solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Energetske zajednice i skladištenje hidrogena (2023)

Ilustracija_hidrogen
Table of Contents

Istraživači u Španiji proučavali su utjecaj tehnologije proizvodnje i skladištenja hidrogena na upravljanje rizikom za energetske zajednice sa internim sistemima cijena-tarifa. Otkrili su da će optimalna uključenost na tržišta ovisiti o averziji zajednice prema riziku i samodovoljnosti.

Energetske zajednice imaju potencijal da podstaknu ulaganja u čiste tehnologije, koordiniraju grupe potrošača i smanje njihove račune za energiju. Međutim, postoje izazovi i na operativnom i na ekonomskom nivou koje je potrebno riješiti kako bi se promovirali različiti modeli energetske zajednice.

Istraživači sa Univerziteta Carlos III u Madridu su modelirali rad energetske zajednice sa obnovljivim izvorima energije i skladištenjem u različitim tehničkim i ekonomskim uslovima i analizirali utjecaj novih tehnologija proizvodnje i skladištenja hidrogena na rad zajednice i upravljanje rizikom.

Proučavali su kako zajednicom može direktno upravljati arbitar koji, koristeći adekvatan sistem odgovora na potražnju zasnovan na cijenama (cijene u realnom vremenu), služi kao posrednik sa centralnim tržištem električne energije za koordinaciju različitih tipova potrošača koji su skloni riziku.

Njihovi rezultati su pokazali da je optimalna uključenost u tržišta u velikoj mjeri uslovljena averzijom prema riziku i nivoom samodovoljnosti zajednice. Takođe su otkrili da eksterno tržište hidrogena ima direktan utjecaj na interni sistem cijena-tarifa u zajednici i, u zavisnosti od tržišnih uslova, može pogoršati korisnost pojedinačnih potrošača.

„Pokazujemo kako arbitar može efikasno koordinirati rad nekoliko potrošača i upravljati neizvjesnošću sudjelovanjem na veleprodajnim tržištima u dvije faze i postavljanjem adekvatnog programa odgovora na potražnju“, napisali su istraživači u tekstu pod naslovom „Upravljanje rizicima energetskih zajednica s tehnologijama proizvodnje i skladištenja hidrogena“, koji je nedavno objavljen u Applied Energy.

Arbitar štiti svoj rizik tako što dodjeljuje adekvatan iznos za trgovanje na tržištu i naplaćuje od potrošača mehanizam za određivanje cijena u realnom vremenu kada se odvija promptna trgovina.

“Što se tiče dijela trgovanja rizikom, možemo primijetiti da što je viši nivo samodovoljnosti energetske zajednice, to je manji utjecaj potencijalnih nepovoljnih scenarija”, rekli su istraživači.

Oni su također primijetili kako nivoi averzije visokog rizika mogu smanjiti terminsku trgovinu u periodima sa niskom proizvodnjom iz obnovljivih izvora dok povećavaju terminsku trgovinu u periodima s visokom proizvodnjom iz obnovljivih izvora. Štaviše, otkrili su da sistem za skladištenje baterija može efikasno da pomogne u prebacivanju opterećenja za potrošače, smanjujući njihove operativne troškove, te tako biti od koristi čitavoj zajednici. U međuvremenu, eksterno tržište hidrogena moglo bi pomoći potrošačima da dobiju dodatni profit, dok bi istovremeno upravljali promjenljivošću troškova.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.