solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Eneco gradi projekat od 50 MW/200 MWh u Belgiji

Table of Contents

Holandska kompanija Eneco objavila je planove za izgradnju postrojenja za skladištenje energije kapaciteta 50 MW/200 MWh u Valoniji, u Belgiji, koristeći Tesla Megapacks. Fabrika baterija će nuditi četiri sata skladištenja.

Eneco planira bateriju od 50 MW/200 MWh u Belgiji koja bi mogla postati jedan od najvećih projekata skladištenja energije u zemlji. Sistem će se koristiti za balansiranje električne mreže belgijske Elia-e kako sve više obnovljivih izvora bude na mreži.

Eneco je prošle sedmice saopštio da je dobio dozvole, naručio bateriju i započeo pripremne studijske radove kako bi projekat postao operativan do kraja 2024. Četvorosatna baterijska elektrana u Ville-sur-Haineu u Valoniji će se sastojati od 53 Tesla Megapacks i mogla bi postati jedan od najvećih projekata baterija po kapacitetu u Belgiji. Međutim, francuska energetska kompanija Engie nedavno je tražila dozvole za postavljanje tri baterijske elektrane kumulativne snage 380 MW/1,52 GWh, koje bi zasjenile Enecovo postrojenje, ako bi bile isporučene.

Holandska kompanija već je postavila 128 vjetroturbina na kopnu, kao dio dvije najveće belgijske vjetroelektrane, te skoro 400.000 solarnih panela u zemlji, a sada želi dodatno ojačati svoje akreditive za zelenu energiju.

“Jačamo naše aktivnosti u oblasti obnovljive energije kako bismo doprinijeli smanjenju emisije CO2. U tom smislu, skladištenje energije je veoma važno za apsorpciju fluktuacija obnovljive energije. Ovaj projekat je važan korak za nas ka energetskom sistemu neutralnom CO2 do 2035. godine,” rekao je Tine Deheegher, menadžer rješenja za obnovljive izvore energije u Enecu.

Eneco, koji je pod kontrolom japanskog Mitsubishija, iskoristio je najavu projekta kako bi pozvao holandsku vladu da podstakne raspoređivanje skladišta energije na svom terenu.

„Ovim projektom, Eneco čini novi korak ka potpuno održivom energetskom sistemu u Belgiji i ispunjava plan One Planet s ambicijom da bude potpuno klimatski neutralan do 2035. godine,“ kažu iz ovog preduzeća. Dodaju da je Holandiji potrebno 10 GW skladište do 2030. godine, ali trenutno ima instalirano samo 300 MW.

Iz kompanije su pozvali nacionalnu vladu da uči iz politika Belgije i Njemačke kako bi Nizozemska zaista mogla postići klimatski neutralno snabdijevanje električnom energijom do 2035. godine.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.