solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Evropa mora uložiti 2 biliona eura u obnovljive izvore do 2040. godine, da bi se riješila fosilnih goriva

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Snabdijevanje obnovljivom energijom morat će rasti za 20 posto godišnje kako bi Evropa zadovoljila očekivanu potražnju za električnom energijom do 2030. godine.

Nova studija je pokazala da bi se Evropa mogla riješiti ovisnosti o fosilnim gorivima i stvoriti samoodrživ energetski sektor ulaganjima od oko dva biliona eura na solarnu energiju, vjetar i druge obnovljive izvore do 2040. godine.

U izvještaju, koji je objavio Potsdamski institut za istraživanje utjecaja klime, a prenosi HINA, navodi se da će kontinent trebati godišnja ulaganja od 140 milijardi eura do 2030. godine i 100 milijardi godišnje u desetljeću nakon toga da to postigne.

Dok bi većina iznosa bila potrebna za ekspanziju vjetroelektrana na kopnu, solarni, vodikovi i geotermalni izvori bili bi dodatni stupovi strategije koja bi omogućila da se europske potrebe za električnom energijom osiguravaju isključivo iz obnovljivih izvora do 2030. godine. Trebalo bi još jedno desetljeće da se cijeli energetski sistem, uključujući grijanje koje trenutno pokreće nafta ili plin, pretvori u obnovljive izvore energije.

“Ove brojke su visoke, ali važno je reći da se procjenjuje da su europske zemlje potrošile 792 milijarde eura u prošloj godini samo na status quo sistema kako bi zaštitile potrošače od učinaka energetske krize izazvane ruskom invazijom u Ukrajinu”, navodi se u studiji.

Prošlog mjeseca evropski zakonodavci dali su konačno odobrenje pravno obavezujućim ciljevima za brže širenje obnovljive energije u ovom desetljeću, što je centralni dio europskih planova za suzbijanje klimatskih promjena i odustajanje od fosilnih goriva.

Zakon podiže ciljeve EU-a za obnovljivu energiju, zahtijevajući da 42,5 posto energije EU-a bude obnovljivo do 2030. zamjenjujući prethodni cilj od 32 posto.

Naučna studija – koju je naručio Aquila Capital, jedan od najvećih evropskih privatnih investitora u obnovljive izvore energije – ponovila je kritike industrije prema evropskim propisima, tražeći brže odobravanje projekata kako bi se osiguralo postizanje ciljeva.

Rečeno je da će snabdijevanje obnovljivom energijom morati rasti za 20 posto godišnje kako bi se zadovoljila očekivana potražnja za električnom energijom do 2030. godine.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.