solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

EU potpisala Sporazum o finansiranju Paketa energetske podrške za BiH (2023.)

Uvođenje poreza na CO2, donošenje Paketa energetske podrške
Table of Contents

Dvije trećine sredstava iz Paketa energetske podrške Evropske unije dobit će najugroženije porodice, a ostatak će biti usmjeren ka poboljšanju energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru.

Sporazumom o finansiranju Paketa energetske podrške Evropska komisija je odobrila Paket pomoći Bosni i Hercegovini, vrijedan 70 miliona eura, za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu, objavila je Delegacija EU u Sarajevu.

Paketom pomoći Bosni i Hercegovini planirana je pomoć socijalno najugroženijim domaćinstvima u BiH u suočavanju sa rastućim cijenama energenata i obezbijeđena podrška energetskoj tranziciji.

Sporazum je potpisan i dostavljen Bosni i Hercegovini, a za prvu tranšu od oko 63 miliona eura potreban je odobravanje i potpis Vijeća ministara, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Isplata će biti uslovljena pozitivnom ocjenom Evropske komisije o napretku u realizaciji mjera vezanih za energetsku tranziciju zemlje, koje je Vijeće ministara BiH usvojilo u decembru. U usvojenom Akcionom planu navedene su mjere koje će vlasti u BiH primijeniti kako bi se iskoristila sredstva iz Paketa energetske podrške i omogućila energetska tranzicija zemlje.

Pomoć u suočavanju s krizom svrha Paketa energetske pomoći EU

 “Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine doveo je do značajnog povećanja cijena domaćinstvima, uključujući račune za energente. Evropska unija je odani prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, a svrha Paketa energetske podrške je da pomogne zemlji u suočavanju s trenutnim izazovima”, izjavio je Johann Sattler, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da će najugroženije porodice dobiti više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih BiH, a da će ostatak ići na poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru.

“To predstavlja investiciju u budućnost i donosi dodatne uštede”, naglasio je Satler, podsjetivši da su zbivanja u Ukrajini dovela do značajnog povećanja cijena za domaćinstva, uključujući račune za energente.

Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu najavila je predsjedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posjete regionu u oktobru 2022. godine.

Paketom je za region osigurano milijardu eura – pola milijarde trenutne pomoći i pola milijarde eura srednjoročne i dugoročne podrške, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Kako je planiran raspored sredstava iz Paketa energetske podrške EU

50 od 70 miliona eura dodijeljenih Bosni i Hercegovini namijenjeno je za ublažavanje efekata visokih cijena na stanovništvo. Najugroženije porodice trebale bi dobiti novčanu isplatu putem institucija socijalne zaštite u entitetima i Brčko distriktu.

10 miliona eura biće isplaćeno za poboljšanje energetske efikasnosti ukupno 4.000 stambenih zgrada, a preostalih 10 miliona eura za oko 400 mikro, malih i srednjih preduzeća koja se suočavaju sa izazovima energetske krize.

Srednjoročna i dugoročna podrška bit će dostupna kroz grantove u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan. Energetska tranzicija u BiH trebalo bi da bude osigurana kroz podršku projektima obnovljivih izvora energije i nadogradnje sistema za prenos električne energije, centralnog grijanja i šema energetske efikasnosti za stare stambene zgrade.

Solar – najsigurniji energent

Posljedice globalne energetske krize tek će da se osjete. Sve više privrednih subjekata a i građana Bosne i Hercegovine razvija ili tek razmišlja o rješenjima koja bi im mogla donijeti dugoročne uštede i osigurati izvor energenata u vremenu previranja u odnosima globalnih sila kao i sve oštrijih zahtjeva Evropske unije, koji se neminovno negativno odražavaju na ionako loš standard građana Bosne i Hercegovine.

Sigurna investicija u budućnost je izgradnja vlastitih kapaciteta obnovljivih izvora energije. Sa donošenjem novih energetskih zakona na nivou Federacije BiH građanima bi trebalo da bude znatno olakšan pristup tržištu električne energije i osigurani povoljni uslovi za prodaju proizvede struje u mrežu. Princip građanske energije podrazumijeva i podršku energetskim zajednicama i prozjumerima, koji bi trebalo da postanu samostalni i samoodrživi proizvođači i “prodavači” električne energije. Najpovoljnije rješenje i u ovom pogledu je solar, najpouzdaniji izvor energije na planeti.

EMT SOLAR je firma specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema i licencirana za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

Specijalnosti u inovativnim finansijskim i poslovnim energetskim modelima korisne su investitorima kod izbora najboljeg načina realizacije svojih investicija, a sistem „ključ u ruke“ podrazumijeva i nabavku najkvalitetnije opreme, kao i sve poslove oko pribavljanja potrebnih dozvola i definisanja optimalnih poslovnih modela za svaku investiciju.

Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Za početak ispunite kratki anketni upitnik i pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net.

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.