solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

EBRD planira investirati u izgradnju solarne elektrane Trebinje 1 snage 73 MW

Sadržaj

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zainteresirana je da podrži izgradnju solarne elektrane Trebinje 1, prvog takvog projekta Elektroprivrede Republike Srpske (ERS). Solarna elektrana Trebinje 1, planirane snage 73 MW i projektovane godišnje proizvodnje od 108,7 GWh, dio je desetogodišnjeg plana ERS-a za gradnju elektrana na obnovljive izvore ukupne snage 1 GW. ERS je prošle godine dobio koncesiju na 50 godina za Trebinje 1, a vrijednost investicije iznosi oko 52 miliona eura.

“Bili bismo jako sretni kada bismo pružili našu podršku i finansijska sredstva u razvoju ove investicije”, kazala je direktorica EBRD-a u BiH Manuela Naessl nakon sastanka sa generalnim direktorom ERS-a Lukom Petrovićem.Tema razgovora bile su i investicije u prenosni sistem. Ona je kazala da se razgovaralo o nekoliko projekata ERS-a iz obnovljivih izvora energije, sa akcentom na solarni, kao i o investiranju u prenosni sistem, navodi se u saopćenju kompanije.

“Veoma je važno omogućiti mreži da preuzme obnovljivu energiju. Ranije smo obezbjeđivali kredite, a to ćemo raditi i u budućnosti, jer je veoma važno smanjiti gubitke u distributivnom sistemu i unaprijediti njegovu spremnost,” rekla je Naessl. Naessl je napomenula da je od ključne važnosti imati dobre zakone i zakonodavstvo o obnovljivim izvorima energije, kao i da EBRD želi pružiti podršku i privatnim investitorima koji su zainteresovani da dođu u BiH i kojima je potreban transparentan i otvoren okvir za rad.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.