solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Elektrana u Beču proizvodi energiju iz hidrogena (2023)

Ilustracija
Ilustracija
Sadržaj

Beč nastoji da proizvede sopstveni zeleni hidrogen. U plinskoj elektrani Donaustadt po prvi put je testirana kombinacija prirodnog plina i hidrogena u proizvodnji energije, s udjelom hidrogena od 15 posto. Riječ je o prvom testu takve vrste u svijetu.

Pored bečkog energetskog preduzeća Wien Energie i austrijskog VERBUND-a u probnom testiranju vrijednom deset miliona eura učestvuju i njemački RheinEnergie i Siemens Energy. Eksperiment je od evropskog i globalnog značaja, jer je više od 5 CCGT turbina modela Siemens Energy koji se koristi u Beču u funkciji u Evropi, a više od 360 širom svijeta. Uspješnim završetkom i evaluacijom probnog rada, turbina bi već iduće godine mogla dobiti potrebnu certifikaciju, a zatim je planirano da se udio hidrogena poveća na 30 posto.

Međutim, za svakodnevno miješanje hidrogena potrebno je povećati proizvodne kapacitete zelenog hidrogena, odnosno onog koji je nastao iz obnovljivih izvora energije. Stručnjaci očekuju da će globalna proizvodnja hidrogena porasti u narednoj deceniji i da će do tada biti dostupne dovoljne količine zelenog hidrogena za upotrebu u elektranama i industrijskim postrojenjima. Gradske vlasti Beča su ove godine počele sa izgradnjom prvog gradskog postrojenja za elektrolizu.

Od jeseni će proizvoditi do 1.300 kilograma zelenog hidrogena dnevno za upotrebu u autobusima, za prodaju privatnim licima ili za miješanje u elektrani. Strategija urbanog hidrogena jedan je od važnih koraka u tranziciji grada od dva miliona stanovnika ka fosilnoj neutralnosti do 2040. godine. Na primjer, dodavanjem 15 posto zelenog hidrogena uštedjelo bi se oko 33.000 tona CO2 godišnje.

Bečka elektrana Donaustadt, u kojoj se odvija testiranje, proizvodi 350 megavata toplote i do 395 megavata električne energije. U kombinovanom radu postiže efikasnost od preko 86 posto. U 2020. godini elektrana je proizvodila električnu energiju ekvivalentnu potrošnji 850.000 domaćinstava i toploti za više od 150.000 domaćinstava.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.