Investitori u gradnju novih solarnih elektrana osigurali su 2 od 3 GW dodijeljenih kvota na prvoj španskoj aukciji obnovljivih izvora energije iz novog okvira, koja je održana 26. januara.

Na aukciji za 3 GW kvota predviđeno je najmanje 1 GW za solarnu energiju i još 1 GW za vjetar, dok je ostatak bio bez tehnoloških ograničenja. Špansko Ministarstvo za ekološku tranziciju objavilo je da su 32 ponuđača osigurala ukupno 3.034 MW kapaciteta, od čega 2.036 MW solaru, a 998 MW vjetru. Pobjednički projekti dobit će 12-godišnji ugovor o kupovini električne energije.

Prosječna cijena pobjedničkih solarnih ponuda bila je 0,0244 €/kWh (0,0476 KM), dok je najniža ponuda iznosila 0,0148 €/kWh, a dao ju je Ignis. Uprkos mogućnosti da se pohrana energije uključi u ponude, nijedna pobjednička ponuda nije sadržala ovu tehnologiju.

Sa 84 kompanije koje su se nadmetala sa ponudama ukupne snage 9.700 MW, ministarstvo je reklo da aukcija održana uz “veliko zanimanje” za obnovljive izvore energije u Španiji. „Pozitivni rezultati ove prve aukcije pokazuju sav potencijal koji obnovljivi izvori imaju u našoj zemlji. Kao najjeftiniji izvor generacije, uključivanje čistih izvora u sistem brzo se pretvara u uštedu za domove, kompanije i industriju “, rekla je ministrica ekološke tranzicije Teresa Ribera.

Očekuje se da će razvoj postrojenja koji će proizaći iz aukcije uključivati ukupnu investiciju od 2,1 milijardu eura, dok će biti zaposleno 27.000 ljudi.

Prema rezultatima aukcije španski X-Elio Energy osvojio je 315MW PV kapaciteta, više nego bilo koja druga kompanija. Slijedile su Iberenova Promociones (243MW) i španska komunalna kompanija Natgery (196MW). Ostale kompanije koje su osvojile značajniji PV kapacitet uključuju Akuo Renovables, EDP Renováveis, Elawan Energy, Engie, Ignis i Solaria. Uspješni ponuđači morat će dovršiti svoje PV instalacije do marta 2023. godine.

Iako je vlada pozdravila pozitivne rezultate, Rafael Barrera, direktor španskog Nacionalnog udruženja proizvođača fotonaponskih izvora energije (ANPIER), rekao je da bi trebalo učiniti više za podršku manjim kompanijama: „Za nas je šteta što je generacija koncentrirana u tako malo ruku . Aukcije bi trebale rezervirati dio moći za mala i srednja preduzeća koja stvaraju prihod i zapošljavanje na teritorijama, posebno u ruralnoj Španiji. “

Aukcija je prva takve vrste koja se održala u okviru novog okvira koji je prošle godine najavila španska vlada, jer da privlači investicije u obnovljive izvore i omogućava potrošačima da direktno imaju koristi od smanjenja troškova zelene energije. Prema španskoj vladi, novi mehanizam je bitan za zemlju da ispuni svoje obaveze prema čistoj energiji, koja gleda da instalira dodatnih 60 GW OIE u narednoj deceniji. Prošli mjesec objavljen je kalendar s detaljnim podacima o očekivanom kapacitetu i tehnologijama koji će biti uključeni u svaku od dražbi u zemlji u narednih pet godina, a očekuje se da će najmanje 20 GW solarne PV biti na aukciji do 2025. godine.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime