solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Makedonski EVN pustio u rad solarnu elektranu snage 10,9 MW

EVN izgradio solarnu elektranu snage 10.9 MW
EVN izgradio solarnu elektranu snage 10.9 MW
Sadržaj

EVN Makedonija pustio je u rad solarnu elektranu od 10,9 megavata u Probištipu,  na sjeveroistoku zemlje. Godišnja proizvodnja je procijenjena na 16 gigavat-sati, što odgovara potrošnji četiri hiljade domaćinstava u Sjevernoj Makedoniji, objavila je kompanija.

Novi solarni park je na distributivnu mrežu povezan preko šest podstanica.

Fotonaponski park kojeg je EVN Makedonija izgradio u Probištipu sastoji se od tri cjeline: 450 i 950 kilovata i 9,5 megavata. Instalirano je 20.148 bifacijalnih-dvostranih panela od po 545 vati i 42 invertera, a svaki ima 250 kilovata. Sistem je na distributivnu mrežu povezan preko šest trafo-stanica.

Kompanija je time uvećala svoj portfelj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na 20 megavata u Sjevernoj Makedoniji, a planira da najkasnije 2030. pojača maksimalni kapacitet iz obnovljivih izvora u Sjevernoj Makedoniji na 60 megavata.

EVN priprema novu investiciju u solarnu elektranu

Kompanija, koja je ispostava austrijskog EVN-a, je podsjetila da je kod Štipa, južno od Probištipa, nedavno pustila u rad solarnu elektranu instalirane snage četiri megavata. U makedonskom EVN-u, kažu da će investicije kod Kumanova i Prilepa uvećati njegov kapacitet za proizvodnju jednosmjerne struje iz solara za još 10, odnosno 3,3 megavata.

Ova firma je 2020. izgradila prvu solarnu elektranu s bifacijalnim panelima u Sjevernoj Makedoniji, iskoristivši mehanizam premija za otkup električne energije iz solara za projekte na privatnom zemljištu.

U Sjevernoj Makedoniji najveća solarna elektrana na Zapadnom Balkanu

U Sjevernoj Makedoniji je izgrađena i najveća solarna elektrana na Zapadnom Balkanu.

Kompanija Mey Energy je instalirala solarno postrojenje snage 55 megavata pored ugljenokopa u općini Novaci. Investicija je vrijedna 40 miliona eura.

Solarna elektrana se prostire na 57 hektara, a sastoji se od 101.000 solarnih panela.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.