solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

EPCG – Željezara Solar: Dobit od 28 miliona eura u prvih šest godina

Željezara Toščelik EPCG
Sadržaj

Buduća solarna elektrana bi godišnje proizvodila 61 milion kilovat-sati, a struju bi prodavala EPCG za 50 odsto cijene na mađarskoj berzi

Nova crnogorska kompanija EPCG – Željezara Solar u šest prvih godina rada ostvariće neto dobit od 28 miliona eura, imaće četiri djelatnosti i biće potpuno isplativa, navedeno je u poslovnom planu kompanije, kojeg je prošle sedmice usvojio odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore, javlja Portal Vijesti.me.

Vlasnik imovine bivše Željezare u Nikšiću ostaće EPCG, a nova firma biće njen korisnik bez plaćanja nadoknade. EPCG je imovinu bivše fabrike kupila za 20 miliona eura od donedavnog vlasnika, turske “Tosjali grupe”.

Cilj ovog poslovnog poduhvata je pružanje dodatne podrške razvoju solarne i ostalih vidova obnovljivih izvora energije, koji predstavljaju budućnost crnogorskog energetskog sektora. Biznis planom je predviđeno da se novo preduzeće sastoji od nekoliko proizvodnih jedinica (Solari, Podkonstrukcija, Konstrukcija i dr.), a projektovano je da zaposli 304 radnika koji će se primati fazno, u skladu sa Biznis planom, odnosno potrebama procesa proizvodnje“, saopšteno je iz EPCG.

DOO EPCG-Željezara Nikšić će, između ostalog, biti servis energetskom sektoru i podrška projektima obnovljivih izvora energije, za početak projektu SOLARI, a potom i svim ostalim, u interesu privrede i društva.

EPCG: Postavljanje panela počinje u martu

Prema najavi iz plana, u martu ove godine će početi instaliranje solarnih panela na krovovima Željezarinih pogona i na slobodnom dijelu zemljišta, a tada će početi da radi i planirani pogon Konstrukcija. Potkonstrukcije će početi da rade u junu, a Kovačnica će obnoviti rad u septembru ove godine.

Bivši pogoni i hale Željezare imaju krovove ukupne površine od 226 hiljada kvadrata, na kojima planiraju da postave solarne panele, ukupne instalisane snage od 17 megavata (MW), dok bi na slobodnom zemljištu mogli da izgrade fotonaponske sisteme snage do 30 MW.

”Imajući u vidu definisani solarni potencijal od 1.300 do 1.400 sati na godišnjem nivou, kao i balansni potencijal EPCG, neosporna je ekonomska opravdanost”, navedeno je u poslovnom planu.

Kredit od 33 miliona vraćaju iz profita novoosnovane kompanije EPCG – Željezara Solar

Za razvoj pogona za proizvodnju električne energije iz solarnih panela planiran je komercijalni kredit od 33 miliona eura na period otplate od deset godina, od kojeg bi se izgradila solarna elektrana ukupne instalisane snage od 47 MW. Ona bi godišnje proizvodila 61 milion kilovat sati električne energije, dok bi proizvodna cijena iznosila 2,4 centa po kilovat času ili 24 eura po MWh.

Plan je da “EPCG – Željezara Solar” struju prodaje EPCG po cijeni koja bi za 50 odsto bila niža od cijene na mađarskoj energetskoj berzi HUPX, gdje sada iznosi oko 200 eura za MWh. Prema sadašnjim cijenama na toj berzi i kupovnim nalozima za naredni period, nova kompanija bi do kraja ove godine proizvela i prodala električne energije u vrijednosti 4,7 miliona eura.

Sljedeća godina bi bila prva godina u kojoj bi solarna elektrana radila u punom kapacitetu, pa bi od prodaje struje prihodovala 8,7 miliona eura. Od 2025. godine se očekuje stabilizacija energetske situacije i nešto niže cijene struje na međunarodnim berzama, pa bi u toj godini prodajna vrijednost proizvedene struje vrijedila 5,9 miliona, a narednih godina oko 4,5 miliona.

Mjesečni iznos rate za kredit, kojim se kupuju solarni paneli i druga oprema za ovaj pogon, iznosio bi, sa glavnicom i kamatom, 322 hiljade eura od početka perioda otplate, odnosno oko 3,8 miliona godišnje. U svakoj od prvih deset godina otplate kredita vrijednost prodate struje bila bi značajno veća od iznosa otplate kredite, a u posljednjoj desetoj godine bi vrijedila 4,1 milion eura.

Za 16 godina EPCG proizvešće struju vrijednu 75 miliona eura

Za 16 godina rada, koliki je tehnički vijek trajanja, solarna elektrana bi proizvela struju ukupne vrijednosti 75 miliona eura, dok bi za otplatu kredita bilo potrošeno 38,5 miliona eura.

U planu se navodi, da su prilikom izračunavanja količine proizvedene električne energije korišćeni podaci iz idejno-tehničkih rješenja za te solarne panele, kao i da su imali konzervativni pristup kako ne bi došlo do precjenjivanja, odnosno da proizvodna količina može biti samo veća.

Korist od projekta bi imala sama EPCG jer bi dobila prostor da zaradi na preprodaji struje iz ove solarne elektrane, dok bi istovremeno smanjila gubitke na njenom uvozu naručito tokom ljeta kada Crna Gora ima veliki deficit električne energije i kada je uvozi po visokim cijenama.

U planu je navedeno i da su prilikom računanja kupovne cijene fotonaponskih sistema u procjeni isplativosti koristili sadašnje najveće tržišne cijene bez bilo kakvih subvencija. Zbog toga, kako navode, ne postoji opasnost po projekat ni ukoliko dođe do rasta cijena fotonaponskih sistema na međunarodnom tržištu.

”Kako smo prikazali najskuplju, a samim tim i najnepovoljniju cijenu, rizik ne postoji. Ukoliko bismo i došlo do ekstremnog rasta cijena, ‘Željezara Solar’ bi mogla pribjeći korišćenju nekih od olakšica te bi se rizik minimalizovao”, piše u planu.

Ciljna grupa korisnika budućih pogona metaloprerade nove kompanije, kako je navedeno, su firme iz EPCG grupacije, kao i kompanije iz regiona i EU koje se bave sličnim djelatnostima.

EPCG ulaže osam miliona za pokretanje metaloprerade

Prema planu EPCG – Željezara Solar će od svoje matične firme dobiti kredit od osam miliona eura, koji bi većinom iskoristila za kupovinu repromaterijala i manjim dijelom za mašine i opremu za pokretanje proizvodnje u tri pogona metaloprerade. Najviše 6,5 miliona odnosi se na pogon Kovačnice, koji za tu vrstu proizvodnje nema konkurenciju u Crnoj Gori.

Prozjumeri u BiH za podršku privredi

Bosna i Hercegovina je kao i ostale zemlje regiona bogata sunčevom energijom i potencijalno je područje sa velikom iskoristivošću solarnih kapaciteta. Investitori to sve više prepoznaju, s obzirom da investicije u solarnu energiju u pravilu smanjuju troškove njihove proizvodnje. Uskoro će u BiH, sa stupanjem na snagu novih energetskih zakona, biti uvedene nove kategorije proizvođača električne energije – prozjumeri i energetske zajednice.

Ono što predstoji budućim proizvođačima električne energije prije svega je pravilno planiranje projekata i investicija u solarne kapacitete, kako tehničko tako i finansijsko, u čemu im mogu pomoći stručnjaci sa iskustvom.

Firma EMT SOLAR nudi stručno savjetovanje i projekciju finansijske isplativosti nakon izlaska na teren i pregleda lokacije ili objekta. Ima iskustva u gradnji i nudi opremu za solarna postrojenja za vlastitu potrošnju, a u okviru investicije dobićete i stručnu procjenu lokacije, dimenzionisanje elektrane i prijedlog najbolje opreme.

EMT SOLAR je jedina firma u BiH koja ima osoblje za planiranje, gradnju i servisiranje solarnih elektrana obučeno na specijalističkim kursevima u Njemačkoj.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.