele od 500 W + dostigle 0,28 c / W.

U ostalim centraliziranim ponudama za nabavu zabilježeno je povećanje cijena od 14% na godišnjoj razini, ovisno o vrsti i očekivanoj izlaznoj snazi ​​modula koji se traže.

Ovaj rast cijena, iako se očekivao samo kratkoročno, proizvođači modula u Kini pripisuju stalnom nedostatku sirovina poput polisilicija i stakla.

Osobito je nedostatak polisilicija dobro dokumentiran, mnogi proizvođači su potpisali dugoročne ugovore s dobavljačima, kako bi osigurali svoju opskrbu, dok su drugi nastojali donijeti veću proizvodnju polisilicija vlastitim pogonom.

U međuvremenu su cijene stakla solarne klase u Kini dostigle historijske nivoe krajem prošle godine, što je natjeralo proizvođače da lobiraju kod kineske vlade da intervenira.

Sada postoji zabrinutost da bi se rast cijena u Kini mogao proširiti u inozemstvu, a cijene modula bi se trebale povećavati u narednim mjesecima.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.