solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Elektroprivreda Crne Gore: Prijave za Projekat „Solari 5000+“ do 13. februara

Elektroprivreda Crne Gore
Table of Contents

Elektroprivreda Crne Gore je produžila rok za podnošenje prijava na Međunarodni javni poziv domaćim i međunarodnim finansijskim institucijama, za obezbeđivanje finansijskih sredstava u cilju finansiranja projekta Solari 5000+ (70MW) za fizička i pravna lica.

Krajem prošle godine Elektroprivreda Crne Gore raspisala je javni poziv namijenjen fizičkim i pravnim licima za učešće u projektu Solari 5000+ (70 MW), čija vrijednost iznosi 70 miliona eura. Iz Kompanije su saopštili da je rok za podnošenje prijava finansijskih institucija produžen – umjesto prvobitnog roka do 31. januara, prijave se mogu slati do 13. februara ove godine.

Produžen je i rok za podnošenje prijava građana koji su zainteresovani za učešće u projektu Solari 5000+ (70MW), za ugradnju fotonaponskog sistema. Po novoj odluci, građani prijave mogu podnositi, takođe, do 13. februara ove godine.

Elektroprivreda Crne Gore o izboru ponude

Iz Kompanije su naveli da će se izbor najpovoljnije ponude sprovesti putem pregovora sa finansijskim institucijama koje budu učestvovale u kompletu ili parcijalno, po uslovima iz javnog poziva. Minimalni ponuđeni parcijalni iznos je – 10.000.000,00 eura.

Elektroprivreda Crne Gore je prilikom raspisivanja javnog poziva za učešće u projektu Solari 5000+ (70 MW), čija vrijednost iznosi 70 miliona eura, najavila i  mogućnost za korisnike  da instaliraju odgovarajući fotonaponski sistem, uz otplatu troškova u jednakim mjesečnim iznosima u visini svog prosečnog mjesečnog računa za električnu energiju. Maksimalni period otplate investicije je 10 godina.

Osim individualnih objekata, ovim projektom se planira ugradnja sistema u stambenim zgradama do četiri sprata, pri čemu će priključenje sistema biti izvedeno u skladu sa tehničkim mogućnostima i zahtjevima budućih korisnika.

Elektroprivreda Crne Gore će budućim vlasnicima fotonaponskih sistema obezbijediti popust u iznosu od 20% od ugovorene vrijednosti investicije.

Elektroprivreda Crne Gore o prednostima malih solarnih elektrana

Instaliranjem fotonaponskog sistema, krajnji korisnik postaje tzv. kupac – proizvođač, koji svoje potrebe za energijom podmiruje iz sopstvenog izvora, a eventualni višak, odnosno manjak električne energije u određenom momentu, predaje/preuzima kroz distributivnu mrežu, što se finansijski saldira na nivou godine. Na ovaj način korisnik u projektu postaje vlasnik male solarne elektrane, koja je kapacitetom predviđena da približno (ili u potpunosti) zadovoljava njegove potrebe za električnom energijom, poručila je Elektroprivreda Crne Gore.

Očekivani pozitivni efekti projekta su višestruki, kako sa finansijskog aspekta za domaćinstva, privredu, fizička lica i Elektroprivredu, tako i sa aspekta očekivanja međunarodne zajednice u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i povećanja korištenja obnovljivih izvora energije, poručili su iz Kompanije.

Fotonaponske elektrane – razvojna šansa za BiH

S donošenjem novih energetskih zakona u BiH, tačnije, na nivou Federacije BiH – Zakona o električnoj energiji, te zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti i korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije – implementira se niz propisa iz pravnog okvira EU i nastavlja proces liberalizacije tržišta električne energije i energetske tranzicije ka čistoj energiji.

Ovi zakoni predviđaju značajno pojednostavljenje administrativnih postupaka za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i uvođenje novih kategorija u energetski sistem i na tržište električne energije – prozjumeri i energetske zajednice.

EMT SOLAR je kompanija specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema i licencirana je za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

Specijalnosti u inovativnim finansijskim i poslovnim energetskim modelima korisne su investitorima kod izbora najboljeg načina realizacije investicija.

Informacije o tome koliko ušteda možete ostvariti gradnjom vlastite solarne elektrane i koja su za vas najbolja rješenja možete dobiti od stručnog tima EMT SOLAR, kontaktom na e-mail: info@solarno.net ili ispunjavanjem anketnog upitnika koji možete pronaći putem ovoga linka.

Za početak pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net.

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.