solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

EU na ljeto uvodi poreze na karbon-dioksid

Sadržaj

Novi namet na bosanskohercegovačke izvoznike, EU na ljeto uvodi carine na karbon-dioksid

Naknada za emisiju karbon-dioksida koju je predložila Europska unija ključna je za opstanak vlastitih industrija, a blok će nametnuti porez konkurentima koji nisu iz EU, osim ako se ne obvežu na smanjenje svojih emisija, izjavio je 18. januara šef klimatske politike Unije.

Ove godine Brisel će predstaviti glavni paket politika za brže smanjenje emisija do 2030. godine, uključujući veće troškove karbon-dioksida za industriju i strožije ciljeve za obnovljive energije.

Očekuje se da će izvršna komisija EU predložiti svoju politiku prilagođavanja granica karbon-dioksida prije kraja juna kao dio šireg paketa klimatskih zakona čiji je cilj smanjenje emisija CO2 za 55% prije kraja ove decenije.

Uvoznu naknadu na emisiju karbon-dioksida Evropska Unija vidi kao “stvar preživljavanja” za vlastitu industriju

„Kompanije će zaista početi osjećati uticaj klimatske politike kao nikada prije. To je upravo razlog zbog kojeg treba razmotriti mjere prilagođavanja nivoa emisija karbon-dioksida ”, rekla je Simone Tagliapietra, istraživačica u briselskom think tank-u Bruegel.

“Ako se drugi ne budu kretali u istom smjeru, morat ćemo zaštititi Europsku uniju od narušavanja konkurencije,” izjavio je izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. „To je pitanje opstanka naše industrije. Dakle, ako se drugi ne budu kretali u istom smjeru, morat ćemo zaštititi Europsku uniju od narušavanja konkurencije i od rizika od curenja karbon-dioksida ”,

solarne elektrane u bih

Do „curenja karbon-dioksida“ moglo bi doći ako bi kompanije napustile Evropu kako bi izbjegle troškove smanjenja emisija.

“Što više zemalja i regija usvoji mehanizme određivanja cijena karbon-dioksida, to će biti manje potrebe za mehanizmima prilagođavanja na granici, a to je ono na čemu insistiramo”, rekao je Timmermans, te izrazio nadu da će i drugi glavni emiteri uskoro usvojiti politike cijena karbon-dioksida, pozivajući se na kinesko obećanje da će karbonsku neutralnost postići do 2060. godine,  i na američku administraciju koja se obvezuje da će se ponovo pridružiti Pariškom sporazumu.

Od zemalja u regionu, do sada je jedino Crna Gora uspostavila cijenu za emisije karbon-dioksida. Bosna i Hercegovina, iako članica Evropske Energetske Zajednice (EEZ), još nije regulisala ovu oblast.

solarne elektrane u bih

Globalno, industrija je pod pritiskom da pojača klimatske akcije uoči samita Ujedinjenih nacija u novembru, koji služi kao krajnji rok za skoro 200 zemalja da obećaju dublje smanjenje emisija.

Ako samit to ne uspije postići, EU će nastaviti jednostrane mjere pograničnih emisija karbon-dioksida, rekao je Timmermans te dodao da će evropski plan za velika ulaganja u čišćenje industrije imati “troškovni efekt” na kompanije kojima se mora pozabaviti.

EU zadržava stav da će zemlje moći izbjeći carine Unije, ako ambicija njihove klimatske politike bude u skladu s europskom.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.