Cijene brojnih energenata u svijetu su enormno porasle, što je dovelo do toga da je, u odnosu na prethodnu godinu, cijena električne energije u zemljama EU doživjela strmi rast. Najviše cijene električne energije za privatna domaćinstva u Evropi u 2020. godini plaćene su u Njemačkoj (0.60 KM po kWh), a najniže u Bugarskoj (0.20 KM po kWh).

Cijena energije u EU-u ovisi o nizu različitih uvjeta povezanih s ponudom i potražnjom, uključujući geopolitičku situaciju, nacionalnu kombinaciju izvora energije, diversifikaciju uvoza, troškove mreže, troškove zaštite okoliša, nepovoljne vremenske uvjete te razine trošarina i oporezivanja.

Zemlje sa najvišim cijenama električne energije: Već tri godine potrošači u Njemačkoj troše najviše novca na električnu energiju. Drugo mjesto zauzima Danska, a zatim Belgija i Irska, kao treća i četvrta najskuplja zemlja. Poređenja radi, njemačke cijene električne energije dugo su bile znatno iznad evropskog prosjeka, pa je električna energija u Njemačkoj bila tri puta veća nego u Bugarskoj, a dva puta veća nego u Poljskoj i Holandiji.

Na grafikonu ispod je moguće uočiti razlike u cijenama električne energije u pojedinim Evropskim zemljama:

Poređenje cijena električne energije u Evropi 2020. godine

Prema podacima Federalne Regulatorne komisije za energiju (FERK) evidentno je da cijene električne energije u FBiH osciliraju i po nekoliko puta godišnje. Međutim, u 2018. godini u Federaciji BiH nije bilo poskupljenja električne energije za domaćinstva.

Izvor: FERK – Informacije o cijenama električne energije u FBiH

Cijena električne energije sa uključenim PDV Viša tarifa Niža tarifa
Prosječna cijena – decembar 2020. godina 0.20 KM/kWh 0.10 KM/kWh
Izvor: Agencija za statistiku BiH – Prosječne potrošačke cijene u BiH u decembru 2020. godine

Iz navedenog možemo zaključiti da je električna energija u BiH jeftinija nego u bilo kojoj drugoj zemlji Evropske Unije. Taj trend
je već dugo zastupljen na ovom području, čemu svjedoči i izvještaj statističkog
ureda Europske Unije (EUROSTAT) koji kaže da je cijena ovog energenta najniža u
32 zemlje Europe.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime