solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Eurozastupnici podržali veću upotrebu energije iz obnovljivih izvora (2023)

Ilustracija_obnovljivi_izvori_energije
Ilustracija_obnovljivi_izvori_energije
Sadržaj

Zastupnici u Europskom parlamentu su izglasali direktivu kojom se u Europskoh uniji do 2030. godine želi povećati upotreba energije iz obnovljivih izvora u skladu s europskim zelenim planom i planom REPowerEU.

Ažuriranom Direktivom o energiji iz obnovljivih izvora, o kojoj su zastupnici i Vijeće EU već postigli dogovor, povećava se udio energije iz obnovljivih izvora u konačnoj potrošnji energije u EU na 42.5 % do 2030. godine. Države članice trebale bi nastojati postići udio od 45%, saopćio je Europski parlament.

Šta donose nova pravila?

Novim pravilima ubrzat će se proces izdavanja dozvola za nove elektrane za energiju iz obnovljivih izvora, kao što su solarne ploče ili vjetroturbine, ili za prilagodbu postojećih elektrana za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Proces izdavanja dozvola za nova postrojenja za energiju iz obnovljivih izvora, koji je u djelokrugu nacionalnih vlasti, ne bi trebao trajati više od 12 mjeseci ako se radi o tzv. glavnim područjima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Izvan tih područja, taj proces ne bi trebao trajati više od 24 mjeseca.

Upotrebom energije iz obnovljivih izvora u saobraćaju trebale bi se smanjiti emisije stakleničkih plinova za 14.5% do 2030. godine. Taj se cilj želi postići većom upotrebom naprednih biogoriva i ambicioznijom kvotom za obnovljiva goriva nebiološkog porijekla poput vodonika.

Zastupnici su također osigurali da države članice postave okvirni cilj da barem 5% novougrađenih kapaciteta za energiju iz obnovljivih izvora uključuje inovativne tehnologije, kao i obavezujući okvir za prekogranične energetske projekte. Zalagali su se i za strožije kriterije za korištenje biomase kako bi osigurali da EU ne subvencionira neodržive prakse. Prikupljanje biomase ne bi smjelo negativno utjecati na kvalitetu zemlje i bioraznolikost, ističe parliament, a prenosi HINA.

Ciljevi EU

“Nastojeći postići veću energetsku neovisnost i smanjenje emisija CO2, podigli smo svoje ciljeve u pogledu energije iz obnovljivih izvora. Ova je direktiva dokaz da Bruxelles može biti nebirokratski i pragmatičan. Obnovljive izvore energije odredili smo kao prevladavajući javni interes i pojednostavili postupak odobravanja njihove upotrebe. Naš fokus obuhvaća energiju vjetra, fotonaponske ćelije, hidroenergiju, geotermalnu energiju i plimne struje”, rekao je izvjestitelj Markus Piper (EPP, Njemačka).

U skladu s načelom “pozitivne šutnje”, u nedostatku administrativnih povratnih informacija, ulaganja će se smatrati odobrenima. Sada nam je hitno potreban model tržišta električne energije u Eurospkoj uniji i hitan prelazak na vodonik za zeleniju tranziciju, navedeno je u saopćenju.

Revizija direktive proizilazi iz paketa “Spremni za 55%”  kako bi se postojeća pravila o klimi i energetici prilagodila novom cilju Europske unije da se emisije stakleničkih plinova smanje za barem 55% do 2030. godine.

Predloženi ciljevi postali su ambiciozniji donošenjem paketa REPowerEU čiji je cilj smanjiti ovisnost Unije o uvozu fosilnih goriva iz Rusije nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ovom se direktivom donose nove mjere da bi se skratio proces izdavanja dozvola za nova postrojenja za energiju iz obnovljivih izvora.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.