solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Elektroprivreda Crne Gore: smanjenje PDV-a na solarne panele olakšaće nam posao (2023.)

Elektroprivreda Crne Gore
Sadržaj

Elektroprivreda Crne Gore najavila nastavak Projekta Solari

Izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o planiranju i izgradnji, koje je usvojila Skupština Crne Gore, PDV na solarne panele smanjen je sa 21 na sedam posto, a njihova instalacija je pojednostavljena.

Izmjenama zakona uvedene su dvije novine: ukinuta je obaveza pribavljanja urbanističko-tehničkih dozvola za solarne elektrane snage do 1.000 kW i smanjen je PDV na prodaju, instaliranje i uvoz solarne opreme.

„Time se značajno pojednostavljuje procedura izgradnje solarnih elektrana i za oko 12 posto se smanjuje njihova cijena“, kazao je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović.

Elekroprivreda Crne Gore nedavno je objavila poziv za nastavak projekta Solari, kojem je cilj omogućiti građanima i privredi da proizvode zelenu energiju za sopstvenu potrošnju i postanu prozjumeri. Ova kompanija je veoma zainteresovana da ugradnja solarnih panela bude što jednostavjija i jeftinija jer je glavni instalater ovih postrojenja u Crnoj Gori.

Ranije je nekoliko političkih stranaka u Skupštini Crne Gore zatražilo da se porez na solarne panele potpuno ukine, kako bi se građanima i privredi olakšalo instaliranje solarnih sistema u vremenu energetske krize i enormnog rasta cijena električne energije na evropskom tržištu.

No, Vlada Crne Gore to nije podržala obrazloživši da evropske direktive propisuju mogućnost niže stope, ali ne i njeno ukidanje, te da se mora voditi računa o prihodima budžeta u 2023.

Predlagači su tada odlučili da promijene svoj prijedlog i da se porez smanji sa 21 na sedam posto.

Elektroprivreda Crne Gore
Elektroprivreda Crne Gore ohrabruje rast broja prozjumera

Elektroprivreda Crne Gore daje prozjumerima „ključ u ruke“

Crna Gora ima prirodne pogodnosti za korišćenje zelene energije. Solarni potencijal zemlje je jedan od najvećih u Jugoistočnoj Evropi. Podgorica, na primer, ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje, dok je broj sunčanih sati u Crnoj Gori od 1.300 do 2.000 sati. U Nemačkoj broj sunčanih sati je od 1.000 do 1.200, a već su izgradili solarnih elektrana snage 50 GW sati.

Imajući sve to u vidu, Elektroprivreda Crne Gore je odlučila da domaćinstvima i firmama ponudi instaliranje krovnih solarnih elektrana, tako što će ova kompanija obaviti cijeli posao – uzeti kredit od oko 30 miliona eura za finansiranje radova, nabaviti opremu i instalirati je po sistemu „ključ u ruke“.

Građani poslije toga moraju da otplate investiciju u mjesečnim ratama u narednih pet do deset godina, s tim da ta rata neće biti veća od njihovog prosječnog računa za struju. Kada se završi otplata, električna energija za potrošača, kako kažu u Elektroprivredi, postaje gotovo besplatna.

Prozjumeri u RS-u

Bosna i Hercegovina još čeka da se u jednom njenom dijelu donesu zakoni koji će uvesti nove kategorije proizvođača električne energije. Tek će tada biti moguće da se razmišlja o modelima podrške izgradnji solarnih elektrana.

Elektroprivreda RS-a već je počela sa potpisivanjem ugovora sa budućim prozjumerima u okviru programa energetske održivosti domaćinstava i privrede. Ovim programom biće odabrano 50.000 domaćinstava na području RS-a za instalaciju solarnih panela, koja će 10 godina plaćati otplatu dijela vrijednosti fotonaponskog postrojenja, nakon čega će ono preći u njihovo vlasnisništvo.

Iznosi rata bi trebalo da budu manji od sadašnjih računa za električnu energiju.

„Ključ u ruke“ i prozjumerima u BiH

Sa usvajanjem novih energetskih zakona i Federacija BiH krenuće sa programima podrške budućim prozjumerima na ovom području. Samo usvajanje novih energetskih zakona omogućiće svim građanima da izgradnjom vlastitih fotonaponskih sistema postanu proizvođači električne energije, ostvare uštede, a zatim i profit prodajom struje iz vlastitog solarnog pogona.

Kompanija EMT SOLAR nudi najbolja rješenja za buduće prozjumere. Sistem „ključ u ruke“ u ovoj kompaniji podrazumijeva stručan pristup svakom pojedinačnom projektu, izgradnju postrojenja, kvalitetnu opremu i podršku u svim fazama instalacije, puštanja elektrane u rad i daljeg praćenja investicije.

Za sve nove informacije iz svijeta solara pratite specijalizovani portal Solarno.net, a za podršku u izgradnji fotonaponskih sistema potražite stručnjake EMT SOLAR, putem elektronske adrese info@solarno.net.

Prijavite se i ispunjavanjem ankete koju možete pronaći putem ovoga linka.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.