solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Energija Sunca Evropskoj uniji donijela uštede od 29 milijardi eura

Energija Sunca stvara velike uštede
Table of Contents

Zahvaljujući proizvodnji koju daje energija Sunca Evropljani su proteklog ljeta uštedjeli 29 milijardi eura.

Rekordi u proizvodnji struje iz sunčeve energije oboreni su od maja do avgusta 2022. u Evropskoj uniji, kada su solarne elektrane proizvele 28 posto više struje u odnosu na isti period prošle godine.

Udio struje proizvedene u solarnim elektranama u odnosu na ukupnu proizvodnju bio je rekordnih 12 posto.

Evropska unija bi za 29 milijardi eura kupila plin da nije bilo solarnih elektrana, i to uglavnom ruski, procijenio je Svjetski ekonomski forum.

U 18 od 27 država Evropske unije ostvareni su rekordi u proizvodnji struje u solarnim elektranama. Jedna desetina električne energije u deset država se na taj način proizvodi. U tome prednjače Holandija, a potom Njemačka.

Zbog rata u Ukrajini, u međuvremenu cijena plina u EU nastavlja da raste. EU stoga razmatra da 45 posto struje do 2030. proizvodi iz obnovljivih izvora energije. Do tada bi upravo sunčeva energija trebala biti okosnica u toj proizvodnji.

Energija Sunca za uspješnu energetsku tranziciju

U međuvremenu, udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije bilježi veliki rast i u zemljama Zapadnog Balkana. Planiraju se stalno nove investicije i promovišu prednosti izgradnje solarnih kapaciteta. Energija Sunca prepoznaje se kao ključna za uspješnu energetsku tranziciju u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Primjera radi, procijenjeni ukupni tehnički raspoloživ potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji se procenjuje na 125,9 TWh godišnje. Procentualno, energija Sunca u tim procjenama učestvuje sa 24 odsto.

Prema planu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH za period 2022.-2024.godina, za obnovljive izvore energije predviđeno je ulaganje 434,2 miliona KM, odnosno 36,1 posto od ukupnih ulaganja. 

Rast interesa za solare najveći je kod privatnih poslovnih subjekata koji u izgradnji vlastitih postrojenja za proizvodnju električne energije vide mogućnost ogromnih ušteda.

Energija Sunca na primjeru Gračanice

Jedna solarna elektrana na krovu tvornice za preradu drveta u Gračanici koju je projektovao i instalisao EMT SOLAR ove godine je zabilježila uštede električne energije od preko 279 MWh (preračunato preko 150.000 KM), ali i uštede emisija karbonskog dioksida CO2 od gotovo 400 tona.

Završetkom godine, vlasnik ove solarne elektrane koja nije dobila poticaj od nekog javnog izvora, ima pravo da dobije garancije porijekla na količinu električne energije i uštede emisija CO2 koje je njegova solarna elektrana ostvarila, što bi prema trenutnoj cijeni na berzi od oko 80€ po toni CO2, značilo dodatnih 60.000 – 70.000 KM prihoda!

Energija Sunca stvara velike uštede u poslovanju privrednih subjekata – solarna elektrana EMT SOLAR

Ukoliko se saberu gubici stotina vlasnika solarnih elektrana u BiH, za period od 2014. godine, kako je novi Zakon o obnovljivim izvorima energije na snazi, gubici se mjere milionima KM.

Federacija BiH uskoro će dobiti novi Zakon o obnovljivim izvorima energije koji će sa ostala dva koje je Vlada nedavno utvrdila otvoriti mogućnost mnogo bržeg povrata investicija u solarne kapacitete.

Privatne kompanije u BiH sve više prepoznaju važnost tranzicije na obnovljive izvore energije, a primjer usklađivanja poslovanja s novim vremenom je firma EMT SOLAR, specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, po sistemu „ključ u ruke“.

EMT SOLAR svojim klijentima obezbjeđuje svu potrebnu podršku u svakoj fazi realizacije investicija u solarne kapacitete, od planiranja solarne elektrane do pribavljanja potrebnih dozvola. Sve informacije mogu se dobiti putem službene adrese EMT SOLAR info@solarno.net ili prijavom koja se može ispuniti putem ovoga linka.

Portal Solarno.net na raspolaganju je svim sadašnjim i budućim korisnicima i proizvođačima solarne energije. Preporučujemo svoje stalne rubrike Mala škola solara, Solarshop i Solarne elektrane, gdje možete saznati sve što vas zanima o ovim temama.

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.