11.6 C
Sarajevo
Nedjelja, Juni 4, 2023

Evropski parlament glasa za podizanje ciljeva za obnovljive izvore energije i uštedu energije za 2030

Najčitanije

Evropski parlament glasa za podizanje ciljeva za obnovljive izvore energije i uštedu za 2030
Evropski parlament glasa za podizanje ciljeva za obnovljive izvore energije

Evropski parlament želi značajno povećanje korištenja obnovljive energije do 2030. godine, a potrošnju energije znatno smanjiti. Izglasao je povećanje udjela obnovljivih izvora u potrošnji energije Europske unije na 45% sa 40%, u skladu s revizijom Direktive o obnovljivoj energiji (RED) iz 2018.

Zeleni i ljevica u početku su pozvali ostale zakonodavce da podignu cilj na između 55% i 56%, kako bi se 100% moglo postići do 2040.

Zakonodavstvo definira ciljeve za niz sektora. U prometu je planirano da obnovljivi izvori energije smanje emisije stakleničkih plinova za 16% ili tri postotna boda više nego u trenutnoj direktivi. Industrija bi trebala povećati korištenje obnovljivih izvora energije za 1,9 postotnih bodova godišnje, a toplinske mreže za 2,3 boda.

Direktiva o obnovljivoj energiji

Direktiva o obnovljivoj energiji (2009/28/EC) definira bruto finalnu potrošnju energije kao energente koji se isporučuju u energetske svrhe krajnjim potrošačima (industrija, transport, domaćinstva, usluge, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo), uključujući potrošnju električne i toplinske energije od strane energetike za proizvodnju električne i toplotne energije, uključujući gubitke električne i toplotne energije u prenosu i distribuciji.

Evropski parlament donio je direktivu o obnovljivoj energiji po čijim standardima i dalje djeluju.

Direktive o obnovljivoj energiji možete pogledati ovdje.

Udio potrošnje energije iz obnovljivih izvora u Evropi

Evropski parlament konstatuje da sa 22,1% udjela energije potrošene iz obnovljivih izvora u 2020. godini, EU je postigla svoj glavni cilj (20%) za 2020. godinu, prema podacima Eurostata. Ovaj uspjeh se temelji na godinama dosljednog rada svih država članica, čak i ako je nacionalni napredak neujednačen. Izuzetne okolnosti 2020. godine, obilježene poremećajima u svim privrednim sektorima zbog pandemije Covid-19, pomogle su u postizanju cilja obnovljive energije smanjenjem ukupne potrošnje energije.

Evropski parlament: Grafikon ostvarenja ranijih ciljeva u oblasti obnovljivih izvora
Grafikon ostvarenja ranijih ciljeva u oblasti obnovljivih izvora

Povećanje upotrebe obnovljive energije ima višestruke koristi za društvo, kao što su ublažavanje klimatskih promjena, smanjenje emisije zagađivača zraka i poboljšanje energetske sigurnosti. Evropski parlament i EU postavili su cilj da 20% svoje bruto finalne potrošnje energije dolazi iz obnovljivih izvora do 2020., uz povećanje na 45% do 2030.

Osvrt na rezultate zemalja članica do 2020.

Nizozemska i Luksemburg su na vrhu popisa, povećavši svoj udio obnovljive energije za više od 4,5 postotnih bodova u 2020. Međutim, ove dvije zemlje su među onima koje su primile statističke transfere iz drugih država članica, poput Danske i Estonije, koji pak pokazuju značajno smanjenje njihova udjela u usporedbi s 2019. Isključujući statističke prijenose, sve su države članice doživjele porast udjela OIE u 2020., pri čemu su Švedska, Španjolska, Portugal i Kipar zabilježile najveći porast udjela OIE (preko 3 postotna boda).

Kako bi se postigao cilj, Evropski parlament i EU-a od 20% obnovljive energije za 2020., svaka zemlja mora raditi na svom vlastitom nacionalnom cilju. Prema podacima Eurostata, sve zemlje članice osim Francuske postigle su svoje ciljeve za 2020., kao i Island i Norveška. Francuska je bila 3,9 postotnih bodova udaljena od ispunjenja cilja za 2020.

Države članice EU i njihovi rezlutati za 2020.
Države članice EU i njihovi rezlutati za 2020.

Postizanje ciljeva zavisilo je od daljeg finog podešavanja postojećih okvira politike, poboljšanih tržišnih uslova za pristup mreži obnovljivim izvorima i potpune implementacije sistema garancije porijekla kako bi se omogućio dalji razvoj tržišta obnovljivih potrošača. Osim toga, bit će potrebno bolje i integriranije planiranje kako bi se osigurala ne samo visoka efikasnost ulaganja i ubrzan tempo razvoja, već i da se prodor na tržište ovih obnovljivih izvora odvija na način koji minimizira utjecaj na okoliš iznutra i izvana. EU-27.

Evropski parlament i ugljični otisak

Evropski parlament i EU je i ranije imala u planu bazirati svoju privredu na energetskoj obnovljivoj energiji. Želi se smanjiti sveukupni karbonski otisak. Ugljični otisak je količina emisije ugljičnog dioksida povezana sa svim aktivnostima osobe ili drugog entiteta. Uključuje izravne emisije poput onih koje nastaju izgaranjem fosilnih goriva u proizvodnji, grijanju, transportu, kao i emisije potrebne za proizvodnju električne energije povezane s potrošnjom robe i usluga.”

Više o tome možete pročitati na sljedećem link-u.

- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Najnovije

BA