solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Objavljen tender za izradu Energetske strategije Federacije Bosne i Hercegovine 29. juna 2022. godine

Sadržaj

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je javnu nabavku za usluga izbora privrednog subjekta za izradu Energetske strategije Federacije Bosne i Hercegovine 2022.-2035.godine sa projekcijom na 2050.godinu.

Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 427.350,42 KM (bez PDV-a), a period na koji se zaključuje ugovor je 14 mjeseci. Rok za realizaciju je 10 mjeseci.

Podsjećamo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u junu prošle godine usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o realizovanim aktivnostima vezanim za izradu Energetske strategije Federacije Bosne i Hercegovine za period 2015.-2035.godine, s projekcijom na 2050.godinu, te dala prethodnu saglasnost na projektni zadatak za njenu izradu.

Nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 2018.godine donijelo Okvirnu energetsku strategiju Bosne i Hercegovine do 2035.godine, stvorene su pretpostavke za implementaciju projekata koji će se finansirati u okviru IPA i WBIH fondova, kao i od strane drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Energetska strategija Federacije Bosne i Hercegovine treba da potvrdi opredjeljenje Federacije Bosne i Hercegovine u pravcu državnog opredjeljenja Bosne i Hercegovine za poduzimanjem svih neophodnih aktivnosti koje za cilj imaju jačanje ustavnosti i zakonitosti, funkcionisanje pravne države i razvoj društvenih odnosa, kako bi bili zadovoljeni uslovi neophodni za integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku Uniju.

Kako je obrazloženo, zbog protoka vremena od 2015. do 2021.godine i novih okolnosti koje su se desile u energetskoj politici Europske Unije, neophodno je izraditi novi projektni zadatak za izradu Energetske strategije Federacije Bosne i Hercegovine za period od 2022. do 2035. godine, sa osvrtom na 2050.godinu.

Vodeći računa o međunarodnim obavezama Bosne i Hercegovine, kao i smjernicama energetske politike Europske Unije, obavezama proisteklim iz potpisanog Sporazuma o Energetskoj zajednici kao ključnog elementa, a s ciljem razvoja unutrašnjeg, kao i regionalnog tržišta, Federacija Bosne i Hercegovine opredijeljena je za tranziciju energetskog sektora i smatra ga bazom sveukupnog, održivog, dugoročno stabilnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine.

Energetsku strategiju Federacije Bosne i Hercegovine izrađuje Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, predlaže Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a donosi Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine
Parlament Federacije Bosne i Hercegovine

Portal solarno.net prati najnovije vijesti iz svijeta solarne industrije! Pratite nas na društvenim mrežama!

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.