solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Ekspanzija obnovljivih izvora u Kini: megaprojekat od 16 gigavata u pustinji Kubuqi

Sadržaj

Kineska državna elektroenergetska kompanija China Three Gorges New Energy je počela rad na megaprojektu od 16 gigavata u pustinji Kubuqi, u autonomskoj oblasti Unutrašnja Mongolija. U to energetsko čvorište biće uloženo 11,6 milijardi dolara, što ga čini trenutno najvećim poduhvatom za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na svijetu, ističu u ovoj kompaniji.

Kina je takođe najavila plan da ove godine instalira vjetroparkove i solarne elektrane ukupne snage 160 gigavata.

Za sada nisu dati vremenski okviri, niti je navedeno kada će biti završen Kubuqi Base Project, koji će biti sproveden u nekoliko faza. U prvoj fazi biće instalisano fotonaponsko postrojenje od jednog gigavata, sa odgovarajućim kapacitetima za skladištenje energije. Kompanija je saopštila da će to biti najveće solarno postrojenje izgrađeno u pustinjskim oblastima.

China Three Gorges New Energy radi na ovom projektu sa Mengneng grupom iz Unutrašnje Mongolije. Kada bude završeno, energetsko čvorište u pustinji Kubuqi bi trebalo da provincije Peking, Tjencin i Hebej snabdijeva sa oko 40 teravat-sati električne energije godišnje.

Obnovljivi izvori i ugalj

Buduće energetsko čvorište bi trebalo da čine solarne elektrane od ukupno osam gigavata i vjetroparkovi snage četiri gigavata, ali i visokoefikasne termoelektrane na ugalj zbirnog kapaciteta četiri gigavata. Vrijednost projekta je procijenjena na 11,6 milijardi dolara.

China Three Gorges New Energy, ogranak kineske državne elektroenergetske kompanije China Three Gorges Corp (CTG), u ovu godinu ulazi sa 22 projekta sa ukupno 19,6 gigavata kapaciteta iz obnovljivih izvora energije. Investicije se sprovode u 11 kineskih provincija, sa ulaganjima od 15,8 milijardi dolara.

Ambiciozni ciljevi za razvoj obnovljivih izvora energije u Kini

Projekat u oblasti Unutrašnje Mongolije doprinosi ispunjenju ciljeva Kine u domenu obnovljivih izvora energije. Država se obavezala da će smanjiti neto emisije gasova sa efektom staklene bašte na nulu, najkasnije 2060. godine.

Nacionalna uprava za energiju je objavila da je tokom prvih 11 mjeseci 2022. godine u Kini instalisano 65,7 gigavata u fotonaponskim pogonima i 22,5 gigavata iz vjetra. Cilj za ovu godinu je da se novoinstalirani kapacitet iz vjetra i solara poveća za 33 procenta, na 160 gigavata, saopštila je Nacionalna uprava za energiju.

Plan je da ukupni kapacitet vjetroparkova do kraja 2023. dostigne 430 gigavata, a iz fotonaponskih postrojenja oko 490 gigavata. Zbirnu snagu iz vjetra i solara Kinezi do kraja decenije planiraju udvostručiti – na 1,2 teravat-sati.

Kina razvija proizvodnju iz obnovljivih izvora, ali zadržava fokus na uglju

Najmnogoljudnija zemlja svijeta proizvodi oko polovinu čelika i cementa. Ti sektori, hemijska postrojenja i fabrike za preradu nemetala zajedno troše trećinu električne energije u Kini.

Država ubrzava razvoj elektrana na sunce i vjetar, ali takođe povećava proizvodnju uglja, nafte i gasa kako bi osigurala energetsku bezbjednost, saopštila je NEA.

Samo tokom prošle godine Kina je uložila oko 290 milijardi dolara u ključne energetske projekte.

Kineski zvaničnici kažu da će sa brzim uvođenjem novih, obnovljivih izvora, status uglja kao glavnog energenta nastaviti da se mijenja, da će imati pomoćnu ulogu u snabdijevanju i da će služiti za hitnu podršku u slučaju nestašica drugih izvora, prenosi China Daily.

Predviđeno je da se učešće uglja u energetskom miksu postepeno smanjuje i da do 2060. padne na 5,8 odsto.

Potencijal proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu

Prema Indikativnom planu proizvodnje električne energije, koji je za period 2023.-2032. izradio Nezavisni operator sistema BiH (NOS), naš region ne može eliminisati visoki procenat proizvodnje iz uglja do 2030. godine bez većeg povećanja proizvodnje iz gasa, dok druge tehnologije nisu još spremne da popune ovu prazninu.

Veće povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora: vjetra i sunca do 2030. godine, iako veoma poželjno, prema ovim analizama, neće popuniti prazninu koja je nastala izlaskom iz pogona termoelektana na ugalj.

„Potrebno je konkurentno, geografski rašireno tržište i odgovarajuće politike kako bi se izvršila mobilizacija kapitala iz privatnog sektora u svrhu finansiranja ovakvih velikih promjena u proizvodnom miksu. Procjena je da povećanje kapaciteta iz obnovljivih izvora od današnjih 12 GW do 42 GW u 2030. u EMI regionu zahtijeva 34 mlrd $ uključujući i 10 mlrd $ u zemljama Zapadnog Balkana,“ ocijenio je NOS.

U Indikativnom planu se također navodi da će termoelektrane na ugalj koje ostaju u pogonu trebati da rade sa visokim faktorom kapaciteta kako bi se zadržala pouzdanost sistema.

„Sa svim ovim promjenama veleprodajne cijene električne energije bi mogle da se povećaju za 15% i više do 2030, naročito ako za CO2 u Evropi ostanu visoke. Na osnovu ovoga postavlja se pitanje da li će regulatori biti saglasni da ove dodatne troškove dodjele potrošačima električne energije“, ukazuju iz NOS-a.

Solarni kapaciteti za povećanje udjela proizvodnje iz obnovljivih izvora

Odgovor na ovakav scenario nude projekti uz koje je rast solanih kapaciteta iz ogromnog potencijala kojim raspolažu BiH i sve zemlje regiona, moguć i izvjestan. Uvođenje „građanske energije“ u energetski sistem Bosne i Hercegovine, osiguraće da se veliki broj potrošača, kako iz privrede tako i individualnih, uključe u sistem trgovine električnom energijom i tako značajno smanje vlastite troškove i povećaju udio obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije u BiH.

Stoga je vrijeme da svi počnemo razmišljati o mogućnostima koje nam nudi prije svega priroda položaja BiH i potencijal Sunca. Sa donošenjem energetskih zakona u Federaciji BiH ići će se na usklađivanje zakonskih propisa na nivou Bosne i Hercegovine i donošenje niza podzakonskih akata koji bi trebalo da detaljnije urede i olakšaju postupke izgradnje vlastitih kapaciteta proizvodnje iz obnovljivih izvora i učešće na tržištu budućih prozjumera i energetskih zadruga.

Kompanija EMT SOLAR iz Sarajeva svojim klijentima nudi najpovoljnija rješenja za izgradnju i održavanje fotonaponskih sistema. Što prije otplatite svoju elektranu, ranije ćete uživati u blagodatima besplatne energije Sunca i uzeti učešće u izgradnji ljepšeg svijeta.

Za sve nove informacije iz svijeta solara pratite naš specijalizovani portal Solarno.net.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.