Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima u Bosni i Hercegovini putem zajma za ProCredit Bank dd BiH u iznosu od 2 miliona eura. Sredstva će biti dostupna klijentima za ulaganja u poboljšanje izolacije, prozore, toplinske pumpe, solarne panele i druge vrste poboljšanja, s ciljem povećanja energetske efikasnosti domova i smanjenja energetskog intenziteta. Nakon uspješne provedbe, građani će imati pravo na povrat sredstava do 20 posto iznosa zajma, poticaj koji finansira Europska unija (EU).

Sredstva u iznosu od 135 miliona eura su osigurana kroz Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, koji podržava energetski efikasna rješenja za izgradnju zelenije i održivije ekonomije. Program podržavaju EU, Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i Savezno ministarstvo finansija iz Austrije, a dio je Regionalnog programa energetske efikasnosti (RPEE) za Zapadni Balkan.

Tim povodom Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, je izjavila: „Zadovoljstvo nam je ponovno sarađivati s ProCredit bankom i vidjeti da će kroz našu GEFF liniju biti omogućeno povoljno finansiranje domaćinstvima u Bosni i Hercegovini za ulaganja u mjere energetske efikasnosti što će voditi boljoj kvaliteti života, ali i nižim računima za struju. U zemlji u kojoj prevladavaju onečišćenje zraka i visoki energetski intenzitet, ovo je izuzetno važno. Ovaj zajam dio je zelene agende EU-a za Zapadni Balkan i nastavit ćemo usko surađivati s našim partnerima, EU, Austrijom i WBIF-om, radi poboljšanja energetske efikasnosti u svim sektorima gospodarstva i smanjenja energetskog intenziteta u regiji.”

Do danas je u GEFF program u Bosni i Hercegovini uključeno više od 2.300 domaćinstava i obezbijeđeno zajmova u iznosu većem od 8 miliona eura za pojedinačne projekte putem partnerskih finansijskih institucija. To je doprinijelo uštedi više od 6000 MWh el. energije i smanjenju za više od 2100 tona CO2 emisije godišnje. Najčešće se finansira zamjena prozora i vrata, izolacija, kotlovi na biomasu i toplinske pumpe.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime