solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Evropski konzorcij priprema plan recikliranja solarnih panela

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Evropski konzorcij od 11 komercijalnih i nevladinih organizacija razvija nekoliko tehnologija za korištenje solarnih panela koji su na kraju vijeka ili ponovnim postavljanjem ili obnavljanjem i ponovnom obradom silicija.

U januaru je evropski konzorcijum kojeg čini 11 partnera iz industrije, akademske zajednice, nevladinih i istraživačkih instituta pokrenuo trogodišnji projekat sa budžetom od 9 miliona eura kako bi demonstrirao održivost upotrebe recikliranja solarnih panela za silicijum snabdijevanje.

Pod nazivom Podsticanje recikliranog evropskog snabdijevanja silicijumom (FORESi), projekat razmatra sve tehničke, ekonomske i ekološke aspekte recikliranja i ponovne upotrebe solarnih panela na kraju životnog vijeka.

Ima nekoliko ciljeva koji omogućavaju ovu tehnologiju. Nadovezujući se na procjenu najsavremenije evropske prakse za reciklažu solarnih panela na kraju životnog vijeka, tim će razviti sistem koji testira panele za ponovnu upotrebu ili popravku. Razvit će se proces za demontažu kako bi se izvukao sirovi materijal silicij iz ploča koje se ne mogu višekratno koristiti. Pored toga, nove tehnologije će se koristiti i za prečišćavanje silicijuma do nivoa čistoće koji je dovoljan za proizvodnju novih PV panela i baterija, navodi projektni tim.

Koordinator projekta je Sipow, norveška startup kompanija koja ima za cilj proizvodnju monokristalnog čistog silicijuma kombinirajući inovativne metode niske cijene sa silicijumom koji se dobija iz otpada solarnih panela na kraju vijeka trajanja.

Projekat je jedna od najnovijih inicijativa koja teži inovativnim rješenjima na kraju životnog vijeka za solarne panele. Među ostalima učesnicima projekta su francuska Rosi Solar i italijanski Tialpi, kao i japanska Rexia Corporation, kao i konglomerat Marubeni Corporation i Hamad, kao i istraživačke grupe u Nacionalnoj laboratoriji za obnovljivu energiju američkog Ministarstva energetike (NREL) i australski Univerzitet New South Wales.

Smjernice SolarPower Europe za recikliranje solarnih panela

Činjenica je da sve većem broju solarnih elektrana ističe rok trajanja. SolarPower Europe, asocijacija kompanija iz ovog sektora, objavio je izvještaj pod nazivom “Upravljanje nakon kraja radnog vijeka: smjernice za najbolju praksu”, u kojem se navodi na koji način treba provesti recikliranje solarnih panela, kada dođu do kraja životnog vijeka.

Smijernice obuhvataju pravilno postupanje sa glavnim komponentama solarnog sistema kada dostignu kraj svog radnog vijeka, uključujući njihovo povlačenje iz upotrebe i zamjenu.

Prošle godine su u Evropskoj uniji instalirane solarne elektrane i kućni fotonaponski sistemi rekordnog kapaciteta, 55 gigavata, pa je ukupna snaga dostigla 263 gigavata. Sa vrtoglavom ekspanzijom ove djelatnosti, odgovorno upravljanje solarnim panelima kojima je istekao rok trajanja ili su se pokvarili postaje sve važnija tema. Mnogi već sada postavljaju pitanje na koji način će se obaviti odlaganje otpada, odnosno recikliranje solarnih panela.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.