Cijene brojnih energenata u svijetu su porasle enormno, što je dovelo do toga da je električna energija u zemljama EU doživjal strmi rast u odnosu na prethodnu godinu. Najviše cijene električne energije za privatna domaćinstva u Europi u 2020.godini plaćene su u Njemačkoj (0,60 KM/kWh), a najniže u Bugarskoj (0,20 KM/kWh).

Električna energija vs. solarna elektrana
Električna energija vs. solarna elektrana

Shodno navedenom, možemo zaključiti da je električna energija doživjela svoj rast u 2021.godini. Cijena energije ovisi o nizu različitih uslova povezanih s trenutnom ponudom i potražnjom na tržištu, uključujući geopolitičku situaciju, nacionalnu kombinaciju izvora energije, diversifikaciju uvoza, mrežne troškove, troškove zaštite okoliša, nepovoljne vremenske uslove i razine trošarina i oporezivanja.

Već tri godine potrošači u Njemačkoj najviše novca troše na troškove električne energije. Drugo mjesto na listi zemalja s najvišim cijenama električne energije zauzima Danska, zatim Belgija, te na kraju Irska kao treća i najskuplja zemlja svijeta. Poređenja radi, njemačke cijene električne energije dugo vremena bile su iznad europskog prosjeka. Prema tome, električna energija u Njemačkoj bila je tri puta veća nego u Bugarskoj, a dva puta veća nego u Poljskoj i Holandiji.

Grafikon – električna energija u 2021.!

Na grafikonu ispod je moguće uočiti razlike u cijenama električne energije u pojedinim Europskim zemljama:

Poređenje cijena električne energije u Europi 2020. godine

Prema podacima Federalne Regulatorne komisije za energiju (FERK) evidentno je da cijene električne energije u FBiH osciliraju i po nekoliko puta godišnje. Međutim, u 2018. godini u Federaciji BiH nije bilo poskupljenja električne energije za domaćinstva.

 

Izvor: FERK – Informacije o cijenama električne energije u FBiH

Cijena električne energije sa uključenim PDV Viša tarifa Niža tarifa
Prosječna cijena – decembar 2020. godina 0.20 KM/kWh 0.10 KM/kWh
Izvor: Agencija za statistiku BiH – Prosječne potrošačke cijene u BiH u decembru 2020. godine

Iz navedenog možemo zaključiti da je električna energija u BiH jeftinija nego u bilo kojoj drugoj zemlji Europske Unije. Taj trend
je već dugo zastupljen na ovom području, čemu svjedoči i izvještaj statističkog ureda Europske Unije (EUROSTAT) koji kaže da je cijena ovog energenta najniža u 32 zemlje Europe.

Vlada FBiH ograničila cijene električne energije

Udruženje poslodavaca FBiH pozdravilo je odluku zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koji su jednoglasno podržali izmjenu i dopunu Zakona o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine, a kojom se Vladi FBiH daje mogućnost da ograniči cijenu električne energije ukoliko dođe do poremećaja na tržištu.

Jednoglasno je zaključeno da je za većinu kompanija prihvatljivo da električna energija za privredu poskupi maksimalno 20 posto, mada postoje i one kompanije kojima će povećanje cijene električne energije stvoriti probleme u daljnjem poslovanju.

Izazov 2023. godine

Kako se bliži 01.januar 2023. godine, odnosno kako se bliži dan kada se aktiviraju najavljeni novi mehanizmi CBAM, trka za karbonskim certifikatima postati će sve brža. Privrednici, njihova udruženja i komore sui male aktivnosti po ovom pitanju, ali izgleda da je zimsko povećanje cijene električne energije u potpunosti potisnulo ovu temu u drugi plan. Tek, rijetki se pripremaju za nadolazeće obaveze koje bosanskohercegovačkim izvoznicima nameće Europska Unija uvođenjem CBAM-a.

Međutim, ono što je bez dvojbe preporučeno kao jedno rješenje za probleme jeste investicija u solarne elektrane za vlastitu potrošnju. Usprkos ograničenjima, izgradnjom ovakvih postrojenja na krovovima vlastitih pogona postiže se smanjenje računa za električnu energiju između 25 posto i 50 posto.

Električna energija
Električna energija

Portal solarno.net prati najnovije vijesti iz svijeta solarne industrije. Budi u toku!

 

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime