solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Novost iz Kragujevca 2022. – električni automobil “Fiat Panda”!

Sadržaj
Fiat automobil vs. električni automobil
Fiat električni automobil

Proizvodnja – električni automobil za europska tržišta – planirana je u kragujevačkom Fiatu, od sredine 2024.godine!

Naime, Ministarstvo privrede i firma FCA Srbija (Fiat Chrysler Automobiles Srbija) potpisali su Ugovor o dodjeli sredstava – podsticaja za proizvodnju električnih automobila.

Ugovor su potpisale ministrica Anđelka Atanasković i izvršna direktorica FCA Srbije, kao i direktorica globalne korporativne kancelarije firme Stellantis, Silvia Vernetti Blina.

Nakon održanog sastanka i potpisivanja navedenog ugovora, vijest je za javnost objavio predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić:

“Ugovor s firmom Stellantis predstavlja investiciju u vrijednosti od 190 miliona eura, s tim da će Srbija tom prilikom uložiti 48 miliona eura.”, te je dodao da je potpisivanjem ugovora Srbija dobila ključnu ulogu u realizaciji strateškog plana pod nazivom “Dare Forward 2030”.

Prema izjavi predsjednika Vučića, potpisivanjem ugovora s firmom Stellantis o proizvodnji električnog automobila, “Za Srbiju počinje nova era”.

“Danas počinjemo potpuno novu eru investicija u našu zemlju. Nevjerovatna prilika je da u svojoj državi imamo renomiranog proizvođača električnih automobila!”, izjavio je predsjednik Vučić.

U svom obraćanju javnosti, izvršni direktor firme Stellantis, Carlos Tavares, izjavio je da je ugovor sa Srbijom jasan i konkretan potez kako bi transformacija firme bila uspješna, te je dodao da će Stellantis u kragujevačkom pogonu instalirati novu platformu za električne automobile što će “pomoći u namjeri da se postigne 100-postotna prodaja putničkih električnih automobila u Europi do 2038.godine.”

Kako se najavljuje, nova četvrta generacija “Fiat Panda” imati će električni pogon. Biti će dostupna i hibridna i potpuno električna varijanta automobila. Novi Fiat biti će na aktuelnoj CMP platformi, zato što firma Stellantis ne počinje s upotrebom nove platforme za manje automobile do 2026.godine.

Firma Stellantis – četvrti svjetski OEM – električni automobili

Podsjećamo, firma Stellantis nastala je početkom 2021.godine, udruživanjem firmi Fiat-Chrysler (FCA) i Groupe PSA. Navedeni proizvođači automobila najavili su svoju namjeru da se integrišu, u oktobru 2019.godine, u procesu stvaranja četvrtog OEM-a (Original Equipment Manufacturer).

Međutim, akcionari obe grupacije usaglasili su se sa spajanjem firmi 04. januara 2021.godine, čime su stvoreni uslovi za nastanak četvrte najveće svjetske automobilske grupacije. U skladu s tim, spajanje grupacija zvaničeno je završeno 16. januara 2021.godine.

električni automobil Fiat Panda
Električni automobil firme Stellantis – Fiat Panda – 2022.godina

Stellantis je registrovan u Amsterdamu, a poslovnu adresu ima u Londonu. Glavne poslovne operacije poduzimaju se na tržištima Sjeverne Amerike, Centralne Amerike i Europe, dok se javnim dionicama posluje na francuskim, italijanskim, američkim berzama.

Od samog osnivanja firme, Upravni odbor sastoji se od dva izvršna direktora, John Elkann (predsjednik Upravnog odbora) i Carlos Tavera (generalni direktor).

Danas firma Stellantis predstavlja vodećeg globalnog proizvođača automobila s predispozicijama da nadmaši potrebe i očekivanja potrošača na više od 130 tržišta, pri tome stvarajući vrhunsku vrijednost za sve zainteresovane strane.

Najpoznatiji američki brendovi firme Stellantis su: Dodge, Ram i Chrysler. Svi brendovi koje firme obuhvata su: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall.

Osim navedenih, Stellantis obuhvata i američki brend visokih performansi SRT® – akronim za Street & Racing tehnologiju. SRT® je poznat po tome što je dizajniran i razvijen od strane Dodge Viper i što je lansirao ime Dodge visoko u svijetu automobila.

Firmu Stellantis, od drugih firmi, izdvaja i strategija poslovanja. Plan je proizvesti plug-in hibridne električne automobile ili PHEV (PHEV – plug-in hibridni električni automobili) u narednim godinama. Glavna prednost PHEV je u tome što može postići značajan domet.

Električni automobil "Fiat Panda" - novost iz Kragujevca
Električni automobil “Fiat Panda” – novost iz Kragujevca – firma Stellantis

Ostaje nam da vidimo kako će se razvijati proizvodnja hibridnih automobila (električni automobil), te da li ćemo imati i sličnu proizvodnju ili saradnju s nekim renomiranim proizvođačem automobila i u drugim državama regiona.

Portal solarno.net prati najnovija dešavanja u svijetu solarne industrije i zaštite životne okoline. Pratite nas na društvenim mrežama!

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.