solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Evropska komisija najavila paket ulaganja za Zapadni Balkan vrijedan 680 miliona eura

Sadržaj

Europska komisija je najavila novi paket ulaganja u vrijednosti od 680 miliona eura za podršku pet vodećih ulaganja u obnovljivu energiju i željeznički promet na zapadnom Balkanu. Riječ je o šestom finansijskom paketu u okviru Ekonomskog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan, kojim bi trebalo mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja. Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim financijskim institucijama.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je u svijetu koji postaje sve razjedinjeniji potrebna još snažnija i složnija zajednica vrijednosti.

“Proširenje je ključno kako bi se to postiglo. Iako nastavljamo surađivati na pristupanju, moramo poduzeti odlučne mjere kako bismo zapadni Balkan približili našem gospodarstvu. Uz odobrene projekte vrijedne 680 miliona eura unapređenjem prometnih veza i iskorištavanjem energije iz obnovljivih izvora ubrzavamo zajednički put prema zelenoj i bolje povezanoj budućnosti. Zajedno postavljamo temelje održivog rasta i veće integracije, pokazujući još jednom našu veliku predanost blagostanju regije i njezinu putu prema članstvu u EU-u”, von der Leyen.

Novi odobreni paketi uključuju izgradnju dvije vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini i uvođenje solarne fotonaponske elektrane u Albaniji. Tim se projektima potiče održivi razvoj u regiji.

“Sa ovim investicijskim projektima približili smo se potpunom povezivanju i integraciji zapadnog Balkana u naše prometne i energetske mreže. Osim toga, ulaganjima u okviru tih razvojnih projekata želimo regiji pružiti inovativnija, čišća i sigurnija rješenja u korist građana i preduzeća”, istakao je povjerenik za proširenje Olivér Várhelyi.  

Usvojena i deklaracija koja ističe značaj dekarbonizacije

Na samitu u Briselu lideri Evropske unije i Zapadnog Balkana usvojili su i deklaraciju o pridruživanju i uspjehu reformi u zemljama Zapadnog Balkana.

U deklaraciji se između ostalog podsjeća da je EU odlučna podržavati lidere Zapadnog Balkana u ispunjavanju njihove obaveze potpunog sprovođenja Zelene agende za region. To uključuje njihove obaveze u oblasti klime u okviru Pariskog sporazuma, Energetske zajednice i Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, kao ključnog pokretača tranzicije prema modernim, klimatski neutralnim i resursno efikasnim ekonomijama koje su otporne na klimatske promjene.

“EU će nastaviti podržavati dekarbonizaciju regiona, uključujući putem tehničke pomoći, naročito za povećanje udjela obnovljivih energija. Projekat EU4Green je važan alat za pomoć partnerima u njihovim naporima za sprovođenje. EU će nastaviti podržavati region u razvoju i sprovođenju klimatske politike i politike energetske tranzicije, uključujući određivanje cijene ugljenika na osnovu stabilnog praćenja, izvještavanja i verifikacija emisija te politika”, navodi se u deklaraciji.

Milijardu eura za energetsku podršku

Dalje se u deklaraciji ističe, da će EU nastaviti podržavati partnere Zapadnog Balkana u borbi protiv negativnih učinaka na njihove ekonomije i društva, naročito putem Paketa EU za energetsku podršku vrijednog 1 milijardu eura u vidu grantova, čime se može ostvariti 2,5 milijarde eura u investicijama.

Već je isplaćeno 90 % (450 miliona eura) prve polovine paketa, namijenjeno ublažavanju povećanja cijena energije za mala i srednja preduzeća (MSP) i ranjiva kućanstva. Preostalih 500 miliona eura u vidu grantova, EU osigurava putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) kako bi se unaprijedila energetska tranzicija i energetska nezavisnost, podržali projekte u oblasti obnovljive energije, finansiralo poboljšanje energetske infrastrukture i interkonekcijskih vodova, uključujući LNG, nadogradilo sisteme za prijenos energije i centralizovano grijanje, te poboljšalo energetsku efikasnost privatne i javne infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

Investicioni paket vrijedan 30 milijardi eura

Dodaje se da će kontinuirano sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan (EIP) te Zelene agende i Digitalne agende za Zapadni Balkan pomoći da se osnaži ekonomija i otpornost regiona, uključujući putem dodatne podrške za sigurnu i otpornu povezanost, energetsku tranziciju i diverzifikaciju snabdijevanja energijom.

Podrška koja se pruža u okviru EIP-a uključuje 9 milijardi eura u vidu grantova iz instrumenta IPA III i do 20 milijardi eura u investicijama za razdoblje 2021. – 2027. te je u naprednom stadiju sprovođenja. Od investiocionog paketa za region vrijednog skoro 30 milijardi eura već je mobilisano 16.6 milijardi eura.

U tom kontekstu partneri Zapadnog Balkana takođe moraju ojačati vladavinu prava i odlučno sprovesti ekonomske i socijalne reforme, uključujući one koje su sadržane u njihovim programima ekonomskih reformi i u zajedničkim zaključcima ekonomskog i finansijskog dijaloga.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.