Nakon dvije godine istraživanja i povjerljivih priprema, grupa od 30 inovativnih evropskih energetskih aktera službeno je pokrenula „HyDeal Ambition“. Cilj je ponuditi 100% zeleni hidrogen u cijeloj Europi po cijeni od 1,50 € / kg do 2030. godine.

Proizvodnja zelenog hidrogena elektrolizom sa energijom iz solarnih elektrana trebala bi započeti u Španiji ove godine. Plan je do 2030. godine izgraditi solarni kapacitet od 95 GW i kapacitet za elektrolizu od 67 GW kako bi se kupcima iz energetskog, industrijskog i sektora mobilnosti isporučilo 3,6 miliona tona zelenog hidrogena godišnje putem mreže za transport i skladištenje plina. Ova količina približno odgovara potražnji Francuske za mineralnim uljima ekvivalentom energije za 1,5 mjeseca. U odnosu na Njemačku, ova količina hidrogena odgovara približno 140 TWh, što je gotovo 60% ukupne njemačke neto proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u 2020. Kao dio koncepta sa više nivoa, Španija i jugozapadna Francuska trebaju biti snabdijevane prvo, zatim istočna Francuska, pa Njemačka.

Inovativni projekt nadilazi jednostavnu proizvodnju zaista zelene, klimatski prihvatljive energije. Cijena je posebno inovativna, jer prilikom isporuke kupcima treba postići paritet cijena s fosilnim gorivima, što ostvarenje CO2-neutralne ekonomije čini prirodnom perspektivom.

Trenutno se uspostavljaju različiti projekti i partnerstva u kojima je uključeno nekoliko od 30 aktera HyDeal Ambition. Na primjer, u Španiji će se u roku od godinu dana stvoriti portfolio solarnih lokacija snage gotovo 10 GW kao dio prvog projekta.

„HyDeal Ambition okuplja vizionarske izvršne direktore i preduzetnike koji žele zajedno voditi energetsku tranziciju naprijed. HyDeal Ambition predstavlja cjeloviti industrijski ekosustav koji mapira čitav lanac vrijednosti zelenog hidrogena. HyDeal Ambition je također rezultat dvogodišnjeg istraživanja, analize, modeliranja, studija izvodljivosti i izrade ugovora i omogućava proizvodnju i isporuku konkurentnog zelenog hidrogena u Europi “, rekao je glasnogovornik HyDeala Thierry Lepercq,

Lista učesnika uključuje:

    Razvoj solara: DH2 / Dhamma Energy (Španija), Falck Renewables (Italija), Qair (Francuska)

    OEM proizvođači za elektrolizu, inženjering i EPC dobavljači: McPhy Energy (Francuska), Vinci Construction (Francuska)

    Operateri prenosnih sistema: Enagás (Španija), OGE (Nemačka), SNAM (Italija), GRTgaz (Francuska), Teréga (Francuska)

    Energetske i industrijske grupe: EPH / Gazel Energie (Češka / Francuska), Naturgy (Španija), Hydrogène de France (Francuska)

    Infrastrukturni fondovi: Cube, Marguerite, Meridiam

    Savjetnici: Evropska investicijska banka, Corporate Value Associates (CVA), Clifford Chance, Cranmore, Finergreen, Envision Digital, Energy Web

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime