solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Elektroprivreda BiH očekuje uvođenje poreza na CO2 u BiH za 3-8 godina

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, uvođenje poreza na CO2, proizvodnja električne energije
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine
Sadržaj

Elektroprivreda BiH očekuje uvođenje oporezivanja emisija ugljen-dioksida (CO2) u Bosni i Hercegovini za tri do osam godina.

To je jedan od najvećih rizika u poslovanju kompanije u narednom trogodišnjem periodu i rashod koji će smanjiti očekivanu dobit, navela je Elektroprivreda BiH u Planu poslovanja za period od 2023. do 2025. godine.

Uvođenje poreza na CO2 je odluka koja čeka sve zemlje Zapadnog Balkana jer su se potpisivanjem Sofijske deklaracije obavezale na dekarbonizaciju do 2050. godine. Analiza pokazuje da polovina zemalja ovog regiona ozbiljno radi na tome, dok ostale prilično zaostaju, prenosi Balkan Energy News.

Obavezujući rokovi za uvođenje poreza na CO2 ne postoje, ali stvari će verovatno ubrzati nedavna odluka Evropske unije da 2026. uvede prekogranični porez na ugljen-dioksid (eng. carbon border adjustement mechanisam – CBAM) koji predstavlja oporezivanje određenih roba uvezenih iz zemalja koje nemaju oporezivanje emisija – gde spadaju sve zemlje Zapadnog Balkana.

Uvođenje poreza na CO2 – rizik u poslovanju Elektroprivrede BiH

Procjena Elektroprivrede BiH da će porez na CO2 biti uveden za najmanje tri godine poklapa se sa uvođenjem prekogranične takse EU. I ova kompanija oporezivanje CO2 vidi kao rizik, a prošle je godine  započela interni obračun ovog poreza.

Obračunati interni trošak emisije CO2 za 2021. iznosio je 23,83 miliona konvertbilnih maraka i to uz udio besplatne alokacije od 95 odsto. Sa smanjenjem udjela besplatne alokacije (po pet posto godišnje), te povećanu tržišnu cijenu emisija, interni troškovi za 2022. procijenjeni su na 67 miliona KM, u 2023. na 101 milion, 2024. na 140 miliona  i 2025. na 190 miliona.

Vlasti u BiH su najavile da će od 2026. biti spreman sistem za naplatu i trgovanje emisijama ugljen-dioksida, kako bi se izbjeglo plaćanje prekogranične takse na CO2. To bi značilo da će taj porez ostati u budžetu BiH.

BiH i Elektroprivreda BiH moraju pokazati i dokazati spremnost da redukuju emisije CO2 shodno globalnim trendovima, a što će biti konkretizovano kroz Nacionalni energetski i klimatski plan, navodi Elektroprivreda u Planu poslovanja . Na državi i kompaniji je da se izbore da to bude postepeno i uz što manje troškove.

Uvođenje poreza na CO2
Uvođenje poreza na CO2 je neminovno. Da li ćemo ga plaćati EU ili BiH?

Uvođenje poreza na CO2 ozbiljno će utjecati na privredne subjekte

Kako će taksa na CO2 ozbiljno utjecati na poslovni rezultat Elektroprivrede BiH tako će ga osjetiti i privredni sektor, oslonjen na struju koja se dobija primarno iz fosilnih goriva.

Rješenje koje bi dugoročno zaštitilo privredne subjekte od ogromnih i promjenjivih troškova za takse na CO2 je uspostava vlastite proizvodnje iz obnovljivih izvora. Velika šansa za unapređenje konkurentnosti posebno izvozno orijentisanih kompanija je razvoj vlastitih solarnih sistema.

Izgradnjom vlastitih fotonaponskih kapaciteta privredni subjekti ne samo da osiguravaju ogromne uštede na računima za električnu energiju, nego i u taksama koje će morati da plaćaju za karbon prisutan u njihovim proizvodima.

Bilo da se u BiH uvede sistem za naplatu i trgovanje emisijama ugljen-dioksida ili da domaće kompanije budu obavezne plaćati prekogranične takse na CO2, a to će se u narednih nekoliko godina prema svim najavama svakako dogoditi, rješenje je izgradnja vlastitih solarnih kapaciteta i povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora.  

Poslovni subjekti u BiH imaju mogućnost da se na vrijeme uključe u budućnost sa neto zero emisijama karbona, a sve informacije o tome mogu dobiti u kompaniji specijalizovanoj za postupke i rješenja u solarnoj industriji.

EMT SOLAR razvija specijalnosti u inovativnim finansijskim i poslovnim energetskim modelima kao što je ESCO (Energy Service Company) i svojim klijentima nudi optimalna poslovna rješenja, u situaciji kada se na izračun karbonskog otiska u budućim poslovnim operacijama jednostavno mora računati.

Za sve najnovije informacije i korisne savjete iz svijeta solarnih fotonaponskih sistema pratite specijalizovani portal Solarno.net i njegove odgovarajuće sekcije. Uđite u veliku porodicu EMT SOLAR prijavom putem ankete koju možete pronaći na ovom linku.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.