solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Elektroprivreda BiH u teškoj situaciji nakon proglašenja Odluke o ugroženosti snabdijevanja strujom

Sadržaj

Nakon što je Vlada FBiH proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, oglasila se i Elektroprivreda BiH navodeći da je izuzetno teška situacija.

U saopćenju je istaknuto da će i dalje s Vladom “činiti maksimalne napore na iznalaženju rješenja za izuzetno tešku situaciju u kojoj se kompanija nalazi”, a da će “izostanak rješenja biti ozbiljna prijetnja integritetu i stabilnosti elektroenergetskog sistema, ali i funkcionisanju drugih segmenata FBiH”.

Iz Elektroprivrede su saopćili i da, uprkos problemima zbog nedostatka dovoljnih količina uglja iz rudnika Koncerna EPBiH, osiguravaju uredno snabdijevanje više od 800.000 kupaca i očuvanje integriteta elektroenergetskog sistema.

– Smanjenje isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH prema termoelektranama u Tuzli i Kaknju datira od 2019. godine i traje u kontinuitetu do danas. Trenutne isporuke su drastično niske. Rezultat je ozbiljno ugrožavanje rada termoelektrana, pad proizvodnje električne i toplotne energije za zagrijavanje gradova Tuzla, Lukavac i Kakanj.

Bez obzira na nepovoljne okolnosti s raspoloživim količinama uglja, Elektroprivreda BiH nije dozvolila urušavanje elektroenergetskog sistema i snabdijevanja. Nedostajuće količine uglja iz rudnika Koncerna EPBiH nadomještene su kupovinama od trećih lica kako ne bi bilo ugroženo snabdijevanje prvenstveno domaćih kupaca. Međutim, navedeni ostvareni proizvodni rezultati doveli su do značajnog smanjenja bilansnih viškova namijenjenih za prodaju na tržištu i ostvarenju prihoda po tom osnovu. Situacija je neminovno utjecala na finansijsko poslovanje kompanije i negativne rezultate – navedeno je u saopćenju.

Dodaju da se na finansijske efekte poslovanja odrazila i primjena odluka Vlade FBiH o ograničavanju povećanja cijena za snabdijevanje tržišnih kupaca tokom 2022. i ove godine, koje su u konačnoj primjeni rezultirale cijenama znatno nižim od tržišnih, ali da je Elektroprivreda BiH “provedbom odluka iskazala spremnost za provođenje mjera zaštite privrede BiH i njene konkurentnosti”.

– Prosječna cijena Elektroprivrede BiH za tržišno snabdijevanje za prvih 10 mjeseci ove godine bila je 77 eura po MWh, dok je proizvodna cijena iz termoelektrana iznosila u prosjeku 85 eura po MWh. U zemljama okruženja, cijena po MWh za tržište kretala se od 230 do 414 eura što je slučaj u Hrvatskoj, Sloveniji od 197 do 250 eura, a u Srbiji od 130 do 150,9 eura.

Dajući svoj doprinos u zaštiti domaćih privrednika, sprečavanju značajnijeg povećanja cijena proizvoda i usluga bh. kompanija, i zadržavanjem cijena za javno snabdijevanje na nivou iz 2015. godine, Elektroprivreda BiH je potvrdila društveno odgovorno djelovanje u zaštiti privrednika i standarda građana – saopćeno je u iz Elektroprivrede.

Šta je odlučila Vlada FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prije nekoliko dana proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, usljed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu. Naknadno će biti propisan način i uvjeti za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.

Ova odluka stupila je odmah na snagu.

Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem ove odluke stvoren je pravni osnov da Vlada Federacije BiH postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, odnosno u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja, može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.

Prema analizi JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, u skladu sa trenutnim tržišnim uvjetima, prosječna cijena tržišnog snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu bi iznosila 141,53 eura/MWh, tj. prosječno povećanje bi bilo u iznosu od 87 posto.

Bez primjene bilo kakvog vida ograničavanja cijena snabdijevanja električnom energijom, više od 96 posto trenutnih kupaca električne energije na koje su se primjenjivale dosadašnje odluke o ograničavanju cijena, imalo bi povećanje cijene snabdijevanja električnom energijom više od 60 posto. Današnja odluka ima za cilj zaštititi kupce koji se električnom energijom snabdijevaju u okviru usluge tržišnog snabdijevanja od ekstremnog povećanja cijena.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.