solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

EBRD izdvojio 2 miliona eura za finansiranje energetske efikasnosti na Kosovu

Sadržaj

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Agenciji za finansije na Kosovu (AFK) kreditnu liniju od 2 miliona eura za finansiranje ulaganja u energetsku efikasnost u domaćinstvima. Zajmovi će biti odobravani vlasnicima stambenih jedinica na Kosovu za finansiranje mjera energetske efikasnosti kao što su postavljanje izolacije, energetski efikasne stolarije, toplotnih pumpi i solarnih panela. Korisnici kredita će moći dobiti povrat od 20% vrijednosti investicije zahvaljujući sredstvima Europske unije (EU), saopštila je banka. Sredstva su odobrena iz Kreditne linije za zeleno finansiranje (GEFF). EBRD njome podržava energetski efikasne projekte kojima se gradi zelenija i održivija ekonomija. Ukupna vrijednost sredstava u okviru GEFF-a za Zapadni Balkan iznosi 135 miliona eura.

Program GEFF kojeg podržavaju EU, Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i austrijsko Savezno ministarstvo finansija, je dio Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) za Zapadni Balkan. GEFF je preko partnerskih finansijskih institucija do sada pomogao projekte 960 domaćinstava na Kosovu i odobrio više od 7,7 miliona eura kredita, što je omogućilo da se uštedi preko 9 GWh energije i izbjegnu emisije više od 3.100 tona CO2 godišnje. U regionu Zapadnog Balkana, GEFF je pomogao da se unaprijedi energetska efikasnost u oko 7.900 domaćinstava kroz projekte kojima su emisije CO2 smanjene za preko 11.000 tona godišnje.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.