solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

EU potpisala Sporazum o finansiranju Paketa energetske podrške za BiH (2023.)

Uvođenje poreza na CO2, donošenje Paketa energetske podrške
Sadržaj

Dvije trećine sredstava iz Paketa energetske podrške Evropske unije dobit će najugroženije porodice, a ostatak će biti usmjeren ka poboljšanju energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru.

Sporazumom o finansiranju Paketa energetske podrške Evropska komisija je odobrila Paket pomoći Bosni i Hercegovini, vrijedan 70 miliona eura, za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu, objavila je Delegacija EU u Sarajevu.

Paketom pomoći Bosni i Hercegovini planirana je pomoć socijalno najugroženijim domaćinstvima u BiH u suočavanju sa rastućim cijenama energenata i obezbijeđena podrška energetskoj tranziciji.

Sporazum je potpisan i dostavljen Bosni i Hercegovini, a za prvu tranšu od oko 63 miliona eura potreban je odobravanje i potpis Vijeća ministara, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Isplata će biti uslovljena pozitivnom ocjenom Evropske komisije o napretku u realizaciji mjera vezanih za energetsku tranziciju zemlje, koje je Vijeće ministara BiH usvojilo u decembru. U usvojenom Akcionom planu navedene su mjere koje će vlasti u BiH primijeniti kako bi se iskoristila sredstva iz Paketa energetske podrške i omogućila energetska tranzicija zemlje.

Pomoć u suočavanju s krizom svrha Paketa energetske pomoći EU

 “Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine doveo je do značajnog povećanja cijena domaćinstvima, uključujući račune za energente. Evropska unija je odani prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, a svrha Paketa energetske podrške je da pomogne zemlji u suočavanju s trenutnim izazovima”, izjavio je Johann Sattler, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da će najugroženije porodice dobiti više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih BiH, a da će ostatak ići na poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru.

“To predstavlja investiciju u budućnost i donosi dodatne uštede”, naglasio je Satler, podsjetivši da su zbivanja u Ukrajini dovela do značajnog povećanja cijena za domaćinstva, uključujući račune za energente.

Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu najavila je predsjedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posjete regionu u oktobru 2022. godine.

Paketom je za region osigurano milijardu eura – pola milijarde trenutne pomoći i pola milijarde eura srednjoročne i dugoročne podrške, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Kako je planiran raspored sredstava iz Paketa energetske podrške EU

50 od 70 miliona eura dodijeljenih Bosni i Hercegovini namijenjeno je za ublažavanje efekata visokih cijena na stanovništvo. Najugroženije porodice trebale bi dobiti novčanu isplatu putem institucija socijalne zaštite u entitetima i Brčko distriktu.

10 miliona eura biće isplaćeno za poboljšanje energetske efikasnosti ukupno 4.000 stambenih zgrada, a preostalih 10 miliona eura za oko 400 mikro, malih i srednjih preduzeća koja se suočavaju sa izazovima energetske krize.

Srednjoročna i dugoročna podrška bit će dostupna kroz grantove u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan. Energetska tranzicija u BiH trebalo bi da bude osigurana kroz podršku projektima obnovljivih izvora energije i nadogradnje sistema za prenos električne energije, centralnog grijanja i šema energetske efikasnosti za stare stambene zgrade.

Solar – najsigurniji energent

Posljedice globalne energetske krize tek će da se osjete. Sve više privrednih subjekata a i građana Bosne i Hercegovine razvija ili tek razmišlja o rješenjima koja bi im mogla donijeti dugoročne uštede i osigurati izvor energenata u vremenu previranja u odnosima globalnih sila kao i sve oštrijih zahtjeva Evropske unije, koji se neminovno negativno odražavaju na ionako loš standard građana Bosne i Hercegovine.

Sigurna investicija u budućnost je izgradnja vlastitih kapaciteta obnovljivih izvora energije. Sa donošenjem novih energetskih zakona na nivou Federacije BiH građanima bi trebalo da bude znatno olakšan pristup tržištu električne energije i osigurani povoljni uslovi za prodaju proizvede struje u mrežu. Princip građanske energije podrazumijeva i podršku energetskim zajednicama i prozjumerima, koji bi trebalo da postanu samostalni i samoodrživi proizvođači i “prodavači” električne energije. Najpovoljnije rješenje i u ovom pogledu je solar, najpouzdaniji izvor energije na planeti.

EMT SOLAR je firma specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema i licencirana za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

Specijalnosti u inovativnim finansijskim i poslovnim energetskim modelima korisne su investitorima kod izbora najboljeg načina realizacije svojih investicija, a sistem „ključ u ruke“ podrazumijeva i nabavku najkvalitetnije opreme, kao i sve poslove oko pribavljanja potrebnih dozvola i definisanja optimalnih poslovnih modela za svaku investiciju.

Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Za početak ispunite kratki anketni upitnik i pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.